...

Op een stuwwal bij Apeldoorn ligt bosgebied Bruggelen. Een prachtig gebied op de rand van de Veluwe dat in beheer is van Geldersch Landschap en Kasteelen. Vanaf de parkeerplaats aan de Engelanderholt in Beekbergen starten verschillende gemarkeerde wandelroutes. Via oranje pijlen wandelde ik 7,5 kilometer over brede bosbaden, via voormalig landgoed Parc Spelderholt en landgoed Engelanderholt.

Praktische informatie

De wandeling: Oranje route Bruggelen
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Engelanderholt
Parkeren: Parkeerplaats Engelanderholt
Markering: Oranje pijlen*
Let op: Er zit een overstap met drie treden over een hekwerk in de route

 * Op de website van het Geldersch Landschap en Kasteelen staat de route, op het moment van schrijven, nog omschreven als ‘zwart’ 

Bruggelen

Bruggelen is een landgoed op de stuwwal van de Veluwe bij Beekbergen in Gelderland. Het is een betoverend bosgebied waar wandelaars hun hart kunnen ophalen. Terwijl je wandelt over brede lanen, kom je langs oude bomen en kleine heidevelden. Aan de bosrand staat Kasteel Spelderholt en haar bijgebouwen. Over Bruggelen gaan verschillende wandelroutes, waaronder een aantal van het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Ik volgde de oranje wandelroute en wandelde 7,5 kilometer over het voormalige landgoed. 

Oranje wandelroute in Bruggelen

Op de website van het Geldersch Landschap & Kasteelen staan drie routes genoemd, waaronder een zwarte route*. Bij aankomst op de parkeerplaats wordt duidelijk dat de kleuren van de routes zijn aangepast. De zwarte route is nu oranje. En zo ga ik op een zaterdagmiddag in oktober op pad en volg ik de oranje pijlen. De route gaat over brede boslanen, langs Kasteel Spelderholt en de oude tennisbaan, via opstapjes en smalle paden. Een heerlijke ronde over het oude landgoed, waar soms nog duidelijk de tekenen van vroeger te zien zijn. 

* Dit is najaar 2023

oranje route bruggelen

Historisch Landgoed Bruggelen

Bruggelen is een eeuwenoud landgoed. Waarschijnlijk is de naam ‘Bruggelen’ een verbastering van ‘Braclog’, een woud dat al in 801 werd vermeld. In het landschap zijn veel sporen van het verleden te zien. Er liggen vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud en de middeleeuwse gerechtsplaats Herenhul. Dit is een van de eerste plekken waar in ons land recht werd gesproken.

Brede bospaden en paddestoelen

Bruggelen is een schitterend bosgebied en de oranje wandelroute gaat door een groot deel. De herfstkleuren, paddenstoelen, eikels en kastanjes. Vanaf de parkeerplaats gaat de route het eerste deel vooral over brede paden. Op de zaterdagmiddag dat ik hier wandel, is het rustig in het gebied. Ik geniet van de oorverdovende stilte en zoek naar het grof wild dat hier leeft. Overal waar ik kijk is omgewoelde bosgrond en ik spot heel veel sporen van reeën en edelherten. 

Heidevelden van Bruggelen

Verspreid door het bosgebied liggen kleine heideveldjes. Met de oranje wandelroute kom je er af en toe eentje tegen. Het gaat vooral om heidevelden waar de bomen wijd verspreid groeien en de heide ertussen groeit. Ondertussen is de zon gaan schijnen en spelen zonnestralen met de boomtakken en bladeren.

oranje route bruggelen

Landgoed  Spelderholt & het tennishuisje

Na de brede bospaden komt de route langs een klein betonnen veldje met een schattig turquoise huisje. Het is het oude tennishuisje van Kasteel Spelderholt. Ik dwaal een beetje over de tennisbaan en neem een kijkje in het tennishuisje. Iets verder in de route passeer ik het kasteel, dat nu een vergaderlocatie is. De route gaat langs de bijgebouwen, het kasteel en langs het hotel dat tegenwoordig op het terrein staat. Thuis heb ik de historie van het kasteel opgezocht en kwam ik te weten dat het landgoed al vermeld werd in 1730. Het kasteel staat sinds 1908 op deze plek.

Dit is een gek stukje van de route vind ik zelf. De historie van het kasteel staat in contrast met het moderne hotel. Echt historie is er op dit terrein dan ook niet meer echt te proeven. Via een klaphekje kom ik terug in het bos. Hier struin ik nog een tijdje over bospaden. Hierbij kom ik nog een overstap tegen. Drie treden omhoog en drie naar beneden om over een hekwerk heen te komen. Daarna volgen er nog anderhalve kilometer terug naar de parkeerplaats.

Oranje route in Bruggelen

Bruggelen is een schitterend bosgebied aan de rand van de Veluwe. Rechte brede lanen, hier en daar een kronkelpaadje, sporen van wilde inwoners en een verwijzing naar het verleden. Ik heb tijdens de oranje wandelroute vooral genoten van de rust in Bruggelen. Van de afwisseling tussen naaldbossen en loofbossen. Ben jij een echte bosliefhebber, zet dan Bruggelen op je lijstje!

Meer routes op de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

oranje route bruggelen
oranje route bruggelen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!