...

De Schaapskooiroute bij Ede is een wandelroute van bijna 7 kilometer vanaf Schaapskooi Zuid-Ginkel op de Veluwe. Via onverharde paden verken je het bos en een stukje heide. Je komt langs de mysterieuze Mechelse Kuil en over vele mooie bospaden. De route start en eindigt bij Schaapskooi Zuid-Ginkel. Wie weet kom je de schaapskudde onderweg nog tegen.

Praktische informatie

De wandeling: Schaapskooiroute
Afstand: 6,6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Schaapskooi Zuid-Ginkel
Parkeren: Aan de N224 Tegenover Juffrouw Tok
Markering: Rode bordjes met witte driehoek
Hond: De hond mag aangelijnd mee 

Ginkelse Heide

Op en nabij de Ginkelse Heide in Ede kun je het hele jaar door dwalen over de uitgestrekte heidevelden en over de zandpaden door het bos. Of je nu wilt wandelen, fietsen, mountainbiken, vliegeren bij de schaapskooi, paardrijden of wilde dieren wilt spotten, de Ginkelse Heide biedt het allemaal. Het is de thuisbasis van talloze edelherten, wilde zwijnen, schapen en reeën.

Operation Market Garden

De naam Ginkelse Heide zal wellicht bekend in de oren klinken vanuit de geschiedenisboeken. Naast een prachtig natuurgebied heeft deze locatie ook een rijke historie. Tijdens Operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog landden honderden geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Bij de start van een wandelroute staat een schitterend kunstwerk ter nagedachtenis aan alle mannen die hier landden met de opdracht de Duitsers te verslaan. 

Schaapskooiroute Ede

Schaapskooiroute Ede

De wandelroute, zoals de naam misschien al doet denken, start vanaf een schaapskooi. Op de Ginkelse en Eder Heide staan maar liefst drie schaapskooien. De schaapskooiroute start en eindigt bij Schaapskooi Zuid-Ginkel, tegenover restaurant Juffrouw Tok. Verder heeft de route weinig met de schaapskooi te maken. Vlak na de start duikt de route het bos in. Grotendeels gaat de route over onverharde zandpaden en met een beetje geluk kom je onderweg nog groot wild tegen.  

Schaapskooi Ginkelse Heide

De schaapskooi op de Ginkelse Heide is één van de drie schaapskooien van de Edese Schaapskudden. De andere twee staan aan de andere kant van de N224 op de Eder Heide. In de schaapskooi op de Ginkelse heide, is de kleine kudde gehuisvest. De gebouwen van de schaapskooi zijn rijksmonumenten. De herder is Henk van den Brandhof. Als je geluk hebt, dan zie je de kudde thuis bij de schaapskooi of grazend op de heide. 

Start vanaf de Ginkelse Heide

De route start met een stukje over de Ginkelse Heide. Vanaf de schaapskooi wandel ik langs de bosrand, terwijl ik geniet van de opkomende zon. Rust straalt over de heide. Er is helemaal niemand en ik kan kijken tot aan de bosrand in de verte. Een strak blauwe lucht en zingende vogeltjes. De perfecte start van een wandeling. 

Schaapskooiroute Ede

Door het bos

Ondanks dat de route Schaapskooiroute heet, is het vooral een boswandeling. Na het eerste stukje over de heide wandel ik dan ook al snel het bos in. Overal waar ik kijk is de grond omgewoeld. Aan alles is te zien dat hier in dit bos groot wild leeft. Hoefsporen van herten op de zandpaden en omgewoelde grond door de zwijnen. Ik ben onderweg niets tegengekomen, maar we weten allemaal dat dit niet betekent dat er niets woont in dit bos. 

Mechelse kuil

Op een kwart van de Schaapskooiroute kom je uit bij een kuil in de grond. Het is de Mechelse kuil bij Ede en daar zit, net als bij een andere kuil op de Veluwe het Solse Gat, een mysterie aan vast. 

