...

Op de uitgestrekte heide van Radio Kootwijk vind je een heidewandeling van 12,5 kilometer. Een route door het bos, langs zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk over de heide. Radio Kootwijk ligt een beetje links van Apeldoorn, ten noorden van NP Hoge Veluwe. Het is een uitgestrekt gebied van zand, bossen en heide. Deze wandelroute neemt je over een deel van dit mooie gebied mee.

Praktische informatie

De wandeling: Heidewandeling Radio Kootwijk
Afstand: 12,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Hoog Buurloseweg (vlakbij de Schaapskooi)
Parkeren: Parkeerplaats Hoog Buurloseweg (vlakbij de Schaapskooi)
Markering: Rode bordjes Staatsbosbeheer
Honden: Aangelijnd mag de hond mee

Wandelroute Heidewandeling Radio Kootwijk

Hoog Buurlo is een van de weinige plekken op de Veluwe waar het landschap de afgelopen eeuwen goed bewaard is gebleven. Deze wandeling neemt je mee over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk de schaapskooi. Het grootste deel van de route gaat over de open heidevelden en dat hebben wij geweten tijdens deze wandeling. 

Ik wandelde de heidewandeling Kootwijk samen met Fieke van @wandelingetje. Zij woont een half uurtje van Radio Kootwijk en komt hier regelmatig. Voor mij is deze wandelroute de eerste keer. Vanaf het eerste moment worden we helaas vergezeld door een frisse wind en een koude miezerregen. En op deze wandelroute over, voornamelijk open, heidevelden betekende dat dus best nat worden 😉

Let op: tijdens het broedseizoen, 15/3 t/m 15/7 zijn over op heide 2 tracés van 100 meter omgeleid. In het veld staat dit aangegeven. De mooie vergezichten op de hogere stuwwallen zul je in geen geval missen.

Kootwijk vs Radio Kootwijk

Voordat ik jullie meeneem op dit avontuur, deel ik graag een les met jullie die ik leerde tijdens het schrijven van deze blog. Kootwijk is een ander dorp van Radio Kootwijk… Lijkt logisch maar ik heb jarenlang gedacht dat Radio Kootwijk het zendgebouw is en Kootwijk het bijbehorende dorp. Maar dat is dus niet zo 🤣 Het dorp bij de zendmast heet Radio Kootwijk en een kwartiertje verder (met de auto) ligt het dorp Kootwijk. Niet te verwarren dus met elkaar en zeker niet voor je navigatie naar de start van de route. En over die route gesproken, ik ga je meenemen in mijn avonturen die dag.

heidewandeling radio kootwijk

Start wandeling vanaf Hoog Buurlo

Ik tref Fieke op de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg. Dit is waar de heidewandeling langs Radio Kootwijk start. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stuk rechtdoor en dan loop je direct tegen de schaapskooi aan. De schapen staan buiten en we worden dan ook uitgebreid ‘begroet’ door de twee kuddebeschermingshonden. Zodra ze doorhebben dat we geen kwaad doen, druipen ze af en zoeken hun plekje tussen de schapen weer op.  

Hoog Buurlo is een gehucht in de gemeente Apeldoorn en komt al sinds de 9e eeuw voor in de statuten van de omgeving. Het is altijd een landbouwenclave geweest, met akkerbouw, schapen en houtkap. Groot is het gehucht nooit geweest en ook nu telt namelijk het gehucht niet meer dan twee woonhuizen en twee schaapskooien (de oude en de nieuwe).

Vanaf de schaapskooi slaan we rechtsaf en niet veel later wandelen we over de eerste heidevelden. Ik heb ondertussen veel heidewandelingen gemaakt, maar wat opvalt aan heidewandeling Kootwijk is dat de uitzichten zo groots zijn. Je kunt ontzettend ver kijken over dit uitgestrekte landschap. Een reden voor Fieke en mij om regelmatig even stil te staan, ondanks de regen…

Wandelen rondom Radio Kootwijk

Vanuit een klein stukje bos hebben we al snel goed zicht op het indrukwekkende zendgebouw van Radio Kootwijk. Radio Kootwijk werd tussen 1918 en 1923 aangelegd op een verlaten terrein op de Veluwe, zo’n 12 km van Apeldoorn. Radio Kootwijk zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië. Tegenwoordig is het zendstation in bezit van Staatsbosbeheer. Het hoofdgebouw ligt nog altijd als een kathedraal in het Kootwijkerzand en is een prachtig voorbeeld van art deco. Het zal je dan ook niet verbazen dat het hoofdgebouw de bijnaam ‘de Kathedraal’ heeft gekregen. 

De heidewandeling gaat met een lus om het zendgebouw heen. Soms zie je het gebouw van veraf oprijzen uit het landschap. Een ander deel van de route gaat direct langs het gebouw en dan kun je het zendgebouw van dichtbij bekijken. Terwijl wij om het gebouw heenwandelen horen we ineens “Joehoe” en verschijnt Ryka (@picturesby_rt) voor onze neus. Fieke en ik kennen Ryka via instagram en we wisten dat ze vandaag ook naar Kootwijk ging. Maar dat we elkaar dan ook echt tegenkomen… Wat een heerlijke spontane ontmoeting.

heidewandeling radio kootwijk

Uitgestrekte heide

Vanaf het zendgebouw gaat de heidewandeling verder door een stukje bos en uiteindelijk komen we terug op de heide. We kunnen zover kijken als we maar willen. Ondanks de grijze en natte dag is er nog zoveel kleur te zien. Het groene gras, de donker paarse / bruine  heide. het witte zand, de gele en oranje stukken hoog gras. Hier en daar lijkt het wel op een Afrikaanse Savanne. 

Tussen het genieten en fotograferen door hebben we de mooiste gesprekken. Over vriendschappen, me-time, balans houden tussen moeten en willen, het vrijgezelle leven en het moederschap. We nemen alleen korte pauzes om even een slok water te nemen maar de bankjes slaan we over. Iets te nat. 

Overblijfselen van het militaire leven

Verspreid op het Kootwijkerzand passeren we kleine betonnen en stenen gebouwtjes. Het zijn overblijfselen van het militaire verleden van het Kootwijkerzand. De gebouwen hadden jarenlang een militaire bestemming, maar tegenwoordig worden ze gebruikt door bedrijven als opslag, werkplek of vergaderruimte. Dat er op de Veluwe nog steeds veel militairen verblijven de hele wandeling al te horen. Schietoefeningen en helicopters. Het is overal te te horen. Niet gek, aangezien het Kootwijkerzand ingepakt ligt tussen verschillende militaire (oefen)terreinen.

Na een heel stuk over de heide komen we terug bij de parkeerplaats. We zijn natgeregend, uitgewaaid en een beetje koud. Maar wat was het een heerlijke wandeling. De omgeving van het Kootwijkerzand is schitterend om te wandelen. De heidewandeling is één van de lange routes over het gebied en perfect voor een kennismaking. Een aanrader dus. Zowel met zon als regen. 

Meer routes in Gelderland

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Deel deze wandeling op Pinterest

heidewandeling radio kootwijk
heidewandeling radio kootwijk
Affiliate
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!