...

Op de Veluwe vlakbij Apeldoorn ligt het gebied Loenermark. Een gebied dat vooral bekend is om zijn schaapskooi. Hier vind je een heuvelachtig landschap van bossen, heide en zand. En natuurlijk kilometers aan wandelpaden. De wandelroute van deze blog gaat over de Zilvense heide. Een route van 7 kilometer en die te volgen is met de app Komoot. Wandel door het Loenense Bos en over de uitgestrekte heidevelden. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Zilvense Heide
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Schaapskooi Loenermark
Parkeren: Parkeerplaats Schaapskooi Loenermark, Droefakkers in Loenen
Markering: via GPX, komoot app
Hond: De hond mag aangelijnd mee 

Loenermark

De Loenermark op de Veluwe is in beheer van Geldersch Landschap en Kasteelen (het GLK) en kent vele bekende en onbekende hoogtepunten. Je maakt hier lange wandelingen over uitgestrekte heidevelden, door betoverende bossen en langs verschillende zandverstuivingen. Het is, net als de rest van de Veluwe, een paradijs voor wandelaars. Laat je verrassen door het geblaat van de schaapskudde of door de uitzichten vanaf de verschillende heuveltoppen. Of je nu op zoek bent naar een lange boswandeling of wilt genieten van de paarse heide. Je vindt het hier. 

Wandelroute Zilvense heide

Er zijn een aantal parkeerplaatsen bij Loenermark. Voor deze wandelroute kun je het beste parkeren bij de schaapskooi. Vanaf de parkeerplaats steek je dan over het veld dat achter de schaapskooi ligt en door het Loenense Bos naar de heidevelden. De Zilvense heide is een uitgestrekt en heuvelachtig heideveld. Vanaf uitzichtpunt Kouwerik kijk je vanaf het bankje over het hele veld en bij de IJkbasis doe je een stapje terug in het verleden. 

De wandelroute gaat volledig over onverharde wegen. Soms zijn er wegen die je deelt met fietsen, maar het gaat hier om brede wegen, met genoeg ruimte voor iedereen. In de bossen wandel je tussen de varens en blauwe bessen struiken door. Je kunt hier zwijnen spotten die snoepen van de blauwe bessen. En misschien kom je onderweg de schaapskudde wel tegen.

wandelen zilvense heide

De schaapskooi

Aan de start van de wandelroute staat de Schaapskooi van de Loenermark. De schaapskooi is sinds 2002 in beheer van het GLK. Tegenwoordig is de schaapskooi de plek waar de schapen in de herfst en de winter overnachten. Tussen januari en maart worden hier de lammetjes geboren. Elke dag vertrekt de herder rond 9 uur met zijn schapen de heide op om rond 16 uur weer terug te keren. Ik kan je vertellen, het is een heerlijk schouwspel om een keer mee te maken. De samenwerking tussen de herder en zijn honden om de schapen allemaal dezelfde kant op te krijgen is zo leuk om naar te kijken. 

Ik wandel deze route vandaag met een vriendin en we parkeren de auto bij de schaapskooi aan de Droefakkers. Vanaf daar steken we een stukje over het veld. We kletsen natuurlijk zo veel dat we het pad naar links voorbij lopen en aan het einde van het veld moeten omkeren 😉Wanneer we het pad gevonden hebben, komen we uit in het Loenense Bos. 

Het Loenense bos

Hier vind je een mengeling van naaldbomen en loofbomen. Wandel je soms door een donker bos en het volgende moment over paden badend in het zonlicht. Het Loenense bos is nu bijna 100 jaar oud.  In 1933 werd het bos ontworpen door prof. dr. G. Houtzagers met als hoofddoel dat dit een grote recreatieve trekpleister moest worden. Nou en dat is gelukt. Bijna 100 jaar later wandelen en fietsen er heel veel mensen door deze bossen. 

Wij wandelen over de meest fantastische paden die zich kronkelend een weg banen. Doordat de paden soms smal zijn, wandelen we achter elkaar tussen aarde wallen door, bedekt met mos. Langs het pad groeien varens en alles is super groen. In de verte klinkt de lach van een groene specht. 

wandelen zilvense heide

Langs de Spitsberg en de Valenberg

Door het bos komen we langs een aantal ‘bergen’. We klimmen niet naar de toppen van de heuvels, maar de aanwezigheid van meerdere ‘bergen’  in dit gebied laat zien hoe heuvelachtig het hier eigenlijk is. Via bospaden komen we uiteindelijk uit op het eerste grote heideveld. Het is eind juli en de heide begint al lekker paars te kleuren. Het is dan ook Genieten en we nemen de tijd voor wat foto’s.

