...

De witte zwerfkeienroute Loenermark is een wandelroute van 7 kilometer op de Veluwe. De wandelroute start bij de schaapskooi aan de Droefakkers in Loenen en gaat door bossen, over heide en stuifzandvlaktes aan de oostzijde van de Veluwe. Door een gebied dat niet alleen indrukwekkend mooi is, maar ook nog eens vol met wild zit. 

Praktische informatie

De wandeling: Witte Zwerfkeienroute
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Schaapskooi Loenermark
Parkeren: Parkeerplaats Schaapskooi Loenermark, Droefakkers in Loenen
Markering: Zwerfkeien met witte pijlen

Wandelen in Loenermark

Het Loenermark is een subgebied van de Veluwe, boven de Veluwezoom en naast De Hoge Veluwe. Er zijn grafheuvels ontdekt van circa 4000 jaar oud, evenals sporen van ijzerwinning uit de middeleeuwen. ​​Het bos van de Loenermark werd al in de 10e eeuw genoemd. Vooral langs de weg de Droefakkers, waar aan het einde de parkeerplaats ligt, is het oude bos terug te vinden. Onder de bomen groeien varens en bosbessen. 

Door het hele gebied lopen wandelroutes (zoals de zwerfkeienroute), fietspaden en ruiterpaden. Je kunt hier, naast wandelaars, ruiters en fietsers, van alles tegenkomen. Edelherten, damherten, wilde zwijnen, zandhagedissen, dassen en tientallen bijzondere vogels. 

zwerfkeienroute

Zwerfkeienroute Loenermark

Door het Loenermark lopen maar liefst twee zwerfkeienroutes. De eerste is de gele zwerfkeienroute van 13,5 kilometer. Deze route gaat onder andere langs highlights al de stenen bank, de Valenberg, IJkbasis en de Zilvensche Heide. De tweede is de witte zwerfkeienroute is 7,5 kilometer en gaat onder andere langs de Spitsberg en de Ramenberg. Beide routes starten vanaf de schaapskooi.

Ik wandel voor dit avontuur de witte zwerfkeienroute. Vanaf de schaapskooi, waar de schapen al zijn vertrokken voor hun wandeling, wandel ik door de bossen, over kleine zandvlakten, naar het uitgestrekte heideveld bij de Ramenberg. Het is goed te zien dat ik soms door eeuwenoude bossen wandel, waar de bomen al honderden jaren groeien.

Schaapskooi Loenermark

In 1956 werd aan de Droefakkers een schaapskooi gebouwd voor zo’n 150 schapen. Het gaat hier om Veluwse heideschapen, tegenwoordig een zeldzaam huisdierras. Tussen januari en maart worden hier elk jaar lammetjes geboren en is het een drukte van jewelste bij de schaapskooi. 

Wil je de herder zien vertrekken of thuis zien komen met de schapen? Dat kan! Elke dag (met uitzondering van de lammerperiode, vertrekt de herder om 9 uur met de schapen naar de heide en rond 16.00 uur komt hij weer terug. Het schijnt een spectaculair gezicht te zijn. Wanneer ik vertrek voor de witte zwerfkeienroute is het uitgestorven. Geen mens of schaap te bekennen. Ik ga dus nog een keer terug. Misschien wel voor de gele zwerfkeienroute. 

zwerfkeienroute

Witte wandelroute Loenermark

De witte zwerfkeienroute is een afwisselende route. Om de paar honderd meter is er een ander uitzicht en ander landschap. Ik dwaal over bospaden van loofbossen, waar de eikels, beukennootjes en kastanjes mij letterlijk om de oren vliegen. Struin over de heide en bikkel door het zand van zandvlakten. Om daarna weer uit te komen in naaldbossen vol kaarsrechte boomstammen. 

Na de eerste bospaden en het grote heideveld kom ik uit in een naaldbos. Het is daar dat ik de eerste regendruppels voel. Eerst zachtjes, maar al snel harder. De regenjas gaat aan en die gaat de rest van de wandeling niet meer uit. Gelukkig is de Loenermark zo mooi dat het niet uitmaakt. Wandelen over de Loenermark in de regen is net zo’n avontuur als met droog weer. 

Vele wandelbankjes

Overal langs de route staan wandelbankjes. Met rugleuning en zonder rugleuning. Met tafel en zonder. Op de mooiste plekjes van de route is een bankje neergezet. Bij een vennetje, onder een grote boom op de heide en op de kruising van bospaden. Aangezien het best doorregend kies ik ervoor om geen gebruik te maken van de bankjes. Maar ik kan mij voorstellen dat je hier heerlijk kunt zitten in de zonneschijn. 

Wild spotten op de Loenermark

De Loenermark is een plek waar heel veel dieren leven. Mijn wandeling startte later op de ochtend, dus ik heb niets gezien. Tocht weet ik dat er veel groot wild leeft hier, want ik zag heel veel sporen. Ik weet zeker dat wanneer je gaat wandelen bij Loenen in de vroege ochtend of tegen de avondschemer, dat je heel wat leuks kunt spotten.

Witte zwerfkeienroute Loenermark

De wandelroute gemarkeerd met de witte zwerfkeien is een heerlijke route van 7,5 kilometer. De witte pijlen staan super goed aangegeven en het landschap is indrukwekkend. De paden zijn hier en daar wat smal, dus de route is niet aan te raden met een kinderwagen of rolstoel. Bekijk voor je de route start even de website van de schaapskooi.

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

zwerfkeienroute
zwerfkeienroute
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!