...

Trage Tocht Hierden gaat door de Leuvenumse bossen en over de zandvlakten van Leuvenhorst. Over de zandvlakten en duinen, waar je weidse uitzichten hebt, neemt deze trage tocht je mee richting het bos. Al snel wandel je over donkere bospaden waar je naar sporen van zwijnen, reeën en edelherten speurt. Langs de kabbelende Leuvenumse Beek komt de tocht terug bij de parkeerplaats. Een heerlijke en schitterende route voor 100% over onverharde paden

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Hierden
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Hierderweg, Hulshorst
Parkeren: Parkeerplaats Hierderweg, Hulshorst
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand

Ingekorte route (8km) via Komoot >>

Leuvenhorst en de Leuvenumse bossen

In het Noordwesten van de Veluwe, vlak onder Harderwijk liggen Leuvenhorst en de Leuvenumse bossen. Grenzend aan het Speulder- en Sprielderbos ten zuiden en het Hulshorsterzand ten oosten. Waar Leuvenhorst bestaat uit heidevelden en zandvlakten, staan de Leuvenumse Bossen bekend om de Leuvenumse beek die er doorheen kabbelt en de vele herten en zwijnen die hier leven. 

Die Leuvenumse beek daar is nog iets bijzonders mee. Het is de langste beek van de Veluwe. Van het Uddelermeer naar het Veluwemeer stroomt deze beek maar liefst 17 kilometer door de bossen. Het kraakheldere water slingert langs de paden. Hier en daar versnelt het water waardoor er een klein watervalletje ontstaat. Bijna on-Nederlands en sprookjesachtig. Het is de plek waar het wild komt om te drinken en waar de ijsvogel zijn eten vindt.

Trage Tocht Hierden

Hierden is één van de dorpen die grenst aan Leuvenhorst. Een klein dorp net over de A28 tussen Harderwijk en Nunspeet. De nabijheid van het dorp zorgt voor de naam van deze Trage Tocht. Trage Tocht Hierden gaat volledig over onverharde paden over de hei, door het zand en over bospaden. Een tocht die je de kans geeft om je alleen op de wereld te voelen. Wanneer je op het juiste tijdstip wandelt heb je zelfs kans op het spotten van de edelherten en zwijnen in de bossen of bij de beek. Het begin en einde van de Trage Tocht is vanaf de parkeerplaats Hierderweg in Hulshorst. 

trage tocht hierden

Leuvenumse beek

Nog voor zonsopkomst arriveer ik op de parkeerplaats voor de start van Trage Tocht Hierden. Ik parkeer de auto en verdwijn de schemer van het bos in. Na een eerste stukje over het fietspad schiet ik rechts het bos in. Langs de kabbelende Leuvenumse beek. Het is donker in het bos en stil. Ik ben een klein beetje gespannen en let heel goed op. Ik voel dat ik niet alleen ben in dit bos…

Over een smal pad tussen de bomen door, met de Leuvenumse beek aan mijn linkerhand, meander ik verder. Het geluid van de beek vergezeld mij op deze vroege ochtend. Regelmatig sta ik even stil en luister ik goed. Af en toe dwarrelt het geluid van een burlend hert voorbij. Van heel ver weg. Langzaam beweeg ik mij voort. Ik lijk uren te doen over dit korte stukje van de route. 

Wild in het wild

En dan gebeurt het… Op een vijftig voor mij stapt een hinde tussen de bomen uit. Ze steekt het wandelpad over naar een klein veld aan mijn rechterhand. Af en toe steekt ze haar neus in de lucht om te ruiken. Al heb ik geen parfum of iets op… toch weet ze dat ik er ben. Kippenvel over mijn lichaam. Hoe bijzonder om middenin een bos zo’n groot dier tegen te komen. 

Nog geen minuut later stapt een geweidrager tussen dezelfde bomen uit. Parmantig en langzaam steekt hij mijn wandelpad over. Plotseling staat hij stil en kijkt mij aan. Luttele seconden hebben we oogcontact. De koning van het bos neemt mij rustig op, om vervolgens zijn hinde mee te nemen tussen de bomen door. Weg zijn ze. 