Over de Zilvense Heide

Vanaf dit veld wandelen we langs de rand van bos en hei verder om uit te komen op het volgende heideveld. De Zilvense Heide. Een uitgestrekt veld met behoorlijk wat heuvels. De vriendin met wie ik ben, is hier vaker geweest en zij weet mij op leuke plekken te wijzen. Ze wijst naar bankjes en uitzichtpunten. De route gaat hier over een breed pad, dat we delen met fietsers. Voor ons ligt een heuvel die we deels op mogen klimmen, maar eerst komen we nog langs een bijzondere plek. 

IJkbasis Loenermark

Midden op de Zilvense Heide staan een aantal bijzondere bouwwerken. Aan het begin dicht bij elkaar en dan volgt er, met steeds meer tussenruimte, een volgend bouwwerk. Dit is de ijkbasis van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet. Het is een lijn ter lengte van 576,09226 meter. Beide einden van de meetlijn zijn voorzien van zware betonnen constructies waarop de meetapparatuur gemonteerd werd om te ijken. Door de komst van GPS-metingen werd de ijkbasis overbodig. In het jaar 2000 werd hij buiten gebruik gesteld. Begin 2019 is de ijkbasis door het Geldersch Landschap gerestaureerd.

Tegenwoordig is de ijkbasis een bijzondere plek op de heide. Eentje waarvoor je heel even van de route wilt afwijken. Het is voor ons de plek om niet alleen de basis te bekijken, maar ook voor een slok water en lekkere koek. We turen langs de betonnen bouwwerken om te zien of we de verste kunnen zien staan, maar de lijn is zo lang, dat dat niet lukt. Wel zien we heel veel heide en een lichte paarse gloed tot aan de horizon.

wandelen zilvense heide

Uitzichtpunt Kouwerik

De route gaat verder de heuvel op. Bovenop de heuvel staat een wandelbankje met een schitterend uitzicht over de Zilvense Heide. Het is uitzichtpunt Kouwerik. Deze wandelroute gaat niet tot de top, maar je kunt de top natuurlijk bezoeken en dan de route weer oppakken. Wij besluiten door te lopen, aangezien er regen voorspeld is en we nog een stukje te gaan hebben. Vanaf het wandelpad, dat ook langzaam omhoog klimt, hebben we ook prachtige uitzichten. 

Nog een keer het Loenense Bos

Vanaf de heide gaan we terug het Loense Bos in. Hier komen we over allerlei soorten paden. Smalle kronkelende paden en brede rechte lanen. Sommige delen we met fietsers, andere hebben we voor onszelf. Al hebben daar ook zwijnen gelopen te zien aan de pootafdrukken in het zand. Uiteindelijk komen we uit bij de parkeerplaats. Wanneer we een half uurtje later op een terras in Eerbeek genieten van een welverdiende koffie, breekt de hemel open. Een gigantische bui daalt neer en wij zijn blij dat we niet naar uitzichtpunt Kouwerik zijn gelopen. Dan hadden we misschien wel in deze bui gezeten. 

Wandelroute over de Zilvense Heide

Een route van sprookjesachtige bospaden naar uitgestrekte heide. Een prachtige route met letterlijke hoogtepunten. Door het hoogteverschil en de vele heuvels is het soms wel klimmen over vals plat (van die heuvels die stiekem meer stijgen dan je vooraf denkt), maar dat heeft ook weer schitterende uitzichten. De Zilvense heide is een plek die je toe wilt voegen aan je wandelavonturen. Misschien wel deze heideperiode. 

Meer wandelroutes Loenermark en Zilvense Heide

De Loenermark en de omgeving van Loenen is een prachtige plek op de Veluwe. Het is in beheer van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen en kent vele bijzondere plekken en wandelroutes. Denk aan de schaapskooi, de waterval, de IJkbasis en de uitgestrekte heidevelden. Hieronder een aantal wandelroutes die over de Loenermark komen.

Meer routes in Gelderland

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen zilvense heide
wandelen zilvense heide
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!