...

Denkend aan Planken Wambuis gaan mijn gedachten naar bos, hei en zandverstuivingen. Wilde pony’s, runderen, zwijnen en edelherten maken het plaatje compleet. Als voormalig landgoed kent het lange brede beukenlanen, vergezichten over de heide en schitterende bospercelen. Met de wandelroute Planken Wambuis van 8 kilometer leer je het gebied kennen en is de kans groot dat je één van de inwoners spot.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Planken Wambuis van 8 kilometer
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Oud Reemst
Parkeren: Parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A, 6731 ST Otterlo
Markering: Gele markering op stenen

Wat is Planken Wambuis?

Planken Wambuis was ooit een landgoed, dat zijn naam dankt aan de herberg die in 1782 is gebouwd in opdracht van de heer Rosendaal. Rosendaal is nog steeds een dorp in de buurt en het kasteel van de heer Rosendaal staat er ook en is zelfs te bezoeken. Het is zeker de moeite waard. 

In 1789 komt de naam Planken Wambuis voor het eerst voor in documenten. De naam is blijven bestaan en werd al snel ook gebruikt voor het gebied rondom de herberg. En zo gaf een herberg ruim 200 jaar geleden de naam aan een gebied dat wij nog steeds dagelijks kunnen bezoeken. Op de foto hierboven een gebouw dat verderop in het gebied heeft gestaan, maar eruit zag zoals de herberg er ongeveer uit kan hebben gezien. 

Waar ligt Planken Wambuis?

Het gebied Planken Wambuis ligt grotendeels in de gemeente Ede en strekt zich uit tussen Otterlo aan de bovenzijde en Wolfheze aan de onderzijde. Het gebied ligt op de Veluwe en grenst aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het gebied is sinds 1980 helemaal in handen van Natuurmonumenten en een derde is alleen toegankelijk voor de dieren. Planken Wambuis is namelijk thuis voor edelherten, wilde zwijnen en reeën. Daarnaast wordt het gebied begraasd door Spaanse runderen, wilde New Forest Ponies en Veluwse heideschapen. 

Parkeren Planken Wambuis

Ga je wandelen op Planken Wambuis, dan kun je je auto parkeren op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Harderwijkerweg 1A in Otterlo. Je kunt de auto ook parkeren op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Verlengde Arnhemseweg, schuin tegenover Herberg Planken Wambuis. Ik startte de route daar. 

Planken Wambuis

Wandelroute Planken Wambuis

Over Planken Wambuis zijn verschillende wandelroutes mogelijk. Natuurmonumenten heeft bijvoorbeeld de gemarkeerde routes Historische route Planken Wambuis van 4,4 kilometer, Rolstoelroute Langs de akkers van Oud-Reemst van 1 kilometer en Wandelroute Planken Wambuis van 8 kilometer. Wil je langere routes wandelen? Denk dan aan de Trage Tocht Planken Wambuis van 15 kilometer of Groene Wissel Otterlo van 11 kilometer.

Oud-Reemst

De route waar ik voor kies is Wandelroute Planken Wambuis van 8 kilometer. Deze start in het gehucht Oud-Reemst. Oud-Reemst is een buurtschap aan de weg tussen Otterlo en Arnhem. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele stippen op de keien. Vlak na het begin kun je links kort van de route af naar het ‘ Oud Reems uitkijkpunt’. Dit is een van de plekken vanaf waar je eventueel de grote grazers kunt spotten, dus dat is wel aan te raden.

Planken Wambuis
Planken Wambuis

New Forest Ponies en Spaanse runderen

Op Planken Wambuis wordt het landschap in ere gehouden door verschillende soorten grote grazers. Spaanse Sayaguesa runderen, wilde New Forest Pony’s en Veluwse heideschapen. Ik heb vanaf het uitkijkpunt de runderen en pony’s kunnen bekijken. Het is goed om te weten dat de New Forest Pony’s een soort XL pony’s zijn. Ze lijken wat mij betreft meer op paarden. En ze zijn super nieuwsgierig en dat laatste mocht ik zelf ervaren. 

Nieuwsgierige pony’s

Wanneer ik vanaf het uitkijkpunt de route vervolg, gaat de wandelroute langs de rand van het veld waar de runderen en pony’s staan te grazen. Vooral die laatste staan dicht bij het wandelpad. Ik stap stevig door tot de fotograaf in mij opstandig wordt. Ik wil gewoon echt een paar foto’s nemen en dat was het moment dat de nieuwsgierigheid van de vier merries wordt aangewakkerd. Langzaam maar zelfverzekerd komen ze op mij af. Ik neem de beste beslissing die ik kan nemen… doorlopen. Ik wil mij niet omdraaien en teruggaan want dan komen ze achter mij aan, dus ik maak mij breed, borst vooruit en stap stevig om hen heen. De paarden laten mij verder gelukkig met rust.

Planken Wambuis

Jan van Pallandt

Een van de eerste dingen die mij opvallen bij het betreden van Planken Wambuis zijn de lange brede beukenlanen. Deze zijn aangelegd door Jan van Pallandt, een edelman, halverwege de 19e eeuw. De familie van Pallandt legde verschillende bospercelen en lanen aan. Deze domineren nu nog steeds het landschap van Planken Wambuis. 

Nieuw Reemst

Een deel van Planken Wambuis werd tot het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw voor de akkerbouw. Nu is het een uitgestrekte vlakte. De boerderij die bij deze akkergronden hoorden wordt tegenwoordig verhuurd als vakantiewoning. Wandelroute Planken Wambuis komt langs de oude schaapskooi. Voor een tijd gaat de route langs de rand van de uitgestrekte vlakte tot aan het bosperceel Het Oude Hout.

Het Oude Hout

Dit bosgebied heet al sinds de middeleeuwen Het Oude Hout. Het is een zeldzaam oud Veluws eikenhakhoutbos. Nu wandel je langs adelaarsvarens, waartussen zwijnen nog wel eens verstoppertje spelen. Geniet dus van de rust van dit gedeelte van de route en maak niet teveel geluid. Wie weet steekt een zwijn of ree zijn neus boven de varens uit. 

Oud-Reemsterhei

Het laatste deel van de route gaat over de Oud-Reemsterhei. Langs de hei staat een van de brede beukenlanen van Jan Pallandt. Een stukje gaat de wandeling over deze beukenlaan om vervolgens uit te komen op een van de heidevelden van Planken Wambuis. Het is op de hei dat ik raven spot en hoor. Raven zijn een van de vele vogelsoorten die je hier tegen kunt komen. Je kunt hier ook verschillende soorten spechten en roofvogels spotten. Na de hei eindigt de wandelroute via een beukenlaan terug op de parkeerplaats. 

Ontdek meer routes op de Veluwe

100x Wandelen op de Veluwe: tips voor gebieden en routes

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de Veluwe vol met informatie over de verschillende subgebieden en wandelroutes door die...

Deel deze wandeling op Pinterest

Planken Wambuis
Planken Wambuis
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!