...

Tijdens het uitstippelen van mijn wandelroute over Landgoed Schovenhorst, kwam ik een vermelding van het Oldenallerpad tegen. Een klompenpad dat, net als Landgoed Schovenhorst, in Putten ligt. En dus trek ik op een mistige vrijdagochtend vroeg naar Putten voor 8 kilometers wandelen langs boerenerven en over weilanden. 

Praktische informatie

De wandeling: Oldenallerpad Klompenpad
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Boerenerf de Zoete Inval, Broekermolenweg 5, 3882 MG in Putten
Markering: roze klompenbordjes & Klompenpaden app

Waar is die parkeerplaats?? Mijn navigatie zegt dat ik mijn bestemming al heb bereikt, maar ik zie alleen maar boerenerven. Omkeren dan maar en terugrijden. Ik kijk goed naar de rechterkant van de weg, maar weer rij ik eraan voorbij. Terwijl ik voor de tweede keer de auto keer, zie ik op het erf naast mij het bekende bord van de klompenpaden staan. 

Twijfelend rij ik het erf op waar het bord staat. Het is niet gelijk duidelijk waar ik moet parkeren, maar wanneer ik aan het einde van het erf niet verder kan, besluit ik aan de zijkant de auto te parkeren. Achteraf gezien blijkt dit ook de plek te zijn waar ik moet parkeren. 

Oldenallerpad

Over de spoorbaan 

Vanaf het erf besluit ik rechtsaf te slaan en het Oldenallerpad tegen de klok in te wandelen. De routebordjes staan beide kanten op, dus het maakt niet uit of je linksaf of rechtsaf slaat. Ik wandel over de autoweg en steek de spoorbaan over om gelijk linksaf te slaan. Langs een aantal boerderijen tot de weg overgaat in een zandpad. 

Ik kom uit op een brede zandweg met een smal voetpad aan de rechterzijde. Het is een bosweg met hier en daar een huis verstopt tussen de bomen een huis. na een paar meter verschijnt links van mij de eerste inkorting. Hier kun je de route inkorten naar 4 of 6 kilometer. Ik ga voor de 8 en wandel dus rechtdoor. 

De Schuitenbeek

Het Oldenallerpad komt langs uiteenlopende highlights. Extra mooie gebouwen, leuke uitzichtpunten of iets bijzonders in de natuur. Het volgende punt is er ook eentje. Aan het einde van het zandpad, vlak voor ik een drukke N-weg over moet steken, ligt links van mij de Schuitenbeek. 

De Schuitenbeek vervoert het water van de Gelderse Vallei naar de Veluwe en werd gegraven om wateroverlast in de omgeving tegen te gaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er op de plek waar ik nu sta een stuw gemaakt in de beek. Als het waterpeil een bepaalde hoogte heeft bereikt, kan het water over de stuw stromen. Maar omdat veel vissen de stuw niet kunnen passeren ligt hier sinds 2014 een vispassage. Een soort trappetje voor vissen.

Oldenallerpad

Het is een leuk plekje naast het Oldenallerpad met een picknickbankje. Volgens mij heerlijk om tijdens een wandeling een kopje koffie te drinken en een broodje te eten. Vandaag niet. Het is iets te nat voor een rustige picknick 😉

Landgoed Oldenaller

Het klompenpad vervolgt met het oversteken van de N-weg en rechtdoor wandel ik Landgoed Oldenaller op. Het is een landgoed op de grens van de Veluwe met statige landen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude bossen. 

Oldenaller

Het gebied rond Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. In het jaar 1494 blijkt ene Reneyr van Aller eigenaar van dit huis te zijn. Rond 1655 geeft Johan van Wijnbergen de opdracht om hier een nieuw huis te bouwen.

In 1848 werd Oldenaller gekocht door baron van Goltstein. Hij gaf na 1850 de opdracht aan architect Karel Georg Zocher om het huis te moderniseren en een tuinontwerp voor een Engelse tuin te realiseren. Hij ontwierp ook de vierkante toren die hij alsnog aan het gebouw toevoegde. In 1972 werd Oldenaller gekocht door Natuurmonumenten. In 1975 werd het huis gerestaureerd en deels in oude staat teruggebracht. Het landgoed is opengesteld voor bezichtiging, maar het huis niet. (bron: wikipedia.nl)

Het Oldenaller Klompenpad gaat over het landgoed. Via smalle bospaden wandel ik richting het kasteel. De route gaat voor het kasteel langs, maar ik neem een klein uitstapje naar links om het kasteel van de zijkant te fotograferen. De route vervolgt voor het kasteel langs, er links omheen en door het kasteelpark. Het is heerlijk lopen hier. Niet zo druk qua mensen (wel qua vogels), stilte in de mist en een frisse wind op de snoet. 

Langs weilanden en boerderijen

Wanneer ik uit het kasteelpark kom loop ik een stukje langs open velden en boerderijen. Via een weg met bestrating loop ik tussen een aantal bomen door. Ik vervolg dat pad een hele tijd, langs een wei vol jonge stieren (gelukkig niet er doorheen), een boomgaard met kalfjes en nog meer boerderijen. 

Oldenallerpad

Het Oldenallerpad slaat linksaf een weiland in. Langs de zijkant van het weiland is een wandelpad uitgesleten dat ik volg. Het is hier drassig, glibberig. Via het weiland kom ik uit bij een smal bospad.  De vloer ligt bezaaid met een rood/bruin tapijt van bladeren, met eronder modder. Nog meer oppassen dus. Het pad kronkelt tussen de bomen door. Ik moet af en toe echt even goed kijken waar ik mijn voeten neerzet. Hier en daar moet ik over een klein bruggetje heen dat bestaat uit één houten plank met wat kippengaas tegen het uitglijden. 

