...

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs verschillende subgebieden en de wandelroutes die je daar kunt vinden. Er is geen completer overzicht. Dus zoek een route, pak je wandelschoenen en ga op avontuur!

handout

Wanneer je mijn handout download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Boswachterij Kootwijk

Het Kootwijkerzand ligt ongeveer in het midden van de Veluwe en is in beheer van Staatsbosbeheer. Er is afwisseling tussen heidevelden, grote zandvlakten, grasvlakten en dennenbossen. Het Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa met een oppervlakte van 700 hectare. Natuurlijk is dit gebied ook bekend van Radio Kootwijk, het monumentale zendstation.

Boswachterij Nunspeet

Boswachterij Nunspeet ligt in het noorden van de Veluwe. Het is een gebied van glooiende paden, open heide en koele bossen, maar ook grillige eiken, natte heidevelden en velden paarsrode zonnedauw. Onderdeel van Boswachterij Nunspeet is het Zandenbos, met de Zandenplas. Maar ook het Vierhouterbos, dat vol zit met wild.

Het deelerwoud

Deelerwoud

Het Deelerwoud is een compact gebied van 2.380 hectare, tussen Nationaal Park De Hoge Veluwe (links) en Nationaal Park Veluwezoom (rechts). Via het ecoduct Terlet over de A50 kan het wild bewegen tussen de Veluwezoom en het Deelerwoud. In dit gebied kun je, wanneer je geluk hebt, zwijnen, reeën, edelherten én damherten tegenkomen. Vooral die laatste zijn zeldzaam op de Veluwe. Daarnaast grazen hier Schotse Hooglanders en kun je de vos en de boommarter spotten. 

Ginkelse Heide, Eederheide en Sysselt

De namen zeggen het eigenlijk al, maar de Ginkelse Heide en de Eederheide staan bekend om hun ongelooflijk uitgestrekte heidevelden. Struikheide, dopheide, lavendelheide en kraaiheide, het groeit er allemaal. Het gebied is voornamelijk bekend van Operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Naast de heidevelden ligt bosgebied de Sysstel. Vanuit Ede wandel je door het bos de heide op.

Leuvenumse Bossen & Het Hulshorsterzand

In het Noorden van de Veluwe, onder Harderwijk liggen de Leuvenumse bossen en één van de grootste zandvlaktes van Nederland. Het is het Hulshorsterzand. Vanaf het uitkijkpunt op de zandvlakte heb je het mooiste uitzicht. Heide, zand en bossen. In de bossen barst het van het grote wild. Zo moet je niet raar op staan te kijken wanneer je edelherten of zwijnen tegenkomt tijdens je wandelingen. Mits je natuurlijk vroeg in de ochtend of tegen schemering komt.

Loenermark

Loenermark is een gebied in het Oosten van de Veluwe bij Loenen. Het is in beheer van het Geldersch Landschap en Kasteelen. De Loenermark is een gebied dat vooral bekend is van de Schaapskooi. Hier starten een aantal wandelroutes door dit gebied, zoals de bekende witte en gele zwerfkeienroute. 

Langs de Nederrijn

Langs de zuid grens van de Veluwe loopt de rivier de Nederrijn. Het is een gebied zonder specifieke naam, maar absoluut het noemen waard. Dit is waar de stuwwal uitloopt ion rivierenland. Waar je veel landgoederen vindt en waar je kunt wandelen op de grens van bossen en uiterwaarden. Denk bijvoorbeeld aan het Renkums Beekdal, Kasteel Doorwerth en de omgeving van Arnhem.

Ben je op zoek naar een wandeling op de Veluwe? Denk dan ook eens aan deze bijzondere regio.

wandelroute de Hoge Duvel

Nationaal Park Hoge Veluwe

Dit is het enige gebied op de Veluwe waar een hek omheen staat. Het is in partivulier beheer en je betaalt entree om hier te wandelen, fietsen of fotograferen. Hier kun je gratis witte fietsen lenen om het gebied te ontdekken, maar er zijn ook meerdere wandelroutes.

Overzicht wandelroutes

Openingstijden: check de website van De Hoge Veluwe voor actuele informatie
Entree: ja, check de website voor meer informatie

Website De Hoge Veluwe

Naast bovenstaande routes zijn er nog 13 routes uitgezet via gekleurde paaltjes. Een overzicht (incl. kaart) is te koop voor 2 euro in de winkel van het bezoekerscentrum, bij het Museonder en bij de ingangen van het park

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom één van de twee Nationaal Parken op de veluwe en in beheer van Natuurmonumenten. Het nationaal park ligt op de stuwwal van de Veluwe en is het meest heuvelachtige gebied. Je vindt hier eeuwenoude bossen, zoals de Onzalige Bossen, zandverstuivingen, heidevelden en landgoederen. Daarnaast kun je hier oog-in-oog komen staan met zwijnen, reeën, edelherten, maar ook een schaapskudde, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders. Als wandelaar kun je hier dus je hart ophalen en geen wandeling is hetzelfde hier.

