...

Kroondomein het Loo bij Apeldoorn bestaat uit het paleispark (bij Paleis het Loo en het oude slot) en de omliggende bossen. Het is een schitterend gebied waar ik eigenlijk nog te weinig van heb ontdekt. Vandaag komt daar een stukje verandering in… Ik wandel namelijk de lange versie van wandelroute de Hoge Duvel over het Kroondomein. 13 Kilometer door het bos, langs heidevelden en vennen. De bossen zitten vol met herten, zwijnen, raven, spechten, konijnen en hazen. Wie weet wat ik vandaag tegen ga komen.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Hoge Duvel 
Afstand lang: 13 kilometer
Afstand ingekort: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Kroondomeinen, Aardhuisweg
Parkeren: Parkeerplaats Kroondomeinen, Aardhuisweg
Markering: houten paaltjes met witte plaatjes*
Honden: Aangelijnd mag de hond mee

* Bij veel van de houten paaltjes zijn de witte plaatjes verdwenen. Vind hier het GPX-bestand van de route in Komoot

Wandelroute de Hoge Duvel

Wandelroute de Hoge Duvel. Er is een korte en een lange variant. Ik ga vandaag voor de lange versie. De route heb ik gevonden op de plattegrond van Kroondomein het Loo en overgezet in Komoot. Dat vind ik makkelijker wandelen dan met een pdf. De route start vanaf één van de gratis parkeerplaats aan de Aardhuisweg. Hier start ook de korte variant van de wandelroute.

Let op! Delen van de wandelroute zijn elk jaar gesloten tussen 25 september en 25 december.

Kroondomein het Loo

Kroondomein het Loo, de naam zegt het al, heeft een nauwe band met het Koningshuis. Het begon allemaal in 1648. Ooit was het allemaal van de koning of koningin, maar Koningin Wilhelmina schonk de bosgebieden aan de Nederlandse Staat. In 1971 werd het beheer en het gebruik van het Paleispark en het Hoog Soerense bos overgedragen aan de Staat. (bron: kroondomeinhetloo.nl). Tegenwoordig kunnen we 9 maanden van het jaar genieten van het Kroondomein en 2 maanden per jaar (april en mei) van het Paleispark rondom het oude jachtslot. De rest van het jaar zijn de gebieden gesloten voor het publiek en toegankelijk voor de Koninklijke familie. 

wandelroute de Hoge Duvel

Magische zonsopkomst over De Vosselt

Terug naar wandelroute de Hoge Duvel door het Kroondomein. Het is even voor zonsopkomst wanneer ik aan kom rijden bij de parkeerplaats. Er ligt een laagje vorst op de heide en de zon geeft de eerste kleuren aan de horizon. Met mijn rugzak op en mijn camera in mijn hand zet ik de eerste stappen langs heideveld De Vosselt. Ik word compleet in beslag genomen door wat er voor mij gebeurt: een magische zonsopkomst.

De combinatie tussen de kleuren aan de horizon en de vorst… Het is of er gevochten wordt tussen pasteltinten en felle kleuren. Steeds verder komt de zon boven de heide vandaan. Langzaam wandel ik langs de hei. Het eerste deel van deze wandelroute over het Kroondomein gaat langs De Vosselt, dus ik kan de hele zonsopkomst meemaken. Ik wandel zo langzaam dat ik een half uur doe over 500 meter. Ik wil niet weten hoeveel foto’s ik ondertussen al heb genomen. 

De Hoog Soerense Heide

Aan het einde van De Vosselt schiet wandelroute de Hoge Duvel kort even het bos in. Voor mij wandelen een moeder en haar 6 jarige zoontje. Ik heb net kort even met hen staan praten. Het zoontje, met een verrekijker om zijn nek, vertelde trots dat hij wel 4 kilometer ging wandelen en hoopte op herten, zwijnen en misschien wel wolven. “Ja die zitten hier ook”, zegt zijn moeder, “ik heb er vorige week nog drie gezien. Ze zaten achter een roedel herten aan hier verderop op de Hoog Soerense Heide”. Terwijl moeder en zoon doorlopen, voor zover dat kan met een 6-jarige, neem ik de tijd om de zon tussen de bomen te fotograferen.

