...

Wandelroute Herikhuizen neemt je mee over de meest magische delen van de Veluwezoom. Je komt langs de oevers van beekjes en wandelt over de heuvels naar uitzichtpunten over de heide. Wild dieren zijn in dit deel van de Veluwezoom nooit ver weg. Of het nu gaat om een rotte zwijnen of wilde IJslandse paarden. Achter elke bocht kun je iets tegenkomen. Of je nu gaat in de zomer wanneer de heide paars is of in de herfst wanneer de bossen vol mist hangen. Deze wandeling van 9 kilometer is altijd een avontuur.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Herikhuizen
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom Rheden
Parkeren: Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
Markering: Komoot app

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom ligt in het Zuidoosten van de Veluwe. Mijn favoriete nationaal park van Nederland. Al van kinds af aan kom ik hier regelmatig. Of je nu op zoek bent naar een boswandeling of een wandeling over heide. Hier zit je goed. Het is een plek waar je tijdens je wandeling oog in oog kunt komen te staan met Schotse Hooglanders, IJslandse paarden, edelherten, reeën en zwijnen. Met meer dan 350 kilometer aan wandelpaden kun je, hoe vaak je ook komt, altijd een andere route lopen. Voor deze route ontdekte ik het westelijke deel, Herikhuizen. 

Spreng op Heuven

De route start op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum. Ik wandel voor Restaurant De Ruif langs. Het is nog schemerig in het bos en wanneer ik over de lange rechte laan langs de camping wandel, schiet er een zwarte schim voor mij langs. Een ree. Zijn vriendje staat op de heuvel rechts van mij en kiest ervoor tussen de bomen te verdwijnen. Een goede start van de wandeling. 

Aan het einde van het lange rechte pad slaat de route linksaf dieper het bos in. Ik kom uit op een wandelpad langs de Spreng op Heuven. De spreng ligt in een lager deel tussen twee heuvels in. Deze route loopt over een wandelpad direct langs de spreng, maar kunt het ook op een wandelpad hoger op de heuvel zoeken. 

Herikhuizen

Herikhuizen & observatiepunt

Door een klaphek laat ik de spreng en het bos achter mij. Ik kom uit op de heide. Langzaam komt de zon op en de lucht kleurt in allerlei tinten roze en oranje. Vanaf de Heuvense Bergen, een uitzichtpunt op de Posbank, kijk ik een tijdje naar de lucht. Regenbuien en zonnestralen hangen naast elkaar in de lucht voor mij. 

Na een tijdje draai ik mij om, wandel de hei af en het bos weer in. Niet veel later verschijnt aan de linkerkant van het pad het pad naar het observatiepunt Herikhuizen. Het observatiepunt kijkt uit over een groot veld met rechts achteraan de ruïne van een boerderij. Het was boerderij Herikhuizen, waar het gebied naar vernoemd is. 

Herikhuizen is een voormalige boerderij in de bossen van het Nationaal Park Veluwezoom in de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. De boerderij was in gebruik sinds de 14e eeuw. Na beëindiging van het landbouwkundig gebruik werd de boerderij begin jaren negentig verlaten en in 1999 door de eigenaar Natuurmonumenten omgevormd tot een ruïne ten behoeve van flora en fauna. Tegelijkertijd werd een wildobservatiepost gebouwd met zicht op de voormalige boerderij. (bron: wikipedia)

Herikhuizen

Wild spotten

Wanneer ik het observatiepunt nader krijg ik als eerste een ree in het oog. Tussen de varens, onder het vlonderpad naar het uitzichtpunt, staat hij mij te bekijken. Wanneer ik dichterbij kom, gaat hij er uiteraard vandoor. Verder op het veld staan vier edelherten. Het zijn vier hindes en helaas geen geweidrager. Via mijn telelens bekijk ik hen een tijdje. 