Planken Wambuis

Planken Wambuis ligt onder Nationaal park De Hoge Veluwe, ten Noord-Westen van Arnhem. In het zuiden van de Veluwe dus. Het is een gebied dat bestaat uit zandvlakten, heidevelden, bossen en een uitkijkpunt. Je kunt er eindeloos fietsen en wandelen. Ook hier kun je zwijnen, reeën en edelherten ontmoeten, maar ook New Forest pony’s, Spaanse runderen en Veluwse heideschapen. 

Het is een gebied waar rechte beukenlanen en houtwallen terug te vinden zijn. Dat komt doordat Planken Wambuis vroeger onderdeel was van landgoed Rosendael. Het hout leverde brandhout voor het kasteel. 

De Veluwe

Speulder- en Sprielderbos & Landgoed Boeschoten

Het bos van de dansende bomen, dat is hoe het Speulder- en Sprielderbos ook wel genoemd wordt. Het bos is één van de oudste bossen van Nederland en wordt door veel mensen omschreven als één van de mooiste bossen. Het is een bos waar de natuur zijn gang mag gaan. Niets netjes aangelegd maar een heerlijk ‘zooitje’ van knoestige eeuwenoude eiken, begroeid met mos, sparren, varens op de bodem van het bos en halfvergane stammen. Het bos loopt richting Garderen over in Landgoed Boeschoten. Een prachtig voormalig landgoed dat nu bestaat uit bossen.

Het Kroondomein

Het Kroondomein is het grootste landgoed van Nederland. Het bestaat uit boswachterijen, het paleispark en Paleis Het Loo. Het paleispark is een mooi gebied dat dicht tegen paleis Het Loo aanligt. Je wandelt langs vijvers, sprengen, beken, follies en heel veel bouwwerken waar de konklijke familie ooit gebruik van maakte. 

De verzameling van verschillende boswachterijen zorgen voor fantastische bossen en heidevelden. Dit is waar je het grote wild vindt. Negen maanden per jaar is de houtvesterij open voor bezoekers en kunt er uren dwalen. Op maar liefst 25 plekken in de houtvesterij vind je parkeerplaatsen vanwaar je zo de bossen inloopt. 

Ugchelse Bos, Bruggelen en Varenna

Het Ugchelse Bos ligt grof gezegd tussen Apeldoorn en Kootwijk. Een schitterende plek waar bossen en heidevelden elkaart afwisselen. Hier vind je Informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer. Het is, met een grote parkeeplaats, het startpunt voor verschillende wandelavonturen in dit deel van de Veluwe.  

Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand staat vooral bekend om het actieve stuifzand. Het is een unieke plek op aarde waar het stuifzand nog alle ruimte krijgt. Maar naast zand is er ook heel veel ruimte voor bos en hei. Dit is één van de weinige plekken op de Veluwe waar de moeflon voorkomt, een wilde schaapsoort. Spot jij ze tussen de bomen?

de veluwe

Wolfheze

Wolfheze ligt onder Planken Wambuis en Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Heelsumse beek slingert door het eeuwenoude bos en de heide. Imposante bossen, smalle paadjes en grafheuvels. Je voelt de historie als je hier wandelt. In dit gebied vind je duizenden jaren oude grafheuvels, een middeleeuwse wildwal, 500 jaar oude wodansk eiken en de fundamenten van een oude kerk. Een gebied van bossen, beken en heidevelden.

Waar ligt de Veluwe?

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland, grofweg tussen Ede en Apeldoorn. En tussen Harderwijk en Arnhem. Het gebied is maar liefst 91.000 hectare groot. Het is daarmee het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, bijna middenin het land. Daarnaast is het ook nog Europa’s mooist bewaarde stuwwallenlandschap. 

Er zijn mensen die denken dat ‘de Veluwe’ alleen bestaat uit Nationaal Park Hoge Veluwe, maar het is zoveel meer dan dat. Het gebied bestaat uit een heleboel subgebieden en die hebben allemaal hun eigen sfeer en landschappen. En elk gebied heeft fantastische wandelroutes.

Wandelen op de Veluwe met de hond

Ik heb zelf geen hond, maar krijg regelmatig de vraag wat tips zijn voor de Veluwe met een hond. Deze vraag stelde ik aan mijn vrienden van Woef Welkom. Zij schreven een artikel en delen al hun tips voor wandelen met je hond op de Veluwe, inclusief een speciaal hondenbos en een leuke wandeling over zandduinen.

Boeken over de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

de veluwe
de veluwe
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!