Na een twee wandelpaden kom ik uit aan de rand van de Hoog Soerense Heide. Verderop zie ik moeder en zoon staan, samen met nog een aantal fotografen. Statieven uitgestald en camera’s in de aanslag. “We hebben net voor zonsopkomst wat herten gezien, maar nu niks meer. Ach, het is zondag… we wachten geduldig.”, vertelt een van de fotografen aan de moeder wanneer ik langs loop. Ik wandel heel rustig verder en tuur af en toe over de heide. Uiteindelijk gaat de route het bos in en laat ik de heide achter mij.

wandelroute de Hoge Duvel

De Hoge Duvel

De naam van wandelroute de Hoge Duvel komt van een heuvel in het Kroondomein. De heuvel De Hoge Duvel is 82 meter hoog. Deze wandelroute gaat rondom deze heuvel. De route is hier en daar redelijk uitdagend. Er zitten best wat klimmetjes in, maar ik heb tijdens de hele wandeling niet doorgehad dat ik de Hoge Duvel beklommen heb. Doordat elk pad anders is en er zoveel te zien en te horen is in het bos, sta ik sowieso niet echt stil bij de hoogteverschillen. 

Het is vooral genieten van de omgeving. Van hele hoge rechte naaldbomen, tot knoestige en wilde eiken. Van groene mosbodem waar elven zouden kunnen wonen, tot omgewoelde delen waar zeker weten zwijnen komen. De lange en veelal rechte wegen van het Kroondomein geven deze wandelroute dat beetje extra. Je kunt super ver kijken en speuren naar het wild dat hier duidelijk woont. De pootafdrukken, schuurplekken aan bomen en omgewoelde grond laten geen ruimte voor twijfel.

Zo goed als 100% kans op wild

Met wandelroute de Hoge Duvel op het Kroondomein geldt een (zo goed als) 100% kans op wild. Dat wil niet zeggen dat je altijd iets ziet. Maar… op het juiste moment van de dag, in het juiste seizoen en onder de juiste omstandigheden. Je kunt je voorstellen dat als het erg druk is in de Kroondomeinen de wilde dieren zich minder snel laten zien. En datzelfde geldt ook op een warme dag. De beste kans op het wild heb je aan het begin van de ochtend (na zonsopgang), aan het begin van de avond (voor zonsondergang) en net nadat het heeft geregend. 

Toch heb ik geluk vandaag. Het is ondertussen een uurtje of half elf en ik wandel over een lang bospad. Uit mijn ooghoek zie ik beweging en gelijk sta ik stil. Ik tuur en speur tussen de bomen en verderop, verscholen tussen het hout, staat een roedel herten mij aan te kijken. Zij hadden mij eerder in de gaten, dan ik hen. Ik geniet van het moment! Wat is het toch bijzonder om deze dieren te spotten.

wandelroute de Hoge Duvel

Vennen en ijshaar

Rond elf uur wordt het toch wel tijd voor een pauze. Ik ben al 3,5 uur aan het struinen door het bos en een kopje thee zou er wel ingaan. Niet veel later kom ik uit bij het perfecte plekje: een ven. Aan de rand op een heuveltje staat een wandelbankje. Die is voor mij! Met mijn rugzak aan mijn voeten in het zand en de zon op mijn gezicht, draai ik de thermosbeker open die ik bij me heb. De thee is perfect qua temperatuur en ik geniet van een aantal slokken warmte. De zon is heerlijk, maar wanneer ik stil zit of sta merk ik dat het nog geen lente of zomer is. 

Ik neem nog een paar happen van een boterham en besluit om door te lopen. Natuurlijk wordt het ven gefotografeerd. Later kom ik nog twee watertjes tegen. Wanneer ik één van die vennen wil fotograferen valt mijn oog op iets wits tussen de bruine bladeren op de grond: IJSHAAR! Ik heb er vaak over gehoord maar nog nooit gezien. Als een kind zo blij zak ik door mijn knieën om foto’s te maken. En nu ik die ene plek heb ontdek spot ik zomaar 8 of 9 plekken met ijshaar tussen de bladeren. 

Wat is ijshaar?

IJshaar is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen. Het is naar buiten geperst water dat bevriest tijdens vorst. IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt.

Elk wandelpad is anders

Na 13 kilometer kom ik, na 4,5 uur wandelen, terug op de parkeerplaats. Moe, maar met een super grote glimlach op mijn gezicht. Dit was een ochtend uit duizenden. Zo eentje die ik hier met geen mogelijkheid kan beschrijven. Ik hoop dat de foto’s dit wel kunnen. 

Wandelroute de Hoge Duvel over het Kroondomein is een absolute aanrader. Een must voor mensen die houden van wandelen en van de Veluwe. Ieder wandelpad heeft een andere sfeer, om elke bocht ligt iets nieuws te ontdekken. Het is absoluut niet saai of recht-toe-recht-aan. En wordt het een zonnige dag, trakteer jezelf dan op een magische zonsopkomst over heideveld De Vosselt. Het is het vroege opstaan meer dan waard. 

Meer routes op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute de Hoge Duvel
wandelroute de Hoge Duvel
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!