...

Paleispark Het Loo in Apeldoorn kent heel veel gemarkeerde wandelroutes. De meeste starten vanaf de algemene parkeerplaats Bosloo. Voor dit wandelavontuur start ik aan de witte wandelroute. Een route van 13,5 kilometer  die langs de buitenrand van het Paleispark gaat. Via bospaden naar de folly aan de westelijke kant. En via het observatiescherm naar de vijvers in het oosten. Laat mij je meenemen langs deze route. 

Praktische informatie

De wandeling: Witte wandelroute Paleispark Het Loo
Afstand: 13,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bosloo
Parkeren: Parkeerplaats Bosloo in het Paleispark
Markering: Witte paaltjes
Entree: 2 euro

Paleispark Het Loo

Het Paleispark beslaat maar liefst 650 hectare en biedt een schat aan bijzondere plekken die verwijzen naar koninklijke familie. Dit uitgestrekte park diende als de ideale locatie voor plek om te ontspannen. Ze wandelden, reden op pony’s en in koetsen door het park. Zwommen in de vijvers, voeren met bootjes, schaatsten en dronken thee. En heel veel van de gebouwen en plekken waar de familie ooit kwam, staan er nog steeds. 

Het westelijke deel van het Paleispark wordt voornamelijk gekenmerkt door bossen en enkele heidevelden, met het betoverende Wilhelminadal als een hoogtepunt. Aan de oostkant van het park lijkt het wel alsof je door de pagina’s van de geschiedenis wandelt, met tal van historische bouwwerken die ooit speciaal voor de koninklijke familie zijn opgetrokken. Hier vind je prachtige paden, sprengen, vijvers, beekjes, bruggen, sierlijke follys en pittoreske theehuizen. De wandelroute van vandaag gaat langs de buitenranden van het paleispark.

witte route paleispark

Witte route Paleispark

De witte route door het Paleispark is makkelijk te volgen. Vanaf parkeerplaats Bosloo volg je de witte paaltjes. Ik koos ervoor de route linksom te lopen en wandelde dus eerst richting de westzijde van het park. Vanaf het meest westerse puntje gaat de route langs de noordzijde. Aan de oostelijke kant wandelde ik langs vijvers, de achterkant van het oude slot en het paleis. Via het hertenkamp komt de route uit bij de parkeerplaats. 

Heide en bospaden

Vanaf de parkeerplaats duikt de route gelijk het bos in. De witte route is de langste route door het Paleispark en niet heel veel mensen wandelen over deze paden. Ik kom over een heideveld, door loof- en naaldbossen. Af en toe overvallen door een flinke regenbui, gevolgd door zonneschijn. Elke keer als ik in Paleispark Het Loo ben, verbaas ik mij over hoe mooi het hier is. Ik kom hier dan ook heel erg graag. 

witte route paleispark

De jongste folly

Het meest westelijke puntje van het Paleispark wordt aangegeven met een folly. Folly’s zijn bouwwerken in tuinen, die geplaatst zijn voor de sier. Sommige hebben een bankje zodat de bewoners vroeger even konden uitrusten. Het bouwwerk aan het einde van de Koningslaan is eind 2010 geplaatst. Terwijl ik onder de folly sta en omhoog kijk, voel ik mij heel klein, zo hoog is dit bouwwerk. Vanaf de folly gaat de route over de meest noordelijke wandelpaden. 

Wildobservatie scherm

Links van het wandelpad loopt een hekwerk, netjes weggewerkt tussen het groen. Het is de grens met de boswachterijen van het Kroondomein. Het Kroondomein bestaat uit bossen, het paleispark en de tuinen van Paleis Het Loo. In het paleispark lopen geen wilde dieren, dat komt door het hek dat er omheen staat. Vanaf het wandelpad is er één plek om een glimp op te vangen van het wild en dat is het wildobservatie scherm aan de noordzijde. Het scherm kijkt uit over een veld. Ik heb er zelf nog nooit wild kunnen zien, maar wellicht heb jij meer geluk. 

rode wandelroute sprengen

Langs alle vijvers

Na het wildscherm volg ik het wandelpad verder langs de noordelijke grens. Ik loop over de top van het Wilhelminadal. In de lente en zomer heb je hier een schitterend uitzicht over de bloeiende rododendrons. Wanneer het wandelpad de oostkant van het paleispark nadert, komen de bouwwerken van het Koninklijk Huis in zicht. Aangelegde vijvers, het botenhuis en theepaviljoen, de Hoge en Lage Veldvijver en het Paardenkerkhof. 

Dit is een deel van het Paleispark waar de geschiedenis het meest te voelen is. Je loopt letterlijk in de voetsporen van de Koninklijke Familie. Daar waar zij genoten van de vijvers, hun thee dronken en hun pony’s en paarden begraven liggen.

Terug via het hertenkamp

Na een rustige wandeling langs alle mooie bouwwerken en natuurlijk heel erg veel foto’s, kom ik terug bij de Koningslaan. Een stukje verderop ligt de parkeerplaats. Maar de witte route maakt nog een kleine lus rondom het hertenkamp van het Paleispark. Hier staat een groep damherten. De witte route gaat door het hertenkamp heen, via twee klaphekken. Aan het einde van het hertenkamp sta ik weer op de Koningslaan en wandel ik in 5 minuten terug naar de parkeerplaats.

Meer wandelroutes over het Kroondomein

Kroondomein Het Loo kent heel veel mooie plekken. Je kunt dwalen door het bos, de geschiedenis ruiken in het Paleispark of wild spotten. Er is voor van alles een wandelroute te bedenken. Honderden kilometers aan wandelpad en ik kan jullie nooit alle wandelroutes door dit mooie gebied geven, maar wel een aantal routes die ik ooit heb gewandeld:

Meer routes op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

witte route paleispark
witte route paleispark
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!