...

Het Speulderbos op de Veluwe is één van de mooiste bossen die Nederland kent. Het bos van de dansende bomen, boordevol wilde zwijnen en herten. Via een Komootroute van 10 kilometer verkende ik het bos. Vanaf boshuis Drie gaat de route over bospaden, langs het Solse Gat en de dansende beuken.

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Speulderbos
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Boshuis Drie
Parkeren: Parkeerplaats van Boshuis Drie
Markering: Komootapp

Het Speulderbos

In het Noordwesten van de Veluwe, bij het plaatsje Garderen, ligt het prachtige Speulderbos. Al in 855 werd er op deze plaats een bos vermeld. Het bos is vooral bekend van de dansende bomen. Beukenbomen die, door zich te richten op het licht, in allerlei vormen zijn gegroeid. Maar het is ook het bos van de legende van het Solse Gat en laten we de vele wilde dieren niet vergeten die hier leven. Het is één van mijn favoriete bossen om te wandelen. Hier geniet je van schitterende zonneharpen tussen de bomen en ontmoetingen met wilde zwijnen en herten.

Komootroute Speulderbos

Het Speulderbos heb ik al vaker verkend. Zo wandelde ik de Duintjesroute van Staatsbosbeheer en Trage Tocht Drie. Een deel van de Komootroute gaat dan ook door een deel van het Speulderbos, dat ik al ken. De route start vanaf Boshuis Drie en neemt je direct mee het bos in. Over brede bospaden gaat de Komootroute diep het bos in, via het Solse Gat. Een typische boswandeling. 

Boshuis Drie

De Komootroute start op de parkeerplaats voor Boshuis Drie. Naast dat het Speulderbos al bestaat sinds het jaar 800, staat er ook op de plek van Boshuis Drie al een gebouw sinds het jaar 800. Boshuis Drie is tegenwoordig een restaurant waar je, na een lange boswandeling, kunt genieten van koffie met heerlijke appeltaart. 

Brede bospaden

Het Speulderbos is een voormalig productiebos. Er liggen dan ook vooral brede zandpaden. Paden waar vroeger onder andere leden van de Koninklijke Familie overheen reden op weg naar hun jacht. De Komootroute gaat over de brede zandpaden van het Speulderbos. Afwisselend langs eikenbomen, beukenbomen en naaldbomen. 

Het Solse Gat

Een kuil midden in het bos. Een hele grote kuil. Dat is hoe het eruit ziet wanneer je langs het Solse Gat wandelt. Het is een leemkuil, ooit uitgegraven voor het winnen van leem. Maar volgens de legendes is de kuil ontstaan door iets duisters. Ooit, honderden jaren geleden, stond hier een klooster. De monniken in het klooster gedroegen zich niet zoals je zou denken. Ze dronken teveel, feesten te hard en zorgden voor veel overlast. Ze lieten zich in met de duivel en deden alles dat volgens hun geloof niet mocht. Tijdens een stormachtige kerstnacht in de Middeleeuwen kwam hier een einde aan. Er klonk een blikseminslag en met dat verdween het klooster in de grond. Alles dat overbleef was een kuil.

De Komootroute Speulderbos komt langs het Solse Gat. Ondanks dat ik weet dat het verhaal van het klooster een legende is. En ondanks dat er niets bijzonders te zien is, voelt deze plek in het bos nog steeds mysterieus. Vooral wanneer de mist tussen de bomen hangt en de stilte oorverdovend is. 

Komootroute Speulderbos

Boom carvings

Vlak voor het einde van deze Komootroute heeft het Speulderbos nog iets bijzonders in petto. Langs de route staat een oude dode boom, welke is veranderd in een kunstwerk. Er is een larve en kever uit gecarfd. Verderop schijnen nog meer schitterende beeldhouwwerken te staan, maar helaas gaat de route daar niet langs. Na tien kilometer zit deze route erop. Terug op de parkeerplaats kan ik maar één keuze maken: een kop koffie drinken bij Boshuis Drie. Ik stap over de drempel van deze eeuwenoude boerderij waar de huidige eigenaars het heden en het verleden zo mooi gecombineerd hebben. 

Meer boswandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

Komootroute Speulderbos
Komootroute Speulderbos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!