...

De Sysselt is een bos tussen Ede en de Ginkelse Heide. Een heuvelachtig bos met schitterende boslanen, een zandverstuiving en heideveld. Hier voel je de historie en spot je wellicht herten, reeën of zwijnen vanachter het observatiescherm. De wandelroute van 5 kilometer volgt de rode paaltjes en brengt je langs verschillende mooie punten van dit bos. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling door De Sysselt
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Nieuwe Kazernelaan of Parkeerplaats Noorderbos
Markering: rode paaltjes
Alternatieve markering: Komoot app
Hond: De hond mag mee (deels losloopgebied)

* De rode paaltjes nemen je niet mee naar het wildscherm

De Sysselt

Het is een bos aan de rand van Ede en ten zuiden van de Ginkelse Heide. Een gebied van 350 hectare groot, waarbij je al snel niet doorhebt dat je zo dicht bij de bewoonde wereld bent. Al in de middeleeuwen bestond op deze plek een bos. Toen was het onderdeel van het Moftbos. De oudste vermelding van die Moftbos dateert uit 996. Later kwam het gebied in handen van de graven van Gelre. De naam De Sysselt kwam in 1437 voor het eerst voor. Sinds 1954 is het gebied in beheer van het Geldersch Landschap & Kasteelen

Wandelroute rode paaltjes Sysselt

Aan De Sysselt grenzen twee parkeerplaatsen: Nieuw Kazernelaan en Noorderbos. Beide parkeerplaatsen kun je als start nemen voor deze wandelroute. Je volgt de route door rode paaltjes te volgen. Ik wandelde de route via Komoot aangezien ik de route een klein stukje heb uitgebreid naar het wildscherm. De rode paaltjes nemen je mee langs mooie delen van het Syssteltse Bos. Je komt over zandverstuiving Het Paradijs, via een klein heideveld over brede bospaden. De route gaat door loofbossen en naaldbossen en hoe dichter je bij de Ginkelse Heide komt, hoe meer sporen je ziet van het grote wild dat hier leeft. 

Ik omschrijf de route vanaf Parkeerplaats Noordenbos.

de sysselt

Langs het heideveld 

Vanaf de parkeerplaats wandel je over een laan het bos in en ziet bij de eerste kruising een rood paaltje aan je rechterhand. Vanaf deze parkeerplaats is het maar een klein stukje naar het heideveld op de Sysselt. Ik wandel over een smal pad richting de heide en hoor flink geritsel tussen de planten langs het pad. Wanneer ik heel even blijf staan en kijk, zie ik kleine zandhagedissen wegschieten. Ze zaten lekker op te warmen in de zon en ik verstoor hun rust abrupt. 

Het smalle pad komt uit op een splitsing op het heideveld. Hier staan een aantal wandelbankjes met schitterende uitspraken. Ik houd van dit soort bankjes. Het zegt net even wat meer dan alleen een naam met data. 

Maak dansjes in de regen
Verspreid geluk en lach
Vang zonnestralen tussen wolken
Vier een feestje elke dag
Marion

de sysselt

Wildobservatiehut

Vanaf de heide gaat de route een stukje over bospaden. Na een paar honderd meter gaat de route naar links, maar ik ga eerst een stuk naar rechts. Ik wil namelijk een blik werpen bij de wildobservatiehut. Het is ondertussen al wat later op de ochtend en ik vermoed dat ik niets ga zien, maar ik wil de hut een keer gezien hebben. Ingegraven in de grond, steekt de hut maar een klein stukje uit boven de grond. Het kijkgat zit op hoogte van het grasveld erachter en dus kijk je over het veld heen. 

Ik zie inderdaad helemaal niets, maar het is ontzettend leuk om een kijkje te nemen in de hut. Deze hut is toch net even wat anders dan de gemiddelde hut of het doorsnee scherm. 

Strakke boslanen

Vanaf de wildhut wandel ik hetzelfde stukje terug en pak dan de rode route weer op. Wat mij opvalt is dat De Sysstelt niet alleen een afwisseling is tussen loofbomen en naaldbomen, maar vooral ook dat sommige delen bestaan uit strakke rechte lanen en sommige uit wat meer speelse paden. Na de wildhut komt de route richting de tweede parkeerplaats. Dit is het deel waar ik over strakke lanen loop. Sommige zijn wat heuvelachtig, maar ook recht naar voren.

Het Paradijs

Het mooiste gedeelte van De Sysstelt waar de rode route doorheen gaat, is wat mij betreft Het Paradijs. Vanuit het bos komt de route uit aan de rand van een zandvlakte. In dit open gebied van stuifzand staan verschillende dennenbomen die perfect zijn om te klimmen en te klauteren. Maar heb je meer behoefte aan rust in plaats van klauteren, dan staan er verschillende picknickbankjes en liggen er langs de randen een aantal grote boomstammen waar je op kunt zitten.

En zo zit ik… op een boomstam in Het Paradijs. Het zou zo een boektitel kunnen zijn. Een boek over mijn leven als wandelaar en genieter van mooie plekjes. De zon schijnt op mijn gezicht. Ik hoor gefluit van wel twintig vogeltjes, het ruisen van de wind door de bladeren en het gezoem van bijen. Het voelt echt even als het paradijs.

Wandelen door De Sysselt

Voordat ik naar De Sysselt ging, kreeg ik vanuit verschillende mensen dit gebied als tip. Toegegeven, het gebied heeft mij totaal niet teleurgesteld. Ik ben een wandelaar die vooral geniet van het gevoel van alleen op de wereld zijn. Ver weg van de bebouwde kom. Ondanks dat het Sysseltse Bos tegen Ede aan ligt, hoef je maar een stukje het bos in te lopen om de stilte te vinden. 

De route is 100% over onverharde paden en laat je schitterende plekken zien. De wildhut, mooie bospaden en het heideveld. Ik heb vooral genoten van Het Paradijs. De sfeer, de stilte, de heerlijke zitplekjes. En wil je De Sysselt ontdekken maar behoefte hebben aan meer dan vijf kilometer, combineer dan De Sysselt met de Ginkelse Heide.

Meer routes op de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

de sysselt
de sysselt
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!