...

Het is één van de oudste bossen van Nederland. Eeuwenoude beuken en eiken domineren het bos, net als de vele wilde zwijnen en herten. Dit is het Speulderbos tussen Ermelo en Garderen. Hier wandel ik de Duintjes route van 5,8 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: De Duintjes wandeling Speulderbos
Afstand: 5,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Duintjes
Parkeren: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
Markering: rode bordjes

Het Speulderbos

Het Speulderbos (officieel hoort het Sprielderbos er ook bij)  is een circa 3.300 hectare groot aaneengesloten bosgebied. In het bos ligt het gehucht Drie.  Het bestaat uit enkele huizen en een horecagelegenheid, het Boshuis. 

Op verschillende plaatsen in het gebied vind je grafheuvels. Bij opgravingen zijn aardewerken urnen gevonden, typisch voor het ooit door grote delen van Europa verspreide trechterbekervolk. Ook in het naastgelegen Putterbos liggen verschillende van deze grafheuvels. 

Waar ligt het Speulderbos?

Het Speulderbos ligt in het noordwesten van de Veluwe. Onder Ermelo, boven Garderen en naast Putten. In de buurt van het Speulderbos liggen het Vierhouterbos, Leuvenumse Bos, Putterbos, Landgoed Schovenhorst en Landgoed Staverden.

wandeling Speulderbos

De duintjes route

Door het Speulderbos lopen verschillende wandelroutes, waaronder de Duintjes Route. Het is een route van 5,8 kilometer vanaf een kleine parkeerplaats net buiten Garderen. De naam van de route komt van de verschillende heuvels waar de route overheen gaat aan het begin en einde van de route. Het voelt als de duinen aan het strand. 

De route gaat over de duintjes en langs glanzende sparren, knoestige, eiken met stammen groen van het mos, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. Een bos als dit vind je nergens anders. 

Oog in oog met wilde zwijnen

Het Speulderbos zit vol met edelherten, wilde zwijnen en reeën en tijdens een wandeling heb je kans dat je één van de drie tegenkomt. Ik ben nog niet heel lang op pad en voor ik het goed en wel doorheb, sta ik oog-in-oog met een aantal jonge zwijnen. Moeders staat tussen de struiken en houdt mij goed in de gaten. Zodra de biggen de struiken in duiken, vervolg ik mijn route langs hen. 

wandeling Speulderbos

Af en toe verschijnt er nog een big van tussen de struiken. Ze zijn er dus nog wel dus ik moet nog steeds opletten. Bij een kruising aangekomen, moet ik rechtdoor. Voor mij zie ik de moeder en beginnen oversteken naar links. Wanneer ik op de kruising stilsta om te kijken waar ze uithangen, zie ik ze op een meter of twintig staan tussen de bomen. Moeders kijkt mij strak aan en al snel maakt ze duidelijk dat ze wil dat ik wegga. Ze neemt een aantal stappen in mijn richting en er komt een geluid uit haar wat het midden houdt tussen een grom en een knor. Dat is mijn cue om door te wandelen. 

handout

Wanneer je mijn handout download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Dansende bomen

De bijnaam van het Speulderbos is bos met de dansende bomen. Die naam komt door de oude eiken die hier groeien. De vele eikenbomen staan ver uit elkaar en groeien in bijzondere vormen. Ze staan niet recht overeind maar een beetje in bochten. Dat is waar de omschrijving het dansende bos vandaan komt.

Na de ontmoeting met het jonge gezin kom ik de eerste dansende bomen tegen. De zon komt langzaam op en de wandeling gaat verder over brede lanen en smalle paden van het Speulderbos. 

wandeling speulderbos

Een hele rotte zwijnen

Deze route door het Speulderbos is ongelooflijk afwisselend. Ik stap van brede lanen over op smalle paden. Wanneer ik weer over een smal pad tussen de bomen door kronkel, bekruipt mij alweer dat gevoel dat ik aangekeken wordt. En ja hoor op ongeveer twintig meter rechts van mij staat een zwijn mij aan te kijken. En daarachter nog eentje en nog eentje…

Ik blijf abrupt stilstaan en dat kijk om mij heen. Overal waar ik kijk staan zwijnen. Ze stuiven weg uit allerlei hoeken rondom mij heen. Biggen en volwassen varkens. Ik tel er twintig of dertig en gezamenlijk trekken ze weg tussen de bomen. Ik staar hen na met een glimlach op mijn gezicht en spanning in de knieën. 

Ook ik vind dit spannend

En mocht je nu denken dat ik dit niet spannend vind. Dat ik met alle gemak door een bos wandel in de schemer. Nou nee… Natuurlijk vind ook ik dit soort situaties spannend. Ik loop extra oplettend door een bos, wanneer ik weet dat er zwijnen zijn. Dat vind ik toch wel de meest spannende dieren. Maar als ik dan weer op veilige afstand een oog-in-oog ervaring heb en die erkenning voel van een wild dier dat mij ziet en ik hem, dan weet ik het weer. Ik geniet gewoon van het bos en die ontmoetingen met de dieren die er wonen. 

Wil jij meer weten over hoe je omgaat met die wilde dieren, wanneer je ze tegenkomt? Download de gratis handout met tips >>

wandeling speulderbos

De 5-sprong

Tijdens de wandeling kom ik langs de 5-sprong, een kruising waar vijf verschillende wandelpaden bij elkaar komen. Vlak voor de 5-sprong passeer ik nog een groot mannetjes zwijn en twee reeën die op zoek zijn naar hun ontbijt. Ook ik zoek een plekje voor mijn boterham en een kop thee. Op de 5-sprong staat een picknicktafel en dat wordt mijn ontbijtspot. 

Vanaf de 5-sprong wandel ik langs een aantal kleine velden richting een camping. Ik zet letterlijk drie meter buiten het bos om een pad links het bos weer in te duiken. De route gaat langs verschillende campings die hier in de buurt liggen en duikt al snel het hondenlosloopgebied in. Over een deel van de duintjes kom ik terug bij de start van de route.

De Duintjes wandeling Speulderbos: magisch en wild

Het Speulderbos en de duintjes wandeling hebben mij helemaal ingepakt. Ik ben verliefd op dit bos, de sfeer, de magie, lichtinval en het wild dat hier leeft. Met geen woorden is te omschrijven hoe het voor mij is om een solowandeling te maken, zo vroeg in de ochtend, door zo’n mooi gebied.

De dansende bomen doen hun namen eer aan en het feit dat de zon zo schitterend opkwam vanmorgen is natuurlijk een gelukje. Dus mijn advies, ga je hier wandelen, doe dit dan vroeg in de ochtend en maag de magie van de lichtinval mee!

Meer tips voor De Veluwe

100x Wandelen op de Veluwe: tips voor gebieden en routes

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de Veluwe vol met informatie over de verschillende subgebieden en wandelroutes door die...

Deel deze wandeling op Pinterest

duintjeswandeling
duintjeswandeling
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!