...

Net buiten Putten ligt Klompenpad Oldenallerpad. Een wandelroute van 8 kilometer over en rondom landgoed Oldenaller. Je wandelt door kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, beken en over heide. Het is een afwisseling tussen cultuur, natuur en geschiedenis. Lees hier alles over dit Klompenpad, dat je ook nog kunt inkorten of verlengen.

Praktische informatie

De wandeling: Oldenallerpad Klompenpad
Afstand: 8 kilometer
Alternatieve lengtes: 4, 6, 11 of 12 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Boerenerf de Zoete Inval, Broekermolenweg 5, 3882 MG in Putten
Markering: roze klompenbordjes & Klompenpaden app

Klompenpad Oldenallerpad

De start van dit klompenpad ligt op het boerenerf van De Zoete Inval. Aan de kant van de weg staat een informatiebord van het klompenpad met een verwijzing naar het erf om te parkeren. De originele lengte van het Oldenallerpad is 8 kilometer en deze is in te korten naar 4 of 6 kilometer. Maar ook te verlengen naar 11 of 12 kilometer. 

Zoals bij elk klompenpad kun je kiezen of je de route met de klok mee of tegen de klok in wandelt. Ik wandelde de route tegen de klok in en eindigde met het heideveld. Vanaf het boerenerf ga ik dan ook rechtsaf richting de spoorwegovergang.

De Schuitenbeek

Het Oldenallerpad komt langs uiteenlopende highlights. Extra mooie gebouwen, leuke uitzichtpunten of iets bijzonders in de natuur. Het volgende punt is er ook eentje. Aan het einde van het zandpad, vlak voor ik een drukke N-weg over moet steken, ligt links van mij de Schuitenbeek. 

De Schuitenbeek vervoert het water van de Gelderse Vallei naar de Veluwe en werd gegraven om wateroverlast in de omgeving tegen te gaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er op de plek waar ik nu sta een stuw gemaakt in de beek. Als het waterpeil een bepaalde hoogte heeft bereikt, kan het water over de stuw stromen. Maar omdat veel vissen de stuw niet kunnen passeren ligt hier sinds 2014 een vispassage. Een soort trappetje voor vissen.

Landgoed Oldenaller

Het klompenpad vervolgt met het oversteken van de N-weg en rechtdoor wandel ik Landgoed Oldenaller op. Het is een landgoed op de grens van de Veluwe met statige landen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude bossen.

Oldenallerpad

Landgoed Oldenaller

Het klompenpad vervolgt met het oversteken van de N-weg en rechtdoor wandel ik Landgoed Oldenaller op. Het is een landgoed op de grens van de Veluwe met statige landen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude bossen. 

Oldenaller

Het gebied rond Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. In het jaar 1494 blijkt ene Reneyr van Aller eigenaar van dit huis te zijn. Rond 1655 geeft Johan van Wijnbergen de opdracht om hier een nieuw huis te bouwen.

In 1848 werd Oldenaller gekocht door baron van Goltstein. Hij gaf na 1850 de opdracht aan architect Karel Georg Zocher om het huis te moderniseren en een tuinontwerp voor een Engelse tuin te realiseren. Hij ontwierp ook de vierkante toren die hij alsnog aan het gebouw toevoegde. In 1972 werd Oldenaller gekocht door Natuurmonumenten. In 1975 werd het huis gerestaureerd en deels in oude staat teruggebracht. Het landgoed is opengesteld voor bezichtiging, maar het huis niet. (bron: wikipedia.nl)

Het Oldenaller Klompenpad gaat over het landgoed. Via smalle bospaden wandel ik richting het kasteel. De route gaat voor het kasteel langs, maar ik neem een klein uitstapje naar links om het kasteel van de zijkant te fotograferen. De route vervolgt voor het kasteel langs, er links omheen en door het kasteelpark. Het is heerlijk lopen hier. Niet zo druk qua mensen (wel qua vogels), stilte in de mist en een frisse wind op de snoet. 

