...

Tijdens een weekend in een huisje bij Landal Coldenhove was het tijd voor een wandelavontuur. Samen met mijn zus en nichtje wandelde ik vanuit ons huisje over het park, door het bos en over de heide van de Loenermark. Deze wandelroute Coldenhove, zoals ik de route op Komoot heb genoemd, is 8 kilometer en prima te doen vanaf het vakantiepark.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Coldenhove 
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Landal Coldenhove
Parkeren: Parkeerplaats van het Landalpark
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Landal Coldenhove

Elk jaar in november gaan we met ons hele gezin (mijn moeder, zus, zwager, nichtje en ikzelf) een weekend weg. We vieren dan dat mijn moeder weer een jaartje ouder is geworden. Dit jaar bezochten we voor dit jaarlijkse uitje Landal Coldenhove. Het park ligt in een bosrijke omgeving in Eerbeek op de Veluwe. Dé plek voor mensen die genieten van de natuur en het weekend kon natuurlijk niet voorbij gaan zonder een wandeling. 

Wandelroute Coldenhove

Het Landalpark is vernoemd naar buurtschap en landgoed Coldenhove. Tot 1871 was dit een eigen gemeente, maar tegenwoordig herinnert alleen de naam van het Landalpark ons nog aan deze gemeente. Tijdens een wandeling rondom het park zijn er nog veel verwijzingen te vinden naar het voormalige landgoed, zoals de naam van de beek. Wandelroute Coldenhove gaat langs deze beek en over nabijgelegen landgoederen. Met een lus over de uitgestrekte Zilvense heide van de Loenermark komt de route terug bij Landal Coldenhove.

wandelroute Coldenhove

De Coldenhovense beek

Vanuit het huisje wandelen we in het duister over het park naar één van de uitgangen achter in het park. Via deze uitgang gaat de wandelroute over een wildrooster en steken we gelijk het bos in. Het eerste deel door het bos volgen we de Coldenhovense beek. De beek kronkelt naast het pad door het bos. Terwijl er steeds meer daglicht doordringt door het bos, kwebbelen mijn zus en nichtje gezellig naast mij. Ik probeer te luisteren naar de vogeltjes die wakker worden. 

Dieper in het bos steken we de Coldenhovense beek over en lopen verder met de beek aan onze linkerhand. Hier en daar spotten we voetafdrukken van reeën in het zand van het wandelpad en mijn nichtje speurt naar wroetsporen van zwijnen. Ze hoeft niet heel erg haar best te doen kan ik je zeggen.

Landgoed Grootmoeshul

Na een tijdje passeren we het einde van de beek en duikt Wandelroute Coldenhove het kleine landgoed Grootmoeshul op. Niets in de omgeving laat zien dat we op een landgoed zijn, maar het staat aangegeven op de kaart van Komoot. Dit stukje is een beetje magisch. Een zandpad kronkelt tussen de bomen door. Overal waar ik kijk is de grond bedekt met mos en hier en daar een grafheuvel. Het doet mij hier denken aan de bossen van het Wekeromse Zand aan de andere kant van de Veluwe. 

Dit gedeelte van de Veluwe wordt ook wel Geldersch Arcadië genoemd. Ooit lagen hier honderden landgoederen en kastelen. Denk bijvoorbeeld aan Cannenburch, Rosendael, Groot Warnsborn, Park Sonsbeek, Mariëndaal, Duno en natuurlijk Paleis Het Loo. Grootmoeshul is, ondanks de naam, niet zo groot. Ooit stond hier een landhuis, maar dit is er niet meer. Het gebied valt nu onder de Loenermark van Geldersch Landschap en Kasteelen.

wandelroute Coldenhove

Loenermark

Na de wandelpaden door het bos, komen we uit op de heide. Met de capuchon op ons hoofd en een broodje pindakaas in de hand als ontbijt dwalen we over de uitgestrekte heide. Dit deel van de Veluwe bezoek ik voor de derde keer. Eerder maakte ik een wandeling over de Zilvense Heide langs het IJkpunt en volgde ik de witte Zwerfkeienroute vanaf de Schaapskooi. Mocht je hier nog niet eerder geweest zijn, dan is het zeker een aanrader.

We zetten er even stevig de pas in aangezien het regent. We steken de heide over en wandelen over paden op de grens van heide en bos. En dan laat mijn nichtje ons stoppen. Voor ons op het wandelpad steken een aantal reeën over en zij is de eerste die ze spot. Wandelen in de regen is niet altijd leuk, maar dieren laten zich dan wel beter zien. Gewoon omdat er minder mensen buiten zijn in de regen 😉

Landgoed Boshul

Vanaf de heide gaat wandelroute Coldenhove over nog een klein landgoed, Boshul. Het landgoed ligt naast Landal Coldenhove en afgezien van een notitie op de kaart, herinnert niets meer aan het bestaan van het landgoed. De wandelroute gaat over bospaden en dwars door een klein heideveld. Tegen de tijd dat wij terugkomen bij ons huisje op Landal Coldenhove, zijn onze broekspijpen zeiknat en zijn we toe aan een warme douche en uitgebreid ontbijt. 

Wandelroute Coldenhove

Wandelen vanaf Landal Coldenhove is super makkelijk. Het park ligt letterlijk in de bossen en tegen schitterende natuurgebieden aan. Doorkruis het park en je wandelt zo het bos in. Er zijn natuurlijk heel veel wandelmogelijkheden en ook bij de receptie van het park zijn er routes terug te vinden. Ik besloot vooraf een route uit te zetten in Komoot. Zo kon ik de afstand bepalen en de afwisseling tussen bos en heide. De route was heerlijk om te wandelen en hoe tof dat we ook nog wild tegen kwamen. Bekijk de route op Komoot >>

Meer routes in Gelderland

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute Coldenhove
wandelroute Coldenhove
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!