...

De Veluwezoom is een bijzondere plek. Het was het eerste Nationaal Park van Nederland en bestaat uit zoveel verschillende landschappen. Er zijn de heidevelden van het Herikhuizerveld (De Posbank), eeuwenoude bossen, wegen waar edelen overheen kwamen met hun koets, grote grazers en groot wild. Als wandelaar haal je hier je hart op. Voor dit avontuur zette ik zelf een route van 7,5 kilometer uit via Komoot. Vanaf parkeerplaats De Lappendeken navigeerde ik over de Koningslaan, langs De Carolinahoeve, door het bos met de varens en langs akkervelden. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Veluwezoom vanaf De Lappendeken
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De Lappendeken
Parkeren: Parkeerplaats De Lappendeken, Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg
Markering: Komoot app

Nationaal Park Veluwezoom

De Veluwezoom is voor mij altijd een bijzondere plek geweest. Dit is de plek, naast Drenthe, waar mijn ouders mij (en mijn zus) als kind heel vaak mee naartoe namen. Uren hebben we hier gewandeld, samen met een vriend van mijn vader die natuurgids was. We leerden veel over de dieren, planten en bomen die hier leven en groeien. Om als volwassenen dus datzelfde te doen, struinen over de Veluwezoom, is heerlijk. Oude herinneringen komen boven en nieuwe worden gemaakt.  

Ik ben hier in de afgelopen jaren dan ook regelmatig geweest. Ik struinde over de heide, klom over heuvels en zocht paddenstoelen in de bossen. Onderweg ben ik al heel veel dieren tegengekomen, zoals edelherten, zwijnen, reeën, IJslandse paarden en Schotse Hooglanders. Dit avontuur neemt me mee naar het oostelijke deel van de Veluwezoom. Daar ligt parkeerplaats De Lappendeken en dat is de start van deze wandelroute.

de lappendeken

Wandelroute vanaf De Lappendeken

Vanaf het dorpje De Steeg rij je de Veluwezoom op en al snel kom je langs parkeerplaats De Lappendeken. De start voor veel wandelaars en fietsers in het gebied. De route die ik voor dit avontuur wandel, gaat via de app Komoot. Hierdoor kon ik de plekken die ik wilde bezoeken aan elkaar knopen en was ik niet afhankelijk van gemarkeerde routes. 

Vanaf de parkeerplaats duikt de route het bos in en de heuvels op. De Veluwezoom is een heuvelachtig gebied en je moet dus rekening houden met wat klimwerk. Deze wandelroute gaat hoofdzakelijk door de bossen, waaronder de Onzalige bossen en het bos met de varens. Van de laatste weet ik niet of er een naam is. De route gaat onder andere over de bekende en indrukwekkende Koningslaan en langs De Carolinahoeve. 

Parkeerplaats De Lappendeken

Zoals gezegd is deze parkeerplaats de start voor veel wandelaars en fietsers. Vooral wandelaars die de oostkant van de Veluwezoom willen ontdekken zetten hier hun auto neer. De naam Lappendeken komt vanuit de tijd dat hier allerlei kleine akkertjes van boeren lagen. Al die akkers bij elkaar vormden een soort lappendeken. Nu liggen er rondom de parkeerplaats nog steeds verschillende akkers en grazen er Herefords runderen. 

Vanaf de parkeerplaats starten verschillende wandelroutes, zoals de route van Natuurmonumenten van 5 kilometer. Deze route is de basis geweest voor mijn wandeling via Komoot. Onderaan dit artikel deel ik meer wandelmogelijkheden vanaf of in de buurt van De Lappendeken.

de lappendeken

Heuvels van de Veluwezoom

Mocht je de Veluwezoom nog niet (goed) kennen, dan is het handig om te weten dat je hier mag klimmen. Het zijn geen hoge heuvels, maar wel veel. De Veluwezoom is een aaneenschakeling van klimmen en dalen. Ook met deze wandelroute. Vanaf het moment dat ik de Lappendeken verlaat en het bos in loop, gaat het wandelpad omhoog. Ik kom over allerlei bospaden. Breed en smal. Licht en donker. Loofbomen en naaldbomen. Er is continue afwisseling van de omgeving. Via een bruggetje over een fietspad kom ik uit bij een klaphek.

Langs de IJslandse paarden

Het klaphek is de toegang tot het grazingsgebied van een kudde IJslandse paarde. Daar lopen meerdere kuddes van hier op de Veluwezoom. Niet alleen in de buurt van De Lappendeken, maar ook in het westen van het nationaal park kom je ze tegen. Twee dagen nadat ik deze wandelroute vanaf De Lappendeken wandelde, liep ik de route Heuven Beekhuizen van Natuurmonumenten en kwam een grote kudde tegen. 

