...

Nationaal park de Veluwezoom ligt in het zuidoosten van de Veluwe. Onder de Loenermark en naast het Deelerwoud. Een plek vol bossen, heide, heuvels en wild. Het is een park waar elke hoek er anders uitziet qua landschap en anders voelt qua sfeer. Wandelroute Heuven Beekhuizen neemt je mee door de zuidoostelijke kant van het nationaal park. Een route van 9 kilometer over heuvels, langs beken en over landgoederen. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Het Bezoekerscentrum Veluwezoom
Parkeren: Parkeerplaats Heuvenseweg, Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden
Markering: bruine pijlen

Nationaal Park Veluwezoom

De Veluwezoom is één van de 21 Nationaal Parken in Nederland. Het ligt in het zuiden van de Veluwe, tussen Arnhem en Apeldoorn. Wat de Veluwezoom zo bijzonder maakt? Nou wat niet. Je vindt er eeuwenoude bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, het hoogste punt van Nederland (los van Limburg) beekjes en sprengen, een schaapskooi, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders, wilde zwijnen, reeën en edelherten. En dan heb ik nog niet eens de bijzondere bouwwerken, monumenten en leuke restaurants genoemd. 

Met meer dan 350 kilometer aan wandelpaden vind je op de Veluwezoom de meest bijzondere wandelroutes. Er zijn routes van Natuurmonumenten, Trage Tochten, wandelknooppunten en nog veel meer. Voor dit avontuur koos ik voor de bruine route van Natuurmonumenten. 

Heuven Beekhuizen

Wandelroute Heuven Beekhuizen

Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten starten verschillende wandelroutes. Eén ervan is wandelroute Heuven Beekhuizen. Deze route neemt je mee door de zuidoostelijke kant van het nationaal park. Een route van 9 kilometer over heuvels, langs beken en over landgoederen. Onderweg zou je zomaar heel veel wilde dieren tegen kunnen komen. De kans is groot dat je de schaapskudde of de wilde ponies ontmoet. Maar spot je ook wilde zwijnen of herten? 

Landgoederen Heuven en Beekhuizen

Vanaf het begin van de wandeling loop je al over voormalig landgoed Heuven. Het bezoekerscentrum is gehuisvest in één van de voormalige boerderijen van het landgoed. Aan het einde van de route kom je de schaapskooi en andere gebouwen, die ooit bij landgoed Heuvel hoorde. Na landgoed Heuven volgt Landgoed Beekhuizen. De namen van deze twee landgoederen vormen samen wandelroute Heuven Beekhuizen. 

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

De Veluwezoom is een heerlijke plek om te wandelen wanneer de kleuren van het bos veranderen door de herfst. Het is net na zonsopkomst wanneer ik deze wandelroute start. Vanaf de parkeerplaats wandel ik voor het bezoekerscentrum langs. Langs de speeltuin en zo richting het zandpad waar de route start. Ik volg de bruine pijlen voor deze wandeling langs weilanden, over een akker, richting het bos. 

Heuven Beekhuizen

De mooiste bospaden

De Veluwezoom heeft schitterende bospaden. Kronkelend, stijgend & dalend, imposante bomen. De vloer van het bos is bezaaid met rode, oranje, bruine en gele bladeren die knisperen onder mijn schoenzolen. De wind ruist af en toe zachtjes door de bomen, waardoor dikke regendruppels naar beneden vallen. De geur in het bos is er eentje die mij enorm doet denken aan de herfst: regen, bladeren en nat hout. Absoluut een favoriete geur van de natuur.  

Statige lanen

Landgoed Beekhuizen werd in 1682 gekocht door de kasteelheer van Biljoen: Alexander van Spaen. Hij wilde dat mensen hier eindeloos konden dwalen. Op het landgoed liggen naast smalle paden ook een aantal statige lanen. Aan beide kanten staan schitterende bomen waar ik als een haag tussendoor wandel.

Heuven Beekhuizen

De grote vijver van Beekhuizen

Het is Alexander van Spaen die op het landgoed vijvers en watervallen aanlegde, met rotspartijen en mooie doorkijkjes. Eén van de vijvers en watervallen bestaat nog. Je komt erlangs met wandelroute Heuven Beekhuizen. Wanneer ik aan kom wandelen heb ik over de vijver een prachtig uitzicht op de waterval aan de overkant. Eendjes zwemmen in het rond, bladeren dwarrelen door de wind over het water. 

