...

Op de Veluwe bij Ermelo liggen de Leuvenumse Bossen. Het is een natuurgebied met eindeloze bospaden, uitgestrekte zandvlakten en heel veel wilde bewoners. Alhoewel ik hier al vaker ben geweest, zijn er nog genoeg wandelpaden om te ontdekken. Voor dit wandelavontuur liep ik, samen met een vriendin, een wandelroute van natuurmonumenten. Wandelroute Leuvenumse Bossen is een route van 5,5 kilometer. Door er een extra lus aan te plakken, maakten wij er ruim 7 kilometer van. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Leuvenumse Bossen
Afstand: 5,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Poolse weg
Markering: Blauwe pijlen
Hond: De mag de hond aangelijnd mee
Verlengde route: 7,3 kilometer via Komoot

De Leuvenumse Bossen

De Veluwe kent veel mooie bossen. Denk bijvoorbeeld aan  Sprielder- en Speulderbos, Vierhouterbos, Onzalige Bossen en natuurlijk de Leuvenumse Bossen. Deze laatste liggen vlakbij Ermelo aan de westkant van de Veluwe. Het zijn bossen vol met imposante en oude bomen, een kabbelende beek en zandvlaktes. Het is het thuis voor heel wat edelherten, zwijnen, zwarte spechten, reeën, dassen, vossen en marters. 

De bossen zijn in beheer van Natuurmonumenten en die hebben meerdere wandelroutes uitgezet. Over het Hulshorsterzand, door de bossen en langs de beek. Voor dit wandelavontuur ga ik op stap met een vriendin van mij, Anne, en haar hond Chouf. We hebben gekozen voor Wandelroute Leuvenumse Bossen. 

Wandelroute Leuvenumse Bossen

Deze wandelroute start vanaf de parkeerplaats van natuurmonumenten aan de Poolseweg. De parkeerplaats ligt aan het einde van een zandweg en vanaf hier start de wandelroute via blauwe pijlen. De route van Natuurmonumenten heeft een lengte van 5,5 kilometer. Dat is voor ons te kort en dus plakken we een extra lus aan de route, waardoor we uitkomen op 7,3 kilometer. De route gaat uitsluitend door het bos en over onverharde paden.

wandelroute leuvenumse bossen

Langs de Leuvenumse Beek

Na de start vanaf de parkeerplaats komen we al snel over bruggetjes en langs een kabbelende beek. Bladeren en takjes drijven mee op het stromende water. Het is de Leuvenumse Beek, de langste beek van de Veluwe. Een stoer stukje water dat haar eigen weg zoekt tussen de bomen door en als het nodig is, buiten haar oevers treedt. Het geluid van het water vergezelt ons een tijdje op deze wandelroute, totdat de beek haar eigen weg verder zoekt en wij die van ons. 

Eindeloze bospaden

Wanneer je houdt van boswandelingen, dan is dit wel een heerlijke plek hoor. De route gaat over eindeloze wandelpaden door het bos. Soms brede paden, soms smal. Af en toe kruis je een fiets- of ruiterpad. Kronkelend gaat de route langs naald- en loofbomen. Wij stoppen regelmatig voor het maken van een foto, om elkaar te wijzen op iets moois of om gewoon even te kletsen. Met deze wandelroute verkennen we het zuidelijke stukje van de Leuvenumse Bossen. Ik zou hier uren kunnen ronddwalen.

wandelroute leuvenumse bossen

Speuren naar wild

Tijdens dit avontuur wist ik van tevoren al dat ik geen wild tegen zou komen. We wandelden de route midden op de dag en werden vergezeld door een super lieve hond. Dat betekent, weinig kans op herten en zwijnen. Maar kom je hier op het juiste moment (vroeg in de ochtend of tegen de schemering) dan is er een grote kans dat je iets spot. Tijdens de Trage Tocht Hierden, die ik in de herfst van 2022 wandelde, kwam ik meerdere edelherten tegen en een ree. Dus het kan echt. Speur maar eens op de grond naar sporen en tussen de bomen naar het wild. 

Wandelroute Leuvenumse Bossen

Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden en routes om de Leuvenumse Bossen te ontdekken. Tot nu toe is er mij nog geen een tegengevallen. Ook deze route vanaf de Poolseweg is weer een fantastische wandeling. Deze wandelroute gaat door verschillende delen van de Leuvenumse Bossen. Het ene moment wandel je onder eiken en beuken door, langs een kabbelende beek. Het volgende moment ga je over zandheuvels en langs naaldbomen. Hier en daar spot je een plukje heide of misschien wel een raaf of zwarte specht. Het is een echte boswandeling.

Meer wandelroutes door en bij de Leuvenumse Bossen

Dit deel van de Veluwe kent fantastische landgoederen en uitgestrekte bossen. Ik geef je een paar wandelroutes die je hier zou kunnen maken:

Meer routes op de veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute leuvenumse bossen
wandelroute leuvenumse bossen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!