Glibberig Oldenallerpad

Wanneer ik dacht dat het smalle bospaadje glibberig was, dan staat mij nog iets te wachten. Het pad komt uit op een breder pad tussen de weilanden. Het bestaat uit gras, water en heel veel modderplaatsen. Ik bikkel door, goed kijkend waar ik mijn voeten neerzet. Hier en daar zak ik wat weg in de modder en moet ik mijn best doen om mijn voet los te krijgen. 

Ondanks dat het pad uitdagend is, is de omgeving schitterend. Het is het bikkelen meer dan waard. Dit deel van de route is precies wat ik van een klompenpad verwacht. Wandelen tussen de boerenerven en weilanden door. In de velden zie ik hier en daar een konijn of haas, veel zilverreigers en blauwe reigers. Ik hoor heel veel buizerds, maar tot nu toe heb ik ze nog niet gezien. Het is een soort spelletje van Je hoort mij wel, maar ziet mij niet. Tot ik er ineens eentje spot. Ver weg midden in een weiland, op een graspol. Hij steekt net water hoger tussen het gras uit. Ineens heeft ie mij ook door en met een gekras vliegt ie op en weg…

Oldenallerpad

Tot aan de enkel….

En dan is het zover. Ik wist dat dit zou gebeuren, maar als het dan gebeurt dan is het even slikken. Ik ben met mijn gedachten en ogen zo bij die buizerd, dat ik vergeet te kijken waar ik mijn voeten neerzet. Ineens zak ik met mijn rechtvoet weg in de blubber en sta ik tot aan mijn enkel vast. Sh*t!

Daar sta ik dan, met mijn camera in mijn handen. IK besluit deze eerst in mijn rugzak te doen. Wanneer ik mijn rugzak weer op mijn rug heb en mijn handen dus vrij (lees: ik kan mijn camera niet meer laten vallen), trek ik mijn rechtervoet omhoog. Mijn schoen en broek zitten onder de modder, maar de voet is droog! I love waterdichte wandelschoenen haha.

Over de hei

Ik bikkel voort over het Oldenallerpad. het blijft nog een stukje oppassen waar ik mijn voeten neerzet en ik moet toegeven, nu vergeet ik dat niet meer. Ik heb ondertussen met camera weer uit mijn rugzak gehaald. Ik kom tussen de weilanden uit en steek, volgens het routebordje, de weg over. Het is de weg waar verderop links, de parkeerplaats ligt. 

Aan de overzijde van de weg ligt de Heihoef. Het is een klein maar schitterend natuurgebiedje. De heihoef is een nat heidegebied waar gedurende een deel van het jaar Galloway runderen grazen. Om in het gebied te komen, aan de andere kant van het hek, moet ik over een klein trappetje klimmen. Het is een klein beetje uitdagend, maar ik sta er. Het wandelpad gaat een klein stukje tussen de uitgebloeide hei door naar het trappetje aan de andere kant. Die levert iets meer uitdaging. Bij het omhoog klimmen blijkt de middelste van de drie treden los te zitten. Ik moet van de eerste in een keer naar de derde stappen en dat is een behoorlijke stap. Ik twijfel even..

Twee dames die mij tegemoet komen lopen aan de andere kant van het hek bieden de uitkomt. Eén van hen geeft mij een hand als ondersteuning en zo kom ik veilig aan de andere kant van het hek. We raken, natuurlijk, in gesprek. De twee dames wandelen ook het Oldenallerpad, maar dan met de klok mee. Ze starten dus met de hei en daarna het blubberige deel. Ik hoop dat zij hun voeten droog hebben kunnen houden.

Terug naar de auto

Het laatste kleine stukje gaat langs een deel van het heideveld en de schaapskooi die er nu leeg bijstaat. De schapen zijn uit wandelen voor de dag. Ik kom uit bij de weg waaraan de parkeerplaats ligt en sla rechtsaf. Ik loop nog een 500 meter en wandel daar het boerenerf weer op naar mijn auto. 

Ik trek mijn wandelschoenen uit en verruil ze voor mijn gympen. Met een extra flesje water, dat in mijn auto ligt, spoel ik mijn wandelschoen wat schoon. je weet wel die ene die in de modder heeft gestaan. Ik zet mijn schoenen in de kofferbak van mijn auto om thuis schoon te maken en weer goed te verzorgen. Het is tijd voor de terugrit. 

Het Oldenallerpad

Het Oldenallerpad is een schitterend Klompenpad. Het eerste deel (wanneer je tegen de klok in loopt) is even wennen. Ik hoor lange tijd nog het verkeer op de wegen rondom het pad. Het duurt even voor ik er lekker in zit. In de natuur bedoel ik dan. 

Klompenpaden laten je kennis maken met de natuur tussen de boerenerven en weilanden. Het Oldenallerpad voldoet hier absoluut aan. Het is heerlijk afwisselend wandelen over bestrate wegen, smalle bospaden, door weilanden en over het landgoed. Zoals een goed Klompenpad betaamt is het ook hier belangrijk om goede schoenen te dragen. Want het kan behoorlijk drassig zijn 😉

De omgeving waar het Oldenallerpad je in meeneemt is schitterend en boordevol historie. Ik wandel deze route op een mistige en natte vrijdagochtend, maar weet zeker dat als ik deze in de lente nog een keer wandel, het er dan heel anders uit zal zien. En hopelijk minder natte schoenen.

Meer klompenpaden

Meer Klompenpaden

Deel deze wandeling op Pinterest

Oldenallerpad
Oldenallerpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.