Mijn aandacht wordt uiteindelijk getrokken door geluid links van mij. De IJslandse paarden, die net nog langs het wandelpad stonden, komen tussen de varens door naar het veld. Als kersje op de taart verschijnen er vier wilde zwijnen op het veld vanuit het bos. Ze scharrelen wat rond, wandelen richting de modderpoel en schieten terug het bos in. Herikhuizen is één van mijn favoriete plekken om wild te spotten.

Herikhuizen

Herikhuizerveld, oftewel de Posbank

Ik verlaat het observatiepunt en kom na een tijdje door het bos weer uit op de hei. Ik sta op de Kraaijenberg, een tweede uitzichtpunt over de Posbank, oftewel het Herikhuizerveld. Het bekendste deel van Herikhuizen. Recht voor mij steekt de zon haar hoofd boven de heide uit. Een schitterend licht verspreidt zich over het heideveld. 

Het is de perfecte plek om uitgebreid wat foto’s te nemen en video’s te maken van de nog wat paarse hei. Vanaf alle kanten bekijk ik het heideveld om vervolgens via het wandelpad het Herikhuizerveld te doorkruisen. Over de heuvels, door een klaphekje en nog eentje. Uiteindelijk klim ik naar boven naar het Posbank uitkijkpunt.

De echte posbank

Op deze plek staat de echte Posbank. Een stenen bank te herinnering aan en ter ere van de heer Pos. Hij was de 2e voorzitter van de ANWB en zette zich in voor het delen van al het moois van Nederland met zoveel mogelijk Nederlanders. De naam van deze bank, is de bijnaam geworden van het hele gebied.

Herikhuizen

Groote Emmer

Na dit punt steek ik de weg over naar Paviljoen Posbank, langs het standbeeld van Beatrix op de fiets en over het fietspad. Uiteindelijk kom ik uit in de Groote Emmer. Het is een fantastisch loofbos waarvan de bodem bedekt is met een dikke laag varens. Het is het begin van de herfst en de varens kleuren langzaam van groen naar bruin. Een kleurenpalet van bruin, oranje, geel en groen spreiden zich voor mij uit. 

Over een smal bospad baan ik mij een weg door het bos. Heuveltjes op en af, terwijl de zon zich een weg baant tussen de bomen door. Een zwarte specht steekt voor mij over van de ene naar de andere boom. Ik zou hier uren kunnen ronddwalen.

Nog een keer de heide

Aan het einde van het bos kom ik via een klaphekje uit bij Koepel de Kaap. Op een bankje is het tijd voor een pauze met uitzicht over het tweede deel van de Posbank. Een boterham en wat te drinken om vervolgens via de 96 treden tellende trap naar beneden het heideveld weer op te zoeken. Over het pad met aan beide kanten verschillende heuvels kijk ik mijn ogen uit naar al het moois om mij heen. Voor ik het weet bereik ik het einde van het heideveld en de laatste vijf minuten terug naar de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum.

Wanneer ik net 30 seconden bij het Bezoekerscentrum binnen ben, barst er een heftige bui los. Ik besluit wat rond te kijken in het winkeltje en een kop koffie te drinken in de brasserie. Daarna rij ik in een half uur naar mijn hotel. Vanavond blijf ik nog even op de Veluwe.

Wandelroute Herikhuizen

Op de Veluwezoom ben ik al zo vaak geweest. Ik startte wandelingen vanuit allerlei hoeken van het nationaal park. Maar hoe vaak ik hier ook ben geweest, dit natuurgebied verrast mij elke keer weer. Het is er zo mooi en magisch. 

Voor deze route kwam ik langs verschillende plekken waar ik eerder ben geweest, maar ik benaderde ze allemaal vanuit een andere kant. Het voelt dus als een nieuw avontuur. De zonsopkomst vanaf de Kraaijenberg was fantastisch. De gouden gloed die bezit nam van de heidevelden en de stilte die er hing. De bruine en okergele varens en de sfeer in de Groote Emmer maakte het een echte herfstwandeling. Met de ontmoeting met alle wilde dieren als kersje op de taart. 

Bekijk hier vooral alle andere routes op de Veluwezoom >>

Meer voor de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

Herikhuizen
Herikhuizen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!