...

Het is een bijzondere plek op de Veluwe, het Wekeromse Zand. Het is één van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Maar naast veel zand is er hier ook veel bos en heide. En natuurlijk de moeflon, een wilde schapensoort, die er indrukwekkend uit kan zien struinend tussen de bomen. Ik zette een route uit van 7 kilometer over het zand, door het bos en langs de hei.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Wekeromse Zand 
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Wekeromse Zand
Parkeren: Hoeverweg, Wekerom
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag helaas niet mee

Wandelroute Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is een bijzondere plek. Een gebied dat in het westen van de veluwe ligt, schuin boven Planken Wambuis en de Ginkelse Heide. Het gebied is in beheer van Geldersch Landschap & Kastelen en uniek tussen alle andere gebieden. Niet alleen het stuifzand, dat uniek is voor heel West Europa, maar ook de wilde schapen die hier wonen. Ik parkeer de auto op de parkeerplaats Wekeromse Zand, trek mijn wandelschoenen aan en ga op weg.

Wandelroute wekeromse zand

Bijzondere bossen

Ik wandel vanaf de parkeerplaats direct het bos in, waar mijn mond openvalt van verbazing. Ik sta middenin een heuvelachtig gebied, waar de grond groen gekleurd is van het mos en bomen groeien bovenop de heuvels. Het voelt als een oerbos, waar al eeuwenlang wordt geleefd en gewandeld. 

Na de eerste foto’s wandel ik over zandpaden door het bos. Ik geniet van de omgeving en speur naar bewoners. Het is super stil. Ik hoor spechten hard werken aan hun nieuwe huizen en zangvogels die de nieuwe dag aankondigen. 

Wandelroute wekeromse zand

Heidevelden

Na een tijdje stap ik vanuit het donker van het bos in het licht van de zandvlakte. Voor mij liggen heidevelden, heuvels en zand. Dit is het staartje van het stuifzand van het Wekeromse Zand. Het is hier en daar bikkelen door het zachte zand. Na een tijdje passeer ik een ‘verrekijker’. Het is een object van staal waarvan ik eerst niet weet waar ik doorheen moet kijken. Het blijkt een combinatie te zijn van een verrekijker en een diashow. Via het apparaat kijk je naar foto’s van het Wekeromse Zand van toen en nu.

Later blijkt dat er verspreid over het Wekeromse Zand meerdere van dit soort ‘verrekijkers’ staat. Het is iets speciaal voor dit gebied. 

Bos, water en vergezichten

De verrekijker laat ik achter mij. Via het bos kom ik uit bij een klein bosvennetjes met er omheen verschillende wandelbankjes. En een markeringen die hier in de omgeving meer liggen: een plaquette met de afstand tot aan het middelpunt van Nederland. Op deze plek sta ik 2160 meter van het middelpunt van het land. Het is de plek waar ik even pauze neem en de thermoskan thee uit de rugzak haal. 

Wandelroute wekeromse zand

Moeflons van het Wekeromse Zand

Vanaf het vennetje gaat wandelroute wekeromse zand linksaf. Ik kom uit op een smal pad met naast mij een mountainbikepad. Wandelend over die smalle pad zie ik beweging vanuit mijn ooghoek. Rechts is iets tussen de bomen. Ik wissel heel langzaam en stil van lens op de camera naar mijn telelens en zoom dan in: moeflons! Ik was even vergeten dat die hier leven. Wat super gaaf!! Deze dieren kom je op maar weinig plekken tegen in Nederland en hier sta ik, oog in oog met maar liefst zeven exemplaren. 

Wat mij opvalt is dat deze dieren heel rustig blijven staan. Ze schrikken niet, rennen niet weg. En dus kan ik een behoorlijk aantal foto’s van ze nemen. De heren hebben schitterende horens op hun kop. Indrukwekkend dat ze dat gewicht kunnen dragen. Terwijl ik na het fotograferen, langzaam weg wandel, houden zij mij goed in de gaten.

Het wildobservatiescherm

Iets verderop in het bos staat een bordje van het GLK met een verwijzing naar het wildobservatiescherm. Ik besluit heel even van de route af te wijken en een kijkje te nemen. Het scherm is een overdekte hut met bankjes en kijkgaten. Achter het scherm ligt een open veld waar, in theorie, wilde dieren zouden kunnen lopen. Helaas vandaag is het stil. Er is niets te zien.

Wandelroute wekeromse zand

De zandvlakte

Via een aantal hele smalle wandelpaden kom ik uiteindelijk uit bij het grote zand. Vanaf hier wordt het bikkelen geblazen. Nog even moed verzamelen dus. Ik sta aan de rand van de zandduinen en zie voor mij twee moeflons wegschieten tussen de bomen. 

Door het goudgele zachte zand sla ik rechtsaf. Met mijn telefoon in mijn rechterhand en mijn camera in mijn linker, volg ik het gprs signaal. Hier op de zandvlakten zijn er niet echt wandelpaden te onderscheiden en dus moet ik ervoor zorgen dat het blauwe balletje in mijn scherm (wat mijn locatie aangeeft) op de wandelroute blijft. Soms gaat het mis en dan mag ik omkeren.

Nog een laatste stukje bos

Het laatste deel van de wandelroute gaat door het bos. Nog even genietend van de bijzondere sfeer en geur van naaldbomen. Gezinnen met kinderen passeren mij en het gelach van kinderen klinkt door het bos. Het tijdstip van de familiewandeling is aangebroken: zondagochtend tussen 11.00 en 12.00 uur. Voor mij de tijd om terug naar de parkeerplaats te wandelen en naar huis te rijden.

Meer Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute wekeromse zand
Wandelroute wekeromse zand
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!