Langzaam wandel ik langs de vijver, over verschillende bruggetjes. Hier en daar zijn er leuke doorkijkjes over het water. Aan de andere kant van de vijver neem ik een kijkje bij de waterval en loop daarna door. Nu komt, wat mij betreft, het meest magische stuk van de route over Heuven Beekhuizen. 

Beken en bruggen

Vanuit het bos komt de route langs de rand van Velp. Hier wandel je langs de oevers van de Beekhuizense beek. Tussen twee aardwallen kabbelt de beek. Vanaf het bruggetje heb je een goed zicht op het heldere water en speur je naar visjes. Vlakbij de beek ligt Buitenplaats Beekhuizen. Een fantastische plek om te logeren in luxe tenten of een houten pod. Een plek waar de zwijnen ‘s avonds langskomen bij je accomodatie. Hier kun je ook een pauze inplannen bij restaurant Woodz.

Heuven Beekhuizen

Flink klimmen

Het deel van de wandelroute na de beek is flink klimmen en dalen. Sowieso zitten er in wandelroute Heuven Beekhuizen veel pittige klimmetjes. Aan het einde van de wandeling had ik volgens mijn horloge maar liefst 50 ‘trappen’ gelopen. Vanaf de toppen van de heuvels heb je vaak een schitterend uitzicht. Ik genoot vaak van de uitzichten en kon tegelijkertijd op adem komen van de klim 😉

Het leuke aan wandelen in de Veluwezoom is dat elk stukje en hoekje een ander landschap kent. Uitgestrekte heidevelden, statige lanen, bossen vol varens, heuvels, akkers en boerderijen. Deze wandelroute komt langs veel van deze landschappen. 

De wilde paarden

De landgoederen Heuven en Beekhuizen, waar deze route overheen gaat, liggen in het zuiden van het Nationaal Park. Aan deze van de Veluwezoom helpt een kudde IJslandse paarden de natuur een handje. De IJslandse paarden eten het gras tussen de heide uit, zo blijft de heide ook echt heide. Nu komen ze niet alleen voor op de heide, maar ook in het bos. Sta dus niet raar te kijken wanneer je gehinnik tussen de bomen hoort.

Vlakbij de Beekhuizense beek, op de heuvels, kom ik de kudde tegen. In kleine groepjes staan ze te grazen en kijken af en toe op. De paarden komen voor in allerlei kleuren en maten. Ze vormen gewillige modellen voor mijn foto’s. 

Heuven Beekhuizen

Langs de Schaapskooi

Het laatste deel van de wandelroute komt langs de Schaapskooi. Het was ooit de schaapskooi van landgoed Heuven. De schaapskooi stamt uit 1870 en nog steeds leeft er een grote kudde Veluwse heideschapen. Overdag gaan de schapen de heide op samen met de herder en zijn honden. Wanneer ik richting de schaapskooi wandel, hoor ik geblaat links naast mij en zie de kudde op een van de heuveltoppen op de heide. De honden zijn hard aan het werk om de kudde bijeen te houden. Vanaf de schaapskooi wandel ik terug naar de parkeerplaats van het bezoekerscentrum.

Wandelroute Heuven Beekhuizen

Deze wandelroute is één van mijn favoriete, gemarkeerde routes over de Veluwezoom. De afwisseling in het landschap en de leuke bouwwerken die je onderweg tegenkomt, maken het tot mijn favoriet. Ik kom hier heel graag en heb deze route ondertussen al een paar keer gewandeld. In elk jaargetijde is de route weer anders, maar mijn favoriete tijd is toch wel de herfst. Wanneer delen van de route bruin, oranje kleuren en andere goud. Wanneer overal langs de route paddenstoelen groeien en de IJslandse paarden tussen de bomen net iets beter zichtbaar zijn. 

Meer routes op de Veluwezoom

Deel deze wandeling op Pinterest

Heuven Beekhuizen
Heuven Beekhuizen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!