Langs weilanden en boerderijen

Wanneer ik uit het kasteelpark kom loop ik een stukje langs open velden en boerderijen. Via een weg met bestrating loop ik tussen een aantal bomen door. Ik vervolg dat pad een hele tijd, langs een wei vol jonge stieren (gelukkig niet er doorheen), een boomgaard met kalfjes en nog meer boerderijen. 

Oldenallerpad

Het Oldenallerpad slaat linksaf een weiland in. Langs de zijkant van het weiland is een wandelpad uitgesleten dat ik volg. Het is hier drassig, glibberig. Via het weiland kom ik uit bij een smal bospad.  De vloer ligt bezaaid met een rood/bruin tapijt van bladeren, met eronder modder. Nog meer oppassen dus. Het pad kronkelt tussen de bomen door. Ik moet af en toe echt even goed kijken waar ik mijn voeten neerzet. Hier en daar moet ik over een klein bruggetje heen dat bestaat uit één houten plank met wat kippengaas tegen het uitglijden. 

Hier en daar glibberig

Wanneer ik dacht dat het smalle bospaadje glibberig was, dan staat mij nog iets te wachten. Het pad komt uit op een breder pad tussen de weilanden. Het bestaat uit gras, water en heel veel modderplaatsen. Ik bikkel door, goed kijkend waar ik mijn voeten neerzet. Hier en daar zak ik wat weg in de modder en moet ik mijn best doen om mijn voet los te krijgen. 

Ondanks dat het pad uitdagend is, is de omgeving schitterend. Het is het bikkelen meer dan waard. Dit deel van de route is precies wat ik van een klompenpad verwacht. Wandelen tussen de boerenerven en weilanden door.

Oldenallerpad

Over de hei

Ik bikkel voort over het Oldenallerpad. Ik kom tussen de weilanden uit en steek, volgens het routebordje, de weg over. Het is de weg waar verderop links, de parkeerplaats ligt.  Aan de overzijde van de weg ligt de Heihoef. Het is een klein maar schitterend natuurgebied en wat mij betreft een van de leukste delen van het Oldenallerpad. De heihoef is een nat heidegebied waar gedurende een deel van het jaar Galloway runderen grazen. 

Om in het gebied te komen, aan de andere kant van het hek, moet ik over een klein trappetje klimmen. Het is een klein beetje uitdagend, maar ik sta er. Het wandelpad gaat een klein stukje tussen de uitgebloeide hei door naar het trappetje aan de andere kant. 

Terug naar de auto

Het laatste kleine stukje gaat langs een deel van het heideveld en de schaapskooi die er nu leeg bijstaat. De schapen zijn uit wandelen voor de dag. Ik kom uit bij de weg waaraan de parkeerplaats ligt en sla rechtsaf. Ik loop nog een 500 meter en wandel daar het boerenerf weer op naar mijn auto. 

Het Oldenallerpad

Het Oldenallerpad is een schitterend Klompenpad. Het eerste deel (wanneer je tegen de klok in loopt) is even wennen. Ik hoor lange tijd nog het verkeer op de wegen rondom het pad. Het duurt even voor ik er lekker in zit. In de natuur bedoel ik dan. 

Klompenpaden laten je kennis maken met de natuur tussen de boerenerven en weilanden. Het Oldenallerpad voldoet hier absoluut aan. Het is heerlijk afwisselend wandelen over bestrate wegen, smalle bospaden, door weilanden en over het landgoed. Zoals een goed Klompenpad betaamt is het ook hier belangrijk om goede schoenen te dragen. Want het kan behoorlijk drassig zijn 😉

De omgeving waar het Oldenallerpad je in meeneemt is schitterend en boordevol historie. Ik wandel deze route op een mistige en natte vrijdagochtend, maar weet zeker dat als ik deze in de lente nog een keer wandel, het er dan heel anders uit zal zien. En hopelijk minder natte schoenen.

Meer Klompenpaden

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Deel deze wandeling op Pinterest

Oldenallerpad
Oldenallerpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!