...

Aan de Oostelijke rand van de Veluw, vlak onder Apeldoorn, ligt Het Leesten. Het is het perfecte startpunt voor een wandel- of fietsavontuur over de Veluwe. Vanaf Het Leesten wandel je over heidevelden en door bossen. Er ligt een hele grote parkeerplaats, een informatiecentrum en Bospaviljoen ‘t Leesten. Ik start hier Boswachterspad Het Leesten. Een route van 5,5 kilometer vol afwisseling van heide en bossen.

Praktische informatie

De wandeling: Boswachterspad Cultuurroute Het Leesten
Afstand: 5,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Informatiecentrum Het Leesten
Parkeren: Parkeerplaats Het Leesten, Hoenderloseweg 191, Ugchelen
Markering: Paarse markering
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Het Leesten

Het Leesten (of ‘t Leesten) is een gebied vlak onder Apeldoorn. Wie hier nu loopt, vermoedt niet dat dit een oud industriegebied was. Ooit werd hier hout gekapt en grind, zand en ijzer gewonnen. Alleen de diepe kuil van de grindafgraving verwijst er nog naar. Vanaf de parkeerplaats wandel je binnen een paar minuten de heide op. Het Leesten is de start voor veel wandelroutes. Gemarkeerde routes van Staatsbosbeheer, klompenpad Ugcheler Markepad, IVN routes en Trage Tochten. Ik startte hier Boswachterspad Cultuurroute ‘t Leesten. 

Boswachterspad Cultuurroute Het Leesten

Boswachterspaden zijn wandelroutes van Staatsbosbeheer. De routes nemen je mee langs de mooiste plekjes, uitgezocht door de boswachters. Boswachterspad Het Leesten is een afwisselende route tussen heide en bospaden. Er zitten een aantal klimmetjes in de route, waarbij je mag doorstappen. Soms door het zachte zand. Op verschillende plekken zijn mooie uitzichtpunten te vinden over heidevelden en vanaf heuveltoppen. 

boswachterspad het leesten

Bezoekerscentrum ‘t Leesten

Ik start de route vanaf het bezoekerscentrum. Wanneer er bij een route een informatiepunt is van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, wandel ik altijd even naar binnen. Zo ook nu. Ik kijk wat rond, klets met de twee dames bij de kassa en vraag waar de paarse route start. Nadat ik de start van de route aangewezen heb gekregen, ga ik op pad. Vanaf het bezoekerscentrum rechtsaf, tussen de bomen door. Door het klaphekje en dan sta ik op de paarse heide.

De Leesterheide

Vanaf het bezoekerscentrum gaat de route richting het eerste heideveld. Het is de Leesterheide, een heideveld bij het Hoenderlose bos en het Ugchelse bos. Vlak na het klaphekje is er een klein uitzichtplatform. Ik kijk uit over de heide en zie in de verte de N304. Het Boswachterpad gaat met een lus over het eerste heideveld, om vervolgens in de bosrand uit te komen. Het leuke aan wandelen op Het Leesten is, dat er heel veel afwisseling is tussen de landschappen waar je doorheen loopt. 

boswachterspad het leesten

Langs de bosrand

De eerste kilometers wandel ik langs kleine heidevelden, langs de bosrand en over heuvels. Ik raak niet uitgekeken in een omgeving als deze. Elke wandeling op de Veluwe verbaast het mij hoe elk subgebied zijn eigen sfeer heeft. Ik wandel ondertussen door een stuk bos dat ooit duidelijk is aangelegd voor de houtkap. Kaarsrechte bomen staan in strakke rijen naast elkaar. Dit soort bossen zijn fantastisch om te fotograferen. Iets dat ik dan ook een tijdje sta te doen. 

Na een tijdje kom ik langs een klein ven. Het is het Salamanderven. Eén van de bijzondere plekken waar je tijdens deze route langskomt. In het voorjaar trekken hier heel veel padden heen om te paren en hun eitjes te leggen. Het is dan ook een beschermd gebied. Bij het ven staat een bankje. Ik kan mij voorstellen dat veel mensen hier genieten van de rust en het uitzicht. Ik besluit om verder te wandelen.

Over heuvels naar uitzichtpunten

Over paden van zacht zand en met een kleine klim wandel ik door. Ik kom over heuveltjes en langs schitterende uitzichten. Over de bossen in de omgeving, velden vol struiken en natuurlijk de heide. Hier en daar zit er een pittig stukje in de route van klimmen en dalen. 

boswachterspad het leesten

Verschillende heidevelden

Tijdens het Boswachterspad doorkruis ik heel veel verschillende heidevelden. Grote en kleine. Ik heb hier al eens eerder doorheen gewandeld. Dat was tijdens het Klompenpad Ugcheler Markepad

boswachterspad het leesten

De Sprengen en de beekprik

Een ander deel dat ik ook tijdens het klompenpad heb gewandeld, is langs de Koppelsprengen. De Koppelsprengen werden in de tweede helft van de zeventiende eeuw aangelegd om het toenemend aantal papiermolens langs de Ugchelsebeek van stromend water te voorzien. Nu is het vooral de plek waar je de beekprik kunt zien. Een klein soort visje. Wandelend langs de sprengen tuur ik in het water. Het water is helder en ik kan van alles zien, behalve die beekprik. 

Hondenbos

Vanaf de sprengen gaat het boswachterspad terug naar de heide en het bos. Ik passeer het hondenbos. Het is een stuk omheind bos waar honden los mogen lopen. Het is hier waar ik op de open heide de eerste druppels voel. Het hondenbos zit niet in deze wandelroute over Het Leesten, maar ik besluit toch even door het hek te gaan. Onder de bomen schuil ik 5 minuten voor een behoorlijk pittige bui. Wanneer de regen wegtrekt is het tijd voor de laatste 500 meter naar de auto.

Boswachterspad

Met dit boswachterspad wandel je door en langs de mooiste plekken van Het Leesten. Door de heuvels heb je schitterende uitzichten over de heide. En aan die heide is er geen gebrek. Onderweg kom je heel veel heide tegen. Perfect dus voor een wandeling in augustus, wanneer de heide in bloei staat. 

Meer wandelroutes in de buurt van Het Leesten

Rondom Het Leesten kun je fantastisch wandelen. Of je nu kiest voor het Ugchelse Bos, Hoog Buurlo, Hoog Soeren of Kootwijk. Je gaat over de heide, door bossen en uitgestrekte velden. Een aantal routes in de omgeving vind je hieronder.

Meer routes in Gelderland

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

boswachterspad het leesten
boswachterspad het leesten
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!