...

Bospaden, landwegen, weilanden en landhuizen. Dit alles en meer is het Speuldepad. Het Speuldepad is een klompenpad van 16 kilometer over landgoederen Staverden en Leuvenum. De route heeft alles dat een klompenpad op de Veluwe hoort te hebben. Van kabbelende beekjes tot ruige bospaden. Van aangelegde tuinen tot heidevelden en landweggetjes. Eén van de mooiste klompenpaden op de Veluwe, als je het mij vraagt. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Speuldepad
Afstand: 16 of 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Uddelermeerweg in Ermelo
Parkeren: Parkeerplaats Landgoed Staverden
Markering: Paarse pijlen
Hond: De hond mag op klompenpaden helaas niet mee

Het Speuldepad

Staverden, Leuvenum en Speuld. Kleine dorpjes (buurtschappen) op de Veluwe in de buurt van Garderen.  De originele lengte van het Speuldepad is 16 kilometer. Je kunt de route inkorten naar 13 kilometer. Vanaf de parkeerplaats van Landgoed Staverden pak je makkelijk de paarse routebordjes op en wandel je al snel de bossen van het landgoed in. 

De paden en lanen van het Speuldepad

Via verschillende bospaden en lanen doorkruist het Speuldepad landgoed Staverden. Ik steek verschillende keren de Staverdense beek over. Wat ik nu al heerlijk vind aan het Speuldepad is de rust. Er zijn geen andere wandelaars op het pad te vinden tot nu toe en de omgeving straalt rust uit. De zon schijnt tussen de bomen door en ik hoor alleen de vogeltjes. 

Tussen al die bospaden en -lanen door, wandel ik regelmatig langs boerderijen en velden. Het gras staat hoog en de vlinders en bijen vliegen af en aan. Er waait een zacht windje. Het gras beweegt mee. Een echte lentedag zoals een lentedag zou moeten zijn.

Speuldepad

Voormalig Huis Leuvenum

Iets verderop wandel gaat het Speuldepad langs het huidige Huis Leuvenum. Een schitterend statig pand van twee verdiepingen, omringd door een tuin met strakke grasvelden en bloeiende rododendrons. 

Vanuit de bossen gaat de wandelroute richting een terras. Het is het achterterras van horecagelegenheid De Zwarte Boer. Helaas is het voor mij nog te vroeg in de ochtend voor koffie. Ze zijn nog niet open. Aan de rand van dit terras staat een muur met een muurschildering. Het is een schildering van het vroegere Huis Leuvenum.

Historie van Huis Leuvenum

De Harderwijkse familie van Westervelt koopt in het begin van de achttiende eeuw aan de Leuvenumsche beek grenzende gronden. De familie laat op het terrein voor eigen bewoning in 1744 een huis van aanzien bouwen. Het huis staat nabij De Zwarte Boer. De Harderwijkse familie van Westervelt koopt in het begin van de achttiende eeuw aan de Leuvenumsche beek grenzende gronden. De familie laat op het terrein voor eigen bewoning in 1744 een huis van aanzien bouwen. 

Het oude huis uit 1744 staat op een eilandje achter De Zwarte Boer. Een vierkant herenhuis met twee verdiepingen. Op het voorplein in de zomer oranjebomen in kuipen en zwanen in de gracht. Aan de andere kant van het water een hertenkamp. Door een slechte staat wordt het afgebroken in 1854. Door de sloop komen stenen vrij. Leuk feitje is dat deze stenen zijn gebruikt voor de verbouwing van uitspanning De Zwarte Boer. (bron: mijngelderland.nl)

Lange boerenwegen

Het Speuldepad is een afwisselende wandelroute. Vanuit de bossen kom ik, via De Zwarte Boer, uit op een lange boerenweg. Het is een brede weg tussen de landerijen door. Grote groene velden en kleine weilanden met koeien worden afgewisseld door kleine strookjes bos. De enige die ik hier tegenkom is een boerin op een fiets. In de bak voorop heeft ze emmers met biks voor koeien vertelt ze. Ze is op weg naar verschillende weilanden om de koeien hun ontbijt te brengen. Terwijl zij weg fietst, pak ik een boomstam langs de kant van de weg voor mijn eigen ontbijt.

Speuldepad

Heidevelden van Leuvenum

Het geasfalteerde pad gaat over in een breed zandpad door het bos. Een heel stuk wandel ik tussen vijftig tinten groen. Langzaam gaat het wandelpad een stukje omhoog. Boven aangekomen strekt een heideveld zich voor mij uit. Het Speuldepad gaat linksaf en langs het heideveld wandel ik heel langzaam door. Rustig om mij heen kijkend. 

Er volgt een stuk langs de N302, de Flevoweg. Een drukke weg met behoorlijk wat verkeer. Gelukkig komt na ‘regen weer zonneschijn’ en stap ik niet veel verder het Speulderveld & Garderense heide op. Een groot heideveld met schitterende vergezichten, op de rand van het Speulderbos.

Speuldepad

Het einde van het Speuldepad

Vanaf de heide wandel ik de laatste kilometers door de bossen, over een landweg en kom uiteindelijk terug bij Landgoed Staverden. Het Speuldepad gaat langs de Molenbeek, een kabbelende beek die over het landgoed stroomt. Het laatste hoogtepunt van het Speuldepad, althans wanneer je de route wandelt in de richting zoals ik hem loop, zijn de witte pauwen van Landgoed Staverden. Het zegt je nu misschien nog niets, maar Google maar eens. Ik weet zeker dat je er al snel achterkomt, dat die witte pauwen een begrip zijn voor het landgoed. 

Vlakbij het verblijf van de witte pauwen vind ik mijn auto terug op de parkeerplaats van het het landgoed. Er staan ondertussen meer mensen en verschillende mensen zitten te picknicken aan de tafels. Fietsers stappen af voor een welverdiende pauze en wandelaars vertrekken voor hun eigen avonturen. Voor mij is het na 4,5 uur buiten tijd om naar huis terug te rijden. 

Meer klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Speuldepad
Speuldepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!