...

Het is het grootste landgoed van Nederland: Kroondomein het Loo. De bossen, paleispark, tuinen en paleis Het Loo. Het hoort er allemaal bij. Het Paleispark is wat mij betreft één van de meest sprookjesachtige plekken voor een wandeling. Deze rode wandelroute van 7 kilometer gaat vanaf de parkeerplaats van Paleis Het Loo langs de sprengen en verschillende vijvers achter het paleis.

Praktische informatie

De wandeling: Rode wandelroute langs de sprengen
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Paleis Het Loo
Markering: via rode paaltjes
Entree: 7,50 euro
Alternatieve start: Parkeerplaats Bosloo*
Entree: 2 euro
Hond: De hond mag niet mee 

* Let op! Er zijn twee parkeerplaatsen en vanaf beide plekken gaat een rode route. De route uit dit artikel start vanaf de parkeerplaats van Paleis Het Loo. Wil je starten vanaf Parkeerplaats Bosloo? Loop dan vanaf de parkeerplaats rechtsaf over de Koningslaan en pak de rode route op, vlakbij het hertenkamp. De plattegrond geeft duidelijkheid >>

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo beslaat een uitgestrekte oppervlakte van maar liefst 10.500 hectare en is in het bezit van het koningshuis. Het oorspronkelijke hart van dit landgoed wordt gevormd door het historische Slot Het Oude Loo en het indrukwekkende zeventiende-eeuwse Paleis Het Loo, omringd door het schitterende paleispark. Dit landgoed is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en is een schitterende plek op de Veluwe

In Kroondomein Het Loo heerst een serene ambiance van rust, schoonheid en harmonie, allemaal te midden van een uitgestrekt en uitgestrekt landschap. De Koninklijke Houtvesterij omvat uitgestrekte bossen en heidevelden die naadloos opgaan in het park, waardoor een prachtig geheel ontstaat dat het Kroondomein compleet maakt.

Paleispark het Loo

Het Paleispark strekt zich uit over een oppervlakte van 650 hectare, boordevol met bijzondere plekken die verwijzen naar onze koninklijke familie. Het Slot Het Oude Loo was ooit het eerste verblijf van de familie, tot Paleis Het Loo werd gebouwd. Het paleispark was de plek waar de familie zich kon ontspannen. Men ging er rijden met ponies en sleetjes, wandelden door het park, zwom in de vijvers, ging bootje varen of dronk thee in één van de theehuisjes.

Het westen van het paleispark bestaat vooral uit bossen en wat heidevelden. Hier vind je ook het Wilhelminadal. Het oosten van het paleispark is een soort geschiedenisboek. Heel veel van de bouwwerken, die ooit gebouwd zijn voor de Koninklijke familie, vind je hier terug. Er liggen schitterende paden, vijvers, sprengen, bruggen, follies en theehuizen. Dit is de plek waar de rode wandelroute heen gaat. Langs de sprengen en vijvers.

rode wandelroute sprengen

Rode wandelroute langs sprengen

De rode wandelroute die ik heb gelopen, start vanaf de parkeerplaats van Paleis Het Loo. Aangezien de parkeerkosten daar hoog zijn en het druk is vanwege de vakantie, besluit ik mijn auto te parkeren op de parkeerplaats aan de Bosloo. Ik wandel daarna een klein stukje rechtsaf over de Koningslaan en pak de route op. 

De route gaat volledig over heerlijke bospaden. Soms smal en soms breed. Via bruggen, langs het water. Geniet onderweg van de vele gebouwen en verwijzingen naar de geschiedenis. Neem de tijd voor deze route, want je wilt op veel plekken heel even stilstaan of zitten op een bankje. 

Willemstempel

De rode wandelroute gaat niet alleen langs het water van de sprengen, maar zeker ook over schitterende bospaden. Vanaf de parkeerplaats pak ik snel de rode route op en sla rechtsaf het bos in. Hier gaat de route naar een zevensprong. Een ‘plein’  waar zeven wandelpaden samenkomen. Hier ligt één van de bekendste follies van het paleispark: de boshut van Koning Willem III. Dat dit de boshut is, is wel duidelijk door de grote W op de voorzijde. De ‘hut’ is eigenlijk een best groot bouwwerk. Tegenwoordig staan er een tafel en wat bankjes in de hut. Hier kunnen mensen schuilen voor de regen of gewoon even zitten. 

rode wandelroute sprengen

De sprengen

Vanaf de boshut start het deel van de route langs de sprengen. In het oosten van het paleispark liggen op verschillende plekken sprengen. De sprengen zijn aangelegd om water een rol te geven in het park. Het Kroondomein is een droog gebied, water moet dus vanuit de grond komen. Met het water uit de sprengen zijn uiteindelijk verschillende vijvers aangelegd.

