...

In het Zuidoosten van het Kroondomein ligt wandelroute Aardschoten. Een route van 5,5 kilometer door Houtvesterij Het Loo. Een schitterend stuk bos met loof- en naaldbomen en boordevol wild. De wandelroute neemt je mee door het bos over schitterende paden. Blijf onderweg goed speuren naar sporen, want voor je het weet sta je oog-in-oog met een ree, hert of zwijn. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Aardschoten
Afstand: 5,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Aardschoten
Parkeren: Kampsteeg, Hoog-Soeren
Markering: Donker groene paaltjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee 

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is een landgoed van 10.500 hectare dat eigendom is van het koningshuis. Het oorspronkelijke centrum bestaat uit het oude slot Het Oude Loo en het indrukwekkende zeventiende-eeuwse Paleis Het Loo. Beide worden omgeven door het paleispark met waardevolle historische elementen. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse natuur en prachtige landschappen. Het gebied straalt rust, schoonheid en harmonie uit in een uitgestrekt en grootschalig landschap. De Koninklijke Houtvesterij omvat uitgestrekte bossen en heidevelden. Het park, de bossen en de heidevelden vormen samen Kroondomein Het Loo.

Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Houtvesterij Het Loo is het grootste aaneengesloten bosgebied en een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het bevindt zich op de Veluwe, ten westen en noordwesten van de stad Apeldoorn. De Houtvesterij strekt zich globaal uit tussen de snelweg A1 in het zuiden, de weg van Vierhouten naar Emst in het noorden, de dorpen Elspeet en Uddel in het westen, en het dorp Vaassen in het oosten. Het kleine dorpje Hoog Soeren is volledig omringd door de Koninklijke Houtvesterij.

Het gebied bestaat voornamelijk uit bos, met enkele grote (Asselsche Heide, Uddelsche Buurtveld, Hoog Soerensche Veld) en kleinere heidevelden. Er zijn talrijke wandelroutes en enkele fietsroutes uitgestippeld, die duidelijk worden aangegeven met borden en informatiepanelen bij de ingangen. Met uitzondering van het jachtseizoen is het gebied vrij toegankelijk.

wandelroute aardschoten

Wandelroute Aardschoten

Vlak onder het paleispark aan de Kamsteeg ligt parkeerplaats Aardschoten. Dit is waar de gelijknamige wandelroute start. Een route van 5,5 kilometer langs groene paaltjes. Op de parkeerplaats staat een informatiebord waarop je de route kunt bekijken. Ik wandel de route in de avond samen met mijn 11-jarige nichtje. Ik enthousiast door de stilte, zij zenuwachtig voor het speuren naar wilde dieren.  

Schitterende boslanen

De route is perfect aangegeven en al snel hebben we het gevoel dat we diep in het bos zijn. Het is er stil, behalve een concert van vogelgezang, en de geur van bos hangt om ons heen. Mijn nichtje wandelt naast mij en probeert zo stil mogelijk te zijn. Ze wil zo graag wilde zwijnen spotten vanavond. Ik geniet van haar enthousiasme en de zonnestralen die zich een weg banen tussen de bomen door.

Zo wandelen we de eerste 3,5 kilometer over brede zandpaden en smalle kronkelweggetjes. We luisteren naar het geluid van een zwarte specht en een koekoek. We speuren tussen de bomen naar zwijnen en herten. We zien heel veel sporen: pootafdrukken, schuurplekken en omgewoelde aarde. 

wandelroute aardschoten

Bossen vol zwijnen en herten

In de laatste kilometers is het dan zover. We horen geknisper van bladeren en tegelijk spotten we ze… drie zwijnen en heel veel biggen. Wij staan stil en zij hebben ons door. Eentje houdt de wacht en doet een aantal stappen in onze richting, terwijl de andere grote zwijnen er met de kleintjes heel snel vandoor gaan. Het laatste volwassen zwijn sluit de rij en weg zijn ze. Wij staren ze na. 

Met een grote glimlach op haar gezicht, en ok stiekem ook op die van mij, wandelen we verder. Nog geen tien minuten later is het weer raak. Ik kijk naar links en mijn nichtje knijpt in mijn rechterhand. Ze heeft vier zwijnen rechts van het pad gespot. We schrikken allemaal van elkaar. De zwijnen schrikken net zo erg als wij. Sneller dan de wind zijn ze ervandoor. We hebben nog een kilometer te gaan en zijn niet meer stil. Blij en enthousiast praat mijn nichtje over wat we zagen en hoe ze dat maandag op school gaat vertellen. 

Wandelroute Aardschoten

De wandelroute is een heerlijke verkenning van het zuidoosten van Houtvesterij Het Loo. De paaltjes staan goed aangegeven en de paden zijn perfect begaanbaar. Een route die 100% door het bos gaat, waarbij je grote kans hebt op het spotten van wilde dieren. 

Meer routes op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute aardschoten
wandelroute aardschoten
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!