...

Varenna is een oud landgoed uit de 19e eeuw. Een deel van dat landgoed is nu in beheer van Staatsbosbeheer. Over het landgoed ligt Wandelroute Varenna van 5 kilometer. De route gaat  over brede bospaden over het oude landgoed. Lees hier over mijn ervaringen tijdens deze wandelroute. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Varenna Staatsbosbeheer
Afstand: 5 kilometer*
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats te hoogte van Woeste Hoefweg 80
Parkeerplaats: Parkeerplaats te hoogte van Woeste Hoefweg 80
Markering:
 groene bordjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee

* Op de website staat de route voor 6 kilometer, maar aan de start van de route staat een bord met 5 kilometer. De route is in werkelijkheid 5 kilometer.

Landgoed Varenna

In 1845 kocht de Haarlemse Officier van Justitie, mr. A.A. del Court van Krimpen, een stuk grond ten oosten van de Speldermark, bij Woeste Hoeve op de Veluwe. Hij doopte dit gebied tot ‘Varenna’, wat staat voor een omheind jachtgebied. Na Del Court’s overlijden in 1884 werd het uitgestrekte landgoed Varenna opgedeeld onder zijn drie zonen. Het zuidelijke deel werd spoedig verkocht en werd onderdeel van het Landgoed Deelerwoud. In 1898 volgde een extra verkoop, waarbij een extra gedeelte van landgoed Varenna aan Deelerwoud werd toegevoegd. Het laatste deel van Del Court’s landgoed werd in 1986 overgedragen aan Staatsbosbeheer. Dat is het gedeelte waar Wandelroute Varenna overheen gaat.

 

→ Al mijn wandelavonturen op de Veluwe >>

Wandelroute Varenna

Wandelroute Varenna

Vanaf de parkeerplaats aan de Woeste Hoefweg starten twee wandelroutes: Varenna kort en Varenna lang. De lange route is wandelroute Varenna van 5 kilometer. De wandelroute gaat over brede bospaden en komt onderweg dicht langs een camping en de Woeste Hoefweg. Hier en daar zit een kleine klim in de route en het is een populair gebied voor hondenliefhebbers.

Lange brede bospaden en de camping

Heel eerlijk valt er weinig te vertellen over wandelroute Varenna. Het is een wandelroute die vanaf de parkeerplaats in lange rechte lijnen over de brede wandelpaden gaat. De leuke smalle paadjes worden overgeslagen. Het is dus eigenlijk best een saaie route. Het stuk langs de camping zorgt ook nog voor wat ‘geluidsoverlast’. Ik zie wel dat dit een prachtig natuurgebied is. De wandelpaden die voor deze wandelroute zijn gekozen, zijn alleen niet mijn favoriete paden. Overigens denk ik dat hondenliefhebbers hier echt genieten. Er lopen heel veel loslopende honden door het gebied. 

Wandelroutes in de buurt van Varenna

Landgoed Varenna ligt tussen verschillende mooie gebieden van de Veluwe in. Aan de oostkant vind je Loenermark en in het zuidwesten het Deelerwoud. 

Meer routes op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute Varenna
Wandelroute Varenna
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!