Zodra ik door het klaphek ben, zie ik de eerste paarden al op het veld staan. Terwijl ik naar hen kijk, komt er geluid van gehinnik uit het bos achter mij. Daar staan zes paarden rustig op zoek naar voedsel. Deze paarden zijn zo gewend aan mensen, dat ze niet eens meer opkijken. Overigens betekent dit niet dat ze mensen niet spannend vinden en dus moet je nog steeds afstand houden. Het zijn geen manegepaarden natuurlijk 😉

de lappendeken

Door het bos met de varens

Wanneer ik de paarden gedag heb gezegd en via een tweede klaphek hun leefgebied verlaat, komt het mooiste deel van de route. Althans dat is mijn bescheiden mening. Ik steek de weg over en ga via een derde klaphek het ‘bos van de varens’ in. Dit deel van de Veluwezoom heeft wellicht een eigen naam, maar ik weet hem niet. Ik noem dit deel altijd ‘ het bos met de varens’. En geloof mij, mocht jij hier een keer komen, dan weet je wat ik bedoel.

Het loofbos heeft een tapijt van varens. In de lente en zomer groen, en nu aan de start van de herfst bronsachtig of goud. Wanneer de zon erop staat is het een magisch gezicht. Aan de bomen zitten nog groene bladeren en de vloer is goud. Ik dwaal over de paden en speur naar sporen. Af en toe passeer ik een poel. Een plas water (of modder) waar dieren komen drinken en zwijnen een modderbad nemen. De dieren zelf zie ik vandaag niet, maar het is dan ook midden op de dag dat ik hier wandel.  

De Onzalige bossen

Een bekendere plek en een bos met een naam, zijn de Onzalige Bossen. Het zijn eeuwenoude bossen waarvan de herkomst van de naam niet helemaal duidelijk is. De meest voor de hand liggende verklaring is dat on-saelig (oftewel Onzalig) armzalig betekent. Dit zou dan verwijzen naar de armzalige grond die niet geschikt was voor landbouw, maar dus wel voor bossen. Wat de verklaring voor de naam dan ook is, het zijn schitterende en indrukwekkende bossen. En één van de bekendste lanen van de Onzalige Bossen is de Koningslaan.

de lappendeken

Over de Koningslaan

Hier bereik ik het verste punt vanaf De Lappendeken. De Koningslaan is ooit aangelegd door Stadhouder Willem II als doorgangsweg tussen twee jachthuizen. Nu is het een indrukwekkende lange laan van heuvels en dalen. Een laan waar je goed moet kijken waar je je voeten zet, vanwege de vele boomwortels. Ik wandel richting de Carolinahoeve die aan één van de uiteinden van de Koningslaan ligt. 

Dit is het drukste deel van de wandeling vandaag. Hier komen verschillende wandelroutes blijkbaar samen. Ik laat wat mensen voorgaan en oefen mijn geduld om wat foto’s te kunnen nemen. Foto’s zonder andere wandelaars op de laan. Uiteindelijk lukt dit en ga ik op weg naar een welverdiende pauze.

Lunch bij de Carolinahoeve en terug naar De Lappendeken

De pauze neem ik op het terras van De Carolinahoeve. Een plek die al ruim 170 jaar bestaat. Gelegen langs verbindingswegen, zoals de Koningslaan, lag De Carolinahoeve lang geleden als pleisterplaats op een open plek in het bos. Destijds was het een veilige plek voor handelsreizigers om pauze te nemen van hun tocht, zich even op te kunnen warmen en de paarden te wisselen. Sinds 1911 is het gebouw van Natuurmonumenten en werd het door verschillende mensen gepacht, met altijd een horeca bestemming. Lees meer over de bijzondere geschiedenis van De Carolinahoeve >>

Vanaf De Carolinahoeve is het nog maar 1,5 kilometer door het bos terug naar De Lappendeken. Op dit stukje kom ik twee boswachters tegen die mij meer vertellen over de natuur in de herfst. Het is altijd leuk om een gesprek te hebben met boswachters. Ze zitten zo vol informatie en weten mij altijd iets nieuws te leren.

Wandelroute vanaf De Lappendeken

Deze wandelroute vanaf De Lappendeken komt langs hele mooie plekken. Het bos met de varens is misschien wel mijn favoriete plekje van de Veluwezoom. Het is er nooit heel erg druk en vooral in de lente, zomer en herfst geven de varens dat beetje extra magie aan het bos. De Koningslaan is indrukwekkend. De klim die je maakt, het idee dat hier koetsen overheen gingen vroeger en de imposante bomen langs de laan, zorgen ervoor dat dit geen normale boswandeling is. Met een stop bij De Carolinahoeve zit je altijd goed. Je moet misschien heel even wachten op een tafeltje, maar die populariteit geeft ook aan hoe goed het hier is. 

Wandelroutes in de buurt van De Lappendeken

De Lappendeken is één van de vele parkeerplaatsen van de Veluwezoom. Overal en nergens kun je je auto kwijt en dwalen door de natuur. In de buurt van de Lappendeken valt er veel te wandelen en hieronder geef ik je een aantal ideeën:

Meer routes op de Veluwezoom

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

de lappendeken
de lappendeken
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!