...

Vanuit Hoog Soeren op de Veluwe ontdek je Dassenberg. Dit gebied is onderdeel van Koninklijke Houtvesterij van het Kroondomein. De route is een afwisseling tussen bossen en heidevelden. Ga op avontuur en speur naar het wild tussen de bomen. Spot jij een zwijn, een ree of een hert? Zoek naar de sporen in het zand en misschien heb je geluk. Maar wild of geen wild, deze route neemt je sowieso mee over bijzondere paden. 

Praktische informatie

De wandeling: IVN Hoog Soeren Dassenberg
Afstand: 6,9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Hoog Soeren
Parkeren: Tegenover Brasserie Het Jachthuis 
Markering: App IVN of Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee
Gesloten: Van 15 september tot en met 25 december is dit deel van het Kroondomein gesloten en de wandelroute dus niet toegankelijk. 

Dassenberg en het Kroondomein

Het Kroondomein bestaat uit de boswachterijen Gortel, Hoog Soeren en Uddel. Het is een gebied van uitgestrekte bossen en heidevelden. Waar vroeger de jacht de bestemming was voor  boswachterijen, is het gebied nu vooral voor wandelaars en fietsers. De wandelroute van de IVN start in het hart van Hoog Soeren en neemt je mee door Dassenberg. Je wandelt door een bos dat als sinds 1306 vermeld staat in boeken en geschriften. Over eeuwenoude paden en langs uitgestrekte heidevelden. 

Dassenberg bij Hoog Soeren is overigens niet te verwarren met De Dassenberg op de Veluwezoom. Die laatste is een 73 meter hoge heuvel. Dassenberg bij Hoog Soeren is een bosgebied op het Kroondomein. 

Wandelroute Dassenberg

De wandelroute Dassenberg vond ik op de website van het IVN natuureducatie. Deze organisatie verbindt mensen met de natuur door verschillende activiteiten. Wandel- en fietsroutes, maar ook excursies en workshops. IVN laat zien hoe leuk en ook belangrijk de natuur is, met verschillende afdelingen in Nederland, waaronder Apeldoorn. 

Deze wandelroute is geen gemarkeerde route. Je kunt de route volgen via de app van de IVN, die je gratis kunt downloaden op je telefoon. Ik heb de route overgezet naar mijn Komoot account en gebruik die app tijdens de wandeltocht. Wandelroute Dassenberg gaat voor 100% over onverharde paden en is super afwisselend. Je wandelt door eikenbossen, over beukenlanen en via zandpaden langs de Asselsche Heide.

wandelroute Dassenberg

Koninginnebankje

Vanaf de parkeerplaats is het een minuut lopen en je staat al midden in het bos. Over smalle paden kronkel je door het bos en de hoogteverschillen worden al snel zichtbaar. Klimmend en dalend loop ik tegen een kleine waterpoel aan. Het is het Groene Poeltje. Wat opvalt is de stilte op deze plek. Hier stond vroeger de ‘Koninginnebank’, het bankje van koningin Sophie, de eerste echtgenote van Koning Willem III. Het bankje van boomstammetjes werd omstreeks 1862 door boswachters voor haar gemaakt. Koningin Sophie genoot hier van het mooie uitzicht over de onafzienbare heide richting Kootwijk.

De Pomphul

De Pomphul is de heuvel waar we net overheen gekomen zijn. Door de hoge ligging van Hoog Soeren was het verkrijgen van voldoende drinkwater in het verleden nogal eens een probleem. Rond 1800 werd in het dal van Pomphul een pomp geslagen. Als in de zomer de regentonnen en putten in Hoog Soeren droog stonden, dan moesten de dorpelingen met een ton op een kruiwagen water gaan halen bij Pomphul. De tocht met de zware kruiwagen weer omhoog was een hele klus.

Leuk weetje: In de zeventiende eeuw werd vanaf Pomphul via de Ruetbron een waterleiding van loden, houten en aardewerk buizen aangelegd naar de paleistuinen van Het Loo.

wandelroute Dassenberg

Uitzicht over de Asselsche Heide

Vanuit het bos gaat de route een heel stuk langs de Asselsche Heide. Kijken tot aan de horizon, dat is het gevoel van de Asselsche Op verschillende punten van dit deel van de route tuur ik, tussen de bomen door, over de heide. Vlak voordat je de Asselsche Heide achter je laat en rechtsaf het bos in gaat, heb je links een uitkijkpunt. Hier staat een bankje en het is de plek om te genieten van het weidse uitzicht. 

Tip: De heide is afgesloten voor publiek en daardoor heb je zelfs kans om overdag wild te spotten op de heide. Vergeet dan ook je verrekijker niet mee te nemen. 

Kromme eiken en rechte beuken

Opvallend aan de bospercelen op wandelroute Dassenberg is de afwisseling. Eiken, beuken en naaldbomen. Elk wandelpad gaat door een ander bos met de bijbehorende lichtinval en sfeer. Moet je maar eens opletten: Rechte loofbomen zijn vaak beuken. Door hun dichte bladerdek is er weinig lichtinval en groeit er op de bodem helemaal niets. KOmt je langs kromme bomen, die lijken op oude mannetjes en vrouwtjes, dan zijn het zeer waarschijnlijk eiken. Zij laten veel licht toe en onder de bomen groeien bosbessen en varens. Het ziet eruit als een groen tapijt op de bosgrond. 

wandelroute dassenberg

Bosbessen en varens

De meeste keren dat ik in het bos zwijnen spotte, was het tussen de varens en bosbessen. Zwijnen zijn alleseters en kunnen dan ook echt genieten van bosbessen. En dus speur ik extra hard naar de dieren, wanneer ik tussen de eiken wandel. Helaas kom ik helemaal niets tegen, maar de sporen zijn er wel. Pootafdrukken op de paden en omgewoelde aarde. 

Langs de golfbaan

Eerder op de route kwam ik al een heel klein stukje langs de golfbaan van Hoog Soeren. Op driekwart van wandelroute Dassenberg kom je langs een groter deel van de golfbaan. Om de baan staat een hoog hekwerk, dus je hoeft niet bang te zijn voor een verdwaalde golfbaan. Langs het hekwerk van de golfbaan kom je uiteindelijk terug in Hoog Soeren.

wandelroute Dassenberg

Hoog Soerense zwijntjes

Let daar in Hoog Soeren vooral even op het leuke kunstwerk van TIne Harleman. Een moederzwijn met haar pyjama’s. Elke keer wanneer ik in Hoog Soeren kom, moet ik even langs die kunstwerk. Het is zo’n schattig geheel. 

Wandelroute Dassenberg

Het Kroondomein stelt nooit teleur. Althans dat is mijn bescheiden mening, Ook deze wandelroute is weer fantastisch. De afwisseling tussen donkere beukenbossen en lichte eikenbossen, maar vooral het uitzicht over de Asselsche Heide… Alles bij elkaar maakt het weer een leuke verkenning van dit deel van het Kroondomein. Een wandelroute die soms een kleine klim kent en soms ook over zandpaden gaat. Maar vooral een wandelroute van schitterende uitzichten over de heide en zichtlijnen door het bos. 

Meer wandelroutes op het Kroondomein

Het Kroondomein is uitgestrekt en kent maar liefst drie boswachterijen. Heel veel te wandelen dus. Hier een aantal routes:

Meer routes op de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute Dassenberg
wandelroute Dassenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!