...

Vlak boven Apeldoorn ligt het dorp Wenum-Wiesel en de ingang naar het Wieselse Bos. Het is een rustig deel van Kroondomein Het Loo, het landgoed van de Koninklijke Familie. Het bos zit boordevol mooie plekken, wilde dieren en historie uit de tijd van Koningin Wilhelmina. Door het Wieselse Bos zette ik een Komootroute uit van 11 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Wieselse Bos
Afstand: 10,8  kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats aan de Wieselseweg
Markering: GPX – Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Let op: Tussen 15 september en 25 december is dit deel van het Kroondomein elk jaar gesloten.

Kroondomein Het Loo

Het is het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland, Kroondomein Het Loo in Apeldoorn. Dit landgoed van de Koninklijke familie bestaat uit Paleis Het Loo, het Paleispark en de Boswachterijen. De bossen zitten boordevol wilde zwijnen, edelherten en reeën. En sinds een paar jaar wandelt ook de wolf hier rond. Het Wieselse Bos is één van de bossen van het Kroondomein.

Wieselse Bos

Al in de 17e eeuw komt het Wieselse Bos voor in papierwerk uit die tijd. Al eeuwenlang liggen er op de Veluwe bossen. Begin van de twintigste eeuw werd een deel ervan opgekocht door Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina als onderdeel van het Kroondomein. De ingang van dit bos ligt op een kleine parkeerplaats aan de Wieselseweg. Vanuit het Kroondomein zijn er verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet door de bossen. Door het Wieselse Bos gaat er geen gemarkeerde route. En dus zette ik zelf Komootroute Wieselse Bos uit via Komoot. 

Wieselse Bos

Komootroute Wieselse Bos

De Komootroute start vanaf die kleine parkeerplaats. Het bos en de parkeerplaats zijn toegankelijk vanaf zonsopkomst. Aangezien de boswachter naast de parkeerplaats woont, raad ik je aan om niet te vroeg het bos in het gaan. Uit ervaring weet ik dat je dan aangesproken wordt door de boswachter 😉

Vanaf de parkeerplaats gaat deze Komootroute een stuk rechtdoor over de Wieselse Weg. Wat mij direct opvalt is de rust die heerst in dit deel van het Kroondomein. Het voelt nog een beetje onontdekt. Na een tijdje gaat de route van het brede, rechte pad af en duikt links wat smallere paden op. Dit deel van het kroondomein is wat heuvelachtig en het duurt dan ook niet lang voor ik over verschillende heuvels door het bos wandel. 

Eeuwenoude voerhut

Iets verder op de Komootroute door het Wieselse Bos kom ik langs een van de bijzondere bouwwerken die je hier kunt vinden: een eeuwenoude voerhut. Rechts van het pad ligt, een meter of drie van het pad, een open veld. En rechts achterin de hoek staat een hut, wat als ik eerlijk ben meer lijkt op de ingang van de Efteling dan op een hut. Het is een voerhut voor het wild, die stamt uit het begin van de twintigste eeuw. De hut heeft twee puntdaken en hier werden honderd jaar geleden bieten opgeslagen, waarmee het wild ooit gevoerd werd. Nu wordt de hut gebruikt voor opslag van materialen voor onder andere de boswachter. 

Wieselse Bos

Stilte en bijzondere wandelpaden

Ik schreef het al eerder, het Wieselse Bos is een rustig bos en een groot deel van deze Komootroute wandel ik dan ook met alleen het geluid van de dieren en de wind. Vogels fluiten, buizerds jengelen en de spechten zijn druk met het afbakenen van hun territoriums. Tussen de bomen speur ik regelmatig of ik wild spot, maar meer dan sporen vind ik deze dag niet. De wandelpaden van deze route gaan tussen heuvels door, over heuvels en naar uitkijkpunten. Het ene moment wandel ik door een loofbos en het andere tussen de naaldbomen. 

De Kathedraal

Op het Kroondomein staan niet alleen bijzondere gebouwen, maar hier en daar ook kunstwerken. Deze komootroute komt langs een kunstwerk in het Wieselse Bos, dat ik na de wandeling heb opgezocht. Bij het kunstwerk staat namelijk geen informatiebordje en voor mij was het niet direct duidelijk dat het om een kunstwerk ging. 

Maar terug naar De Kathedraal. Voor haar 60e verjaardag schonk (toen) Koningin Beatrix aan het Kroondomein. Beatrix wilde de band tussen de Oranjes (Koninklijke Familie) en het Kroondomein uitdrukken. Het kunstwerk bestaat uit 38 bronzen boomstronken, die in een lange zuilenrij zijn opgesteld. De stronken zijn identiek en, net als bij een echte Kathedraal, geplaatst in de richting van het oosten. De Komootroute gaat direct langs het kunstwerk, waardoor je de boomstronken van dichtbij kunt bekijken.

Wieselse Bos

Uitkijkpunt

Er is één plek waar ik heel even van de route wil afwijken en dat is bij een klein uitkijkpunt. Vlak voordat ik over een heuvel wandel, schiet ik rechts een smal pad omhoog op. Ik kom uit op de top van de heuvel, met uitzicht over een veld voor mij. Op de top staat een gedenksteen Jhr. Mr. van Haersma de With die in 1892 is benoemd als jagermeester van Koningin Wilhelmina. Bij zijn overlijden heeft Wilhelmina persoonlijk opdracht gegeven tot het plaatsen van de gedenksteen, zodat zijn weduwe een plek had om hem te gedenken. 

Komootroute Wieselse Bos

Het Wieselse Bos is, net als de rest van Kroondomein Het Loo, een heerlijke plek om te wandelen. Schitterende bospaden, historische bouwwerken en de wetenschap dat hier al eeuwenlang mensen genieten van de natuur. Deze Komootroute door het Wieselse Bos komt langs bijzondere plekken en laat je genieten van het mooiste dat dit bos te bieden heeft. Sta niet gek te kijken wanneer je hier wilde dieren spot, want het Kroondomein zit er vol mee.

Meer wandelinspiratie voor Kroondomein Het Loo

Door de bossen van het Kroondomein gaan de mooiste wandelroutes. Hier een aantal routes ter inspiratie:

Meer routes op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Bewaar deze route op je Pinterest

Wieselse Bos
Wieselse Bos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!