...

Op de Noord Veluwe, tussen Epe en Nunspeet, ligt een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland: Landgoed Tongeren. Over het landgoed lopen twee wandelroutes, die ik aan elkaar heb geknoopt tot een route van 9 kilometer. Deze route gaat door het bos, langs boerderijen, via de Tongerense heide en natuurlijk over het bekende vlonderpad van landgoed Tongeren. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute over Landgoed Tongeren
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Parkeren: Parkeerplaats op de hoek van de Le Chavalierlaan en de Molenweg in Epe
Markering: Komoot route
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Landgoed Tongeren

In het noordoosten van de Veluwe vind je dus landgoed Tongeren. Net als Landgoed Twickel in Twente, een groot landgoed in particulier bezit. Het landgoed ontstond in de 18e eeuw met een aantal boerderijen en is ondertussen uitgegroeid tot ruim 500 hectare. Het ligt tegen de Tongerense Heide aan de zuidkant en vlakbij het Verscholen Dorp en het Vierhouterbos. Een heerlijke plek om te wandelen en vooral bekend vanwege het vlonderpad. 

Wandelen over Landgoed Tongeren

Vanuit de eigenaren zijn er drie wandelroutes uitgezet op het landgoed: De Tongerense bergroute (groene paaltjes, ca 1,5 uur), de Heide route (rode plaatjes, ca 45 minuten) en de Tongerense beekroute (gele paaltjes, ca 30 minuten). Ik knoopte delen van de groene en de rode route aan elkaar via Komoot tot een route van 9 kilometer. Hierbij bezocht ik ook de Tongerense Heide en de buren van het Geldersch Landschap en Kasteelen.

landgoed tongeren

Door het bos en langs boerderijen

Vanaf de parkeerplaats wandel ik tussen boerderijen door. Het is nog vroeg en de wereld om mij heen wordt langzaam wakker. Hinnikende paarden in de wei, een tractor in de verte en een blaffende hond die het erf bewaakt. Zo dwaal ik een tijd door een steeds lichter wordend bos. Over paden die, door de vele regenval van de afgelopen weken, hier en daar wat uitdagend zijn. 

Het doet mij hier denken aan wandelen in Twente. Ik loop vooral door een coulisselandschap van velden en weilanden, met kleine stukjes bos ertussen. De herfst is in volle gang en de bladeren aan de bomen zijn allemaal van kleur veranderd. Het leuke aan wandelen vroeg in de ochtend is dat je allerlei dieren tegen kunt komen, die zich nog niet verstoppen voor de drukte van mensen. Op een van de velden staan dan ook twee reeën heel rustig te ontbijten, terwijl een derde op de uitkijk staat. 

Over het vlonderpad van Landgoed Tongeren

Na meer dan een uur dwalen door het bos, langs schitterende boerderijen, sta ik aan de voet van hét vlonderpad van Landgoed Tongeren. Ik ben een liefhebber van vlonderpaden. Ze geven net dat beetje extra aan een wandelroute vind ik. Met een grote glimlach stap ik dan ook op de houten planken. Helemaal nu de zon ook nog eens doorbreekt. 

Bijna 45 minuten doe ik over het vlonderpad, dat nog geen kilometer lang is. Ik geniet van de zon op mijn gezicht, fotografeer de mist over het moerasgebied en laat de stilte tot mij doordringen. Het is hier zo mooi! 

landgoed tongeren

De Tongerense berg

Hier op en rond het landgoed is er van alles, waaronder een berg. Dit is het hoogste punt van het gebied met 32 meter boven NAP. Niet echt een berg te noemen, maar tijdens het wandelen merk ik dat ik aan het klimmen ben. Ik kom over schitterende bospaden door loof- en naaldbossen. Wat vooral opvalt is hoe stil het hier is. Op deze vrijdagochtend in november kom ik bijna niemand tegen en hoor ik alleen de vogeltjes. Ik weet dat ik niet alleen ben in het gebied. Hier worden namelijk regelmatig edelherten, zwijnen en reeën gespot. 

De Tongerense Heide

Dan sta ik ineens vanuit het bos aan de rand van de Tongerense Heide. Dit gebied hoort niet meer bij Landgoed Tongeren, maar is in beheer van Geldersch Landschap en Kasteelen. De route die ik heb gepland gaat eigenlijk verder door het bos, maar de heide ligt er zo mooi bij in de zon, dat ik ter plaatse besluit mijn route aan te passen. Lang leve Komoot dat dat kan. 

Dus maak ik een lus over de heide. En voor wie denkt dat heidevelden alleen mooi zijn in de zomer, als alles in bloei staat, dan heb je het mis. Het is de herfst een heerlijk kleurenspektakel in alle herfstkleuren die je maar kunt bedenken. Spinnen bouwen aan hun web tussen de heide, versierd door dauwdruppels. 

landgoed tongeren

Over het Smidsveen

Met het laatste stuk heide kom ik weer terug op Landgoed Tongeren. Langs vennen en over hele smalle paadjes. Van die paadjes waarbij je tussen de heide doorloopt en je broekspijpen nat worden van de dauwdruppels. Hier kun je op warme zomerse dagen hazelwormen en adders zien zonnen op de wandelpaden. Kijk dus uit waar je je voeten neerzet. 

Laatste bospaden

Vanaf het Smidsveen is het nog anderhalve kilometer terug naar de parkeerplaats. Die kilometers gaan over bospaden. Een afwisseling van loofbossen en naaldbossen zorgt ervoor dat ik soms in het licht wandel en andere momenten in het donker. Af en toe spot ik nog een zonnestraal maar het is vooral genieten van de rust. 

Wandelen over Landgoed Tongeren

Dit landgoed is een pareltje op de Veluwe. Prachtige bossen, boerderijen, velden en natuurlijk het vlonderpad. Met de drie gemarkeerde wandelroutes kun je alle hoeken van Landgoed Tongeren ontdekken. Door ze aan elkaar te knopen kwam ik tot een mooie en afwisselende wandeling van 9 kilometer. En wat een geluk met het zonnetje dat doorbrak toen ik op het vlonderpad liep. 

Meer landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

landgoed tongeren
landgoed tongeren
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!