Drinkplaats voor het wild

Niet veel later, nog steeds de beek volgend, kom ik bij een plek waar de beek iets breder is. Ik word zo opgenomen door het geluid van het water en het watervalletje dat ik pas na een paar seconde merk dat ik word aangekeken. Langzaam beweeg ik mijn hoofd tot ik op een kleine heuvel, tussen de bomen, nog een geweidrager zie staan. Een kleine variant, maar bijna net zo indrukwekkend. Wanneer ik hem spot, kiest hij het hazenpad. 

Aan de sporen langs de beek is het duidelijk dat dit een drinkplaats is voor het wild. Overal waar ik kijk zie ik sporen van edelherten en reeën. Maar ook de zwijnen hebben flink huisgehouden. Gedurende de hele route zie ik omgewoelde aarde langs de wandelpaden. Op sommige plekken hebben de zwijnen zelfs hele velden omgeploegd. 

Zonnestralen

Langzaam neemt Trage Tocht Hierden mij mee dieper het bos in. Onderweg spot ik twee reeën. Vanuit loofbossen kom ik uit in naaldbossen. De zon kruipt omhoog en zonnestralen banen zich een weg tussen de bladeren en takken door. Spinnenwebben versieren de heide en de dauwdruppels rijgen kralenkettingen. Een combinatie tussen het vocht en de zon zorgt voor stoom. Dramatisch en magisch. Een andere omschrijving kan ik niet geven…

Over bospaden 

Het grootste deel van Trage Tocht Hierden wandel ik over bospaden. Breed en smal. Door loofbos en naaldbos. Langs fietspaden, ruiterpaden en MTB-tracks. Maar wat vooral opvalt is de rust die er hangt in het bos. Ik beweeg mij maar langzaam voort. Geniet vooral van al het moois dat de bossen te bieden hebben. Eet een broodje op één van de bankjes naast het wandelpad. Maak foto’s en video’s en luister naar de vele vogels. Af en toe spot ik een zwarte specht tegen een boomstam, hoor ik een buizerd in de verte of roepen raven elkaar. 

Trage Tocht Hierden

Beekhuizerzand

Uiteindelijk komt de Trage Tocht uit aan de rand van het Beekhuizerzand. Een gele grote zandbak, net als het eerder genoemde Hulshorsterzand. Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied ter grootte van ongeveer 200 hectare. Het gebied is in 2004 weer teruggebracht van een bosgebied tot een echt stuifzandgebied. Verschillende wandel-, fiets- en MTB-paden leiden over de zandvlakten.

De Trage Tocht gaat er dwars overheen. In mijn verkorte route kies ik voor de zijkanten van de zandvlakten. De uitgestrektheid van het gebied is indrukwekkend. Overal waar ik kijk zijn zand en zandduinen te zien. Na een stukje ploeteren door het zand, duik ik het bos weer in. Het zijn de laatste meters terug naar de parkeerplaats, waar het ondertussen een komen en gaan is van wandelaars, fietsers en ruiters. 

Trage Tocht Hierden: 100% onverhard en 100% aan te raden

Wat een schitterend deel van Nederland is de Veluwe toch. En ondanks dat het moeilijk kiezen is welk deel van de Veluwe mijn voorkeur heeft, staat dit noordwestelijke deel in mijn top 5. Mijn zijn schitterende bossen boordevol wild en uitgestrekte zandvlakten. 

Ondanks dat ik niet heel de Trage Tocht Hierden heb kunnen lopen, geeft deze korte variant een goed beeld van wat de tocht te bieden heeft. Dichte schemerige bossen, een kabbelende beek, uitzichten over zandduinen en wellicht een ontmoeting met de bosbewoners. Een schitterende tocht die je, wat mij betreft, vooral buiten de drukte moet maken. 

Voor mij waren de ontmoetingen met de herten echte hoogtepunten, maar ook het magische licht van de zon op de dauwdruppels. Een wandeling als deze doet mij weer beseffen hoe mooi en magisch Nederland is. 

Meer routes over de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Hierden
Trage Tocht Hierden
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!