Het mysterie van de Mechelse kuil

Op een avond in het najaar volgde een marskramer de Hessenweg in de buurt van Planken Wambuis, toen er noodweer uitbrak en hij op zoek moest naar een schuilplaats. Hij kwam terecht in de vervallen Mechelse herberg waar de herbergier ‘Rooie Berend’ de eigenaar was. De marskramer kreeg een oud hok aangewezen en viel daar in slaap. Maar de waard had andere plannen. Hij vermoordde de marskramer in zijn slaap en stal zijn geld. De volgende morgen, toen de zon nog maar net op was, begroef hij het lichaam van de kramer in een kuil, diep onder de grond. Toen men de marskramer ging missen, werd een zoektocht gestart en het lichaam gevonden in de kuil. De herbergier werd terechtgesteld, maar na zijn dood kon zijn ziel nergens rust vinden. Op stormachtige najaarsavonden verschijnt hij als een brandende gedaante, als een ‘vuurman’ die ronddwaalt langs de afgelegen wegen van de Veluwe. Op de plaats, waar eens de oude, verwaarloosde herberg stond, is nu een diepe inzinking in het terrein. Die staat nog altijd bekend als de Mechelse Kuil. (bron: indebuurt.nl)

Rondom de Mechelse Kuil gaat het wandelpad. Er staan verschillende wandelbankjes en een informatiebord over de kuil. Ik gebruik het vroege tijdstip en de aanwezigheid van een bankje om te genieten van een lekker ontbijtje. Een boterham en een kop thee haal ik uit mijn rugzak. Ik geniet van het eten en de warme thee, maar vooral van het concert van de vogels. 

Heel veel bospaden

Het grootste deel van de Schaapskooiroute gaat niet over de Ginkelse Heide, maar door de bossen van Zuid-Ginkel. Het zijn rustige bospaden waar ik niemand tegen ben gekomen tijdens mijn wandeling op een zaterdagochtend. Naast de sporen van het grote wild hoorde ik heel veel vogels. Het geluid van een koekoek ‘achtervolgde’ mij door het bos. Een zwarte specht liet zich eerst horen en daarna heel even zien. En de raven krasten tussen de boomtoppen. Ondertussen verruilde ik loofbossen af en toe voor een naaldbos. Wandelde ik over witte zandpaden in de volle zon en over paden van gras door donkere loofbossen. Het is heerlijk dwalen door de bossen.

Schaapskooiroute Ede

Rustweide met picknickplekken

Vlakbij het einde van de route kom ik langs een rustweide met picknickplekken. Sommige picknickbanken staan tussen afrastering en wildroosters. Het is, volgens de tips die ik lees op Komoot, een heerlijke plek om de zonsondergang mee te maken. Ik wandel langs de picknickplekken. Er is (nog) niemand te bekennen vandaag. Vanaf deze rustweide is het nog een klein kwartiertje wandelen en dan sta ik weer bij het monument van Operation Market Garden. Op de parkeerplaats is het ondertussen drukker met fietsen, auto’s en paardentrailers.

Ik ga nog niet naar huis

Ik besluit nog een bank op te zoeken vlakbij de schaapskooi. Een mooie plek voor mijn leesboek in de zon. De schaapskudde staat aan de overkant van de parkeerplaats in de weide. Na een half uurtje lezen wordt ik getrakteerd op het leukste spektakel van de hele dag: de herder gaat op pad met de kudde. Jip de schaapshond krijgt allerlei opdrachten om de kudde af en toe bij te sturen. Een wonderlijk schouwspel tussen herder en hond. Ondertussen sta ik te filmen en fotograferen en loopt de kudde om mij heen. Een bijzondere afsluiting van een heerlijke ochtend op de Veluwe. 

Meer routes op de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

Schaapskooiroute Ede
Schaapskooiroute Ede
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!