...

Het Deelerwoud op de Veluwe is een natuurgebied tussen NP Hoge Veluwe en NP Veluwezoom. Het gebied heeft alles wat de Veluwe zo aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen, eindeloze heidevelden en groot wild. Met de blauwe  wandelroute van Natuurmonumenten ontdek je de mooiste plekken van het Deelerwoud. Speur onderweg of je iets van het wild kunt zien. Deze wandelroute heet niet voor niets Herten spotten in het Deelerwoud.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Herten spotten in het Deelerwoud
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Woeste Hoeve
Parkeren: Parkeerplaats de Woeste Hoeve
Markering: Blauwe pijlen
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Let op: in de periode van de edelhertenbronst zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 ’s middags en 10.00 uur ’s ochtends. Check de site van Natuurmonumenten voor meer informatie.

Het Deelerwoud

Het is misschien wel het rustigste gedeelte van de Veluwe, het Deelerwoud. Een natuurgebied tussen de drukke Hoge Veluwe en Veluwezoom. Het gebied kent verschillende soorten bossen en de uitgestrektheid van de heide. Het is een belangrijk leefgebied voor verschillende diersoorten, waaronder edelherten, wilde zwijnen, dassen en boommarters. Ook leven er verschillende vogelsoorten, waaronder de havik, de wespendief en de zwarte specht. Tijdens een wandeling over het Deelerwoud kun je ook oog-in-oog komen te staan met één van de Schotse Hooglanders.

De blauwe wandelroute door het Deelerwoud

Er zijn verschillende wandelingen mogelijk over het Deelerwoud, zoals de Crossbill route van 11 kilometer. In dit artikel neem ik je mee naar de wandeling van Natuurmonumenten: Herten spotten in het Deelerwoud. De blauwe wandelroute door het Deelerwoud start vanaf een kleine parkeerplaats vlakbij de Woeste Hoeve. Hiervandaan gaat de route het bos in. Via een lus over de heide kom je via het bos weer terug.

De naam van de route verwijst niet voor niets naar het spotten van herten. Tijdens mijn wandelavontuur op deze wandelroute spotte ik zwijnen, edelherten, reeën en Schotse Hooglanders. Maar… zoals je weet laten wilde dieren zich niet voorspellen. Er is dus geen garantie dat je wild gaat spotten, maar houd je ogen open en wie weet!

wandelroute deelerwoud

Dichte bossen en blauwe bessen

Vanaf het moment dat ik de parkeerplaats verlaat kom ik terecht in een dichtbos. Onder de bomen staan struiken vol blauwe bessen. Overal waar ik kijk zie ik de struiken. Met een smal pad er tussendoor. De start van de blauwe route door het Deelerwoud. Het is een grijze dag, er staat best wat wind, die soms ook gemeen fris is, en hier en daar vertonen zich regendruppels. Het pad kronkelt dieper het Deelerwoud in en al na vier meter is het voor mij heel duidelijk dat hier wild zit. Het wandelpad ligt bezaaid met de sporen van herten en zwijnen

Binnen tien minuten, nadat ik het bospad opgestapt ben, gebeurt het al. Ik sta oog-in-oog met een wild zwijn. Het Deelerwoud maakt zijn belofte nu al waar. Rechts van het pad, op ongeveer 25 meter afstand, scharrelt een groot zwart zwijn, rustig tussen de struiken. Hij heeft door dat ik er ben en voor bijna een minuut kijken we elkaar aan. Daarna draait hij zich rustig om en gaat op een drafje op zoek naar een andere plek voor zijn ontbijt.

De eerste herten van het Deelerwoud

De volgende kilometers van de wandelroute door het Deelerwoud gaan over een breed zandpad door het bos. Ik speur continu links en rechts tussen de bomen. Het wandelpad ligt bezaaid met sporen van wild en na dat ene wilde zwijn wil ik natuurlijk meer zien. En ik heb geluk!  Ik spot een groep edelhert hindes, een ree hinde met kalf en nog een zwijn. De blauwe route maakt haar naam waar. Nog een paar kilometer door het bos en dan kom ik uit op de hei. 

wandelroute deelerwoud

Uitgestrekte heidevelden

De blauwe wandelroute biedt op dit deel van het Deelerwoud schitterende vergezichten. Overal waar ik kijk is hei. De wandelroute gaat langs het eerste heideveld. Het pad loopt tot ongeveer de helft van het heideveld om daarna rechts af te buigen en het midden over het heideveld zijn weg te vervolgen. Ik snap, nu ik hier loop, wat men bedoelt met de omschrijving van het Deelerwoud: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden. Het einde van het veld aan mijn linkerkant is bijna niet te zien. Al snel zie ik over het heideveld een hert springen. Soms met vier benen tegelijk in de lucht baant hij zich een weg vanuit het bos, over het veld naar de andere kant van het bos.

De laatste kilometers van de wandelroute

Het zit er bijna op. De laatste kilometers van deze wandelroute gaan weer door het bos van het Deelerwoud. Ik spot in die kilometers nog een laatste dier. Een bruine buizerd schiet voor mij over het pad. Razendsnel gaat ie van rechts naar links, om uiteindelijk tussen de bomen weer te verdwijnen. Met zijn fantastische schutkleur valt hij absoluut niet meer op en hoe ik ook zoek, ik vind hem niet meer.

De laatste meters van de wandeling gaan weer over dat kronkelende bospad. Nu loop ik echter richting het geluid van de A50. Het wilde zwijn dat ik vanmorgen heb gezien is natuurlijk allang verdwenen, maar verse voetsporen in het zand geven aan dat er nog meer hier langs is gekomen in de afgelopen twee uur. En ik kan jullie vertellen, het waren geen mensensporen

Ontdek wandelwalhalla de Veluwe

100 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs verschillende subgebieden en de wandelroutes die je daar kunt vinden. Er is geen...

Deel deze wandeling op Pinterest

deelerwoud
deelerwoud
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!