...

Op de Veluwe, tussen Epe en Nunspeet ligt Landgoed Welna. Een familielandgoed waar het zo stil is, dat je je ‘alleen op de wereld’ voelt. Ik verkende landgoed Welna via een Komootroute van 8,5 kilometer. Struinend door het bos en turend over de heidevelden. Dit landgoed is misschien nog niet zo bekend, maar wel echt eentje om te gaan ontdekken. 

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Landgoed Welna
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Oude Zwolseweg, Vierhouten
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Landgoed Welna

Landgoed Welna is een familielandgoed aan de noordzijde van de Veluwe tussen het Gelderse Epe en Nunspeet van bijna 600 hectare bos, heide en grasland. Op het landgoed staan tien huizen en wat bijgebouwen, waaronder vijf unieke accommodaties om te logeren. Het landgoed is één van de stilste plekken waar ik ooit heb gewandeld. 

Welna ligt tussen landgoed Tongeren en het Vierhouterbos. Dit deel van de Veluwe staat in het teken van bospaden. Uren kun je hier struinen over zandpaden tussen de bomen door, zoekend naar het wild dat hier leeft.

Komootroute Welna

Deze Komootroute staat op een parkeerplaats aan de rand van Landgoed Welna. Ongeveer driekwart gaat door het bos en een deel langs een uitgestrekt heideveld. De route komt langs het Vierhouterbos en het Verscholen Dorp, dat hier ligt. Het is een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog met een bijzondere geschiedenis. 

Ik wandelde hier gedurende een lange periode van regen. Na dagen van buien zijn de bospaden hier en daar erg nat en voorzien van grote waterplassen. Maar dit mocht de pret niet drukken. 

Komootroute Landgoed Welna

Bijzondere bospaden

Vanaf de parkeerplaats gaat de Komootroute een klein stukje over een fietspad om al snel Landgoed Welna in te duiken. Het eerste deel van de route gaat over bospaden. Het ene moment wandel ik door donkere naaldbossen over smalle paden en het andere moment dwaal ik over een breed zandpad. Hier en daar moet ik een grote waterplas ontwijken door langs de rand van het pad te wandelen. Het maakt de wandeling eigenlijk alleen maar avontuurlijker. 

Het is er muisstil

Wat mij vooral opvalt op dit landgoed is de stilte. Ik hoor helemaal niets, afgezien van een aantal vogels. Geen mensen, geen blaffende honden, geen omgevingsgeluiden. Het is soms zo stil, dat het bijna oorverdovend is. Het zorgt er wel voor dat ik met elk kraakje het idee heb dat er een dier naar mij staat te kijken. Ik tuur dan ook heel wat af tussen de bomen door. 

Het Verscholen Dorp

Ergens op de helft van de komootroute over Landgoed Welna, kom ik langs Het Verscholen Dorp. Het Verscholen Dorp in Vierhouten (Gelderland, op de Veluwe) bood tijdens de Tweede Wereldoorlog gedurende anderhalf jaar onderdak aan 80 tot 100 verzetslieden, onderduikers, Joden, geallieerden en zelfs een gedeserteerde Duitse militair. Het kampement in de bossen bij Vierhouten bestond uit in totaal negen hutten, die deels onder de grond, deels bovengronds lagen. Het kamp heeft bestaan van februari 1943 tot eind oktober 1944. Lees hierover meer op de site van historiek.net.

Momenteel zijn er op locatie nog vier nagebouwde hutten te bekijken, die een indruk geven van hoe de onderduikershollen eruit zagen. De wandelroute gaat langs deze hutten. Ik verlaat voor korte tijd het wandelpad en wandel tussen de hutten door. Het is een raar idee 

Komootroute Landgoed Welna

Langs de heidevelden

Vanaf het Verscholen Dorp loop ik een kort stuk over een fietspad. Het kronkelt door het bos tot aan de rand van een groot heideveld. De Komootroute volgt de rand van dit heideveld. Ik geniet van de schitterende uitzichten vanaf het wandelpad. Vlak voor het einde van de route kom ik langs een schitterend wandelbankje op een heuveltje met uitzicht over het heideveld. Ook hier is het heerlijk rustig. 

Vanaf dit bankje start het laatste gedeelte van deze wandelroute over landgoed Welna. Het einde gaat hetzelfde als het begin. Soms zijn er smalle paden en andere momenten brede zandpaden. Er is modder, waterplassen en heerlijke bosgeluiden. Na 8,5 kilometer sta ik terug bij de auto en zou ik willen  dat deze wandelroute oneindig was. 

Komootroute Landgoed Welna

Landgoed Welna is net als haar buur, Landgoed Tongeren, een van de parels die ik ontdekte op de Veluwe. Het zijn van die plekken die mij vanaf de eerste voetstap pakken en niet meer loslaten. Ik kan mij voorstellen dat het hier in de lente en de zomer nog veel mooier is. Wanneer er groene blaadjes aan de bomen hangen en de heide in bloei staat. De stilte en de rust die op dit landgoed heersen zijn opvallend. Het is heerlijk om hier rond te wandelen en te genieten van die rust. Ik kom dan ook helemaal opgeladen terug na 8,5 kilometer. 

Meer routes over landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

Komootroute Landgoed Welna
Komootroute Landgoed Welna
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!