Het gebied waar de sprengen liggen is met één woord te omschrijven als sprookjesachtig. Hoge bomen die er al eeuwen staan, op een bed van mos, met hun voeten in kabbelend water. Bruggetjes om het water over te steken en smalle paden langs het water. Voor dit stuk van de route neem ik mijn tijd. Ik schiet tientallen foto’s en filmpjes. Zit op bankjes en geniet van de zon en het zingen van de vogeltjes. 

rode wandelroute sprengen

Langs het water

De route volgt verschillende sprengen en beekjes. Ze hebben allemaal een eigen naam. Ik ga langs de Oude Sprengen, Paraplu Sprengen, De Voet en Nieuwe Sprengen. Om elke bocht sta ik vol verbazing te kijken. Wat een magische wereld. Alles is super groen en zit boordevol leven. Wandelend over smalle paden kom ik af en toe andere wandelaars tegen, maar over het algemeen ben ik alleen op de paden. 

Het botenhuis & theepaviljoen

De Nieuwe Sprengen komen uit, aan de voet van de Hoge en Lage Veldvijver. Hier ligt een kleine vijver met een leuk blauw bouwwerk. Het is het botenhuis van Paleis Het Loo. Hier lagen in de herfst en winter de bootjes opgeslagen, waarmee men op mooie dagen de vijvers ontdekte. De rode route gaat vanaf de sprengen om het boothuis, langs het Theepaviljoen. Dit is waar familieleden hun thee dronken. 

Ik wandel de steiger op en kijk uit over het water. Het theepaviljoen is wit geverfd en de steiger is ‘behangen’ met kleurige fuchsia’s. Ik zoek thuis meer informatie op over de verschillende bouwwerken en kom erachter dat de muren van het theepaviljoen roze geverfd zijn in de 19e eeuw door schilder Johannes Stortenbeker. Hij deed dit in opdracht van Koning Willem III als eerbetoon aan zijn vrouw Emma, de ouders van Wilhelmina. 

rode wandelroute sprengen

De Hoge en Lage Veldvijver

Vanaf het Theepaviljoen steek ik de boogbrug over en wandel om de Hoge Veldvijver heen. Deze vijvers waren ooit viskweekvijvers en werden in 1820 aangelegd. Hier zwommen mensen of vaarden met hun bootjes. Nu zwemmen er vooral grote karpers door het water. Tussen de Hoge en de Lage Veldvijver ligt de Leeuwenbrug. Een schitterende brug die zijn naam te danken heeft aan twee gouden leeuwen naast de brug. 

Vanaf de brug gaat de rode wandelroute aan de andere kant van de Hoge Veldvijver terug. Hier kom ik langs het badpaviljoen. Nog zo’n heerlijk oud gebouw. Dit paviljoen deed dienst als kleedkamer voor wanneer de familie wilde zwemmen in de vijver. Of wanneer er geschaatst werd. Wat zo leuk is aan hier wandelen is dat alle gebouwen er nog super goed uitzien. Alsof de Koninklijke Familie gisteren nog in het water gezwommen heeft en hier zwempakken en -broeken aantrok.

De achterkant van Paleis het Loo

De rode route laat de vijvers achter zich en gaat op de terugweg naar de parkeerplaats. Maar niet voordat er nog heel veel leuke plekken langskomen. Zoals het schitterende uitzicht op de achterzijde van Paleis het Loo. Je kijkt door de tuinen, helemaal tot aan de fonteinen en de achtergevel. 

Extra tip! Combineer de wandelroute met een bezoek aan Paleis Het Loo. Vanuit het verste deel van de tuinen kom je, door een poortje, op dit punt van de route uit. Wandel de route en ga terug de tuinen in.

rode wandelroute sprengen

Paardenkerkhof en de schietbaan

Iets verderop, midden in een stuk schitterend bos, ligt nog een bijzondere plek: de paardenbegraafplaats. Hier liggen pony’s, paarden en kleine huisdieren van Willem III, Emma en Wilhelmina. Ik ben hier al eens geweest, maar toch wandel ik weer langs alle graven. Ik lees de stenen en bekijk de, soms bijzondere, namen van de dieren. Vanaf de begraafplaats kijk ik uit op de schietbaan. Ik wandel erheen. Ook achter deze plek zit een verhaal van forten, werkverschaffing en militairen. 

Het vishuisje

De rode wandelroute gaat echt van hoogtepunt naar nog een leuke plek. Zoals het vishuisje. Een klein huisje aan de Forellenvijver. De vijver werd in 1900 aangelegd en in de vijver werden forellen gekweekt voor de keuken van Paleis Het Loo. Naast de vijver staat een mysterieus vishuisje. Hierin werd vroeger het eten voor de forellen voorbereid. Nu vind je alleen spinnenwebben in het huisje. Vanaf het vishuisje volg ik de rode paaltjes langs de tuinen van het Oude Slot. Deze tuinen zijn maar twee maanden per jaar te bezoeken.

Langs de stallen terug

Ik steek de Koningslaan over en kom langs de achterzijde van de stallen. De stallen van Paleis het Loo liggen bij de entree en hier vind je tegenwoordig oude auto’s, rijtuigen en sleeën van de Koninklijke Familie. Paarden staan er nog maar zelden. Die staan in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Vlakbij de stallen vind je de parkeerplaats van Paleis Het Loo. De officiële finish van deze wandelroute. Ik loop een stuk door, langs het hertenkamp met damherten, naar Parkeerplaats Bosloo.

Meer routes in Gelderland

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

rode wandelroute sprengen
rode wandelroute sprengen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!