...

De herfst is, wat mij betreft, het beste seizoen voor lange boswandelingen. De kleuren en de geuren zijn elk jaar in oktober en november weer indrukwekkend. In dit artikel deel ik de mooiste locaties in Nederland voor jouw herfstwandelingen. Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur!

“Autumn – the year’s last, loveliest smile.”
William Cullen Bryant

Wandelen in de herfst

Ja het is mijn favoriete seizoen, de herfst. De natuur verandert in al mijn favoriete kleuren van warm geel tot vurig oranje en rood. Het regent zonnestralen tussen de bomen door en de wandelpaden liggen bedekt met een zacht tapijt van bladeren. Terwijl ik dit schrijf voel ik de liefde voor de herfst oplaaien in mij. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in dit seizoen het liefste buiten ben en heb al vele wandelingen gemaakt door kleurige bossen, liep kilometers over een gevallen kastanjes en speurden naar duizenden paddenstoelen. 

Waar is de herfst het mooist?

Ik krijg vaak de vraag van mensen waar ik de herfst het mooist vind. Voor mij bestaat het antwoord uit twee delen. Allereerst is een herfstwandeling voor mij een wandeling door het bos. Daarnaast zijn mijn favoriete boswandelingen op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Daar vind je de mooiste bossen van Nederland. Maar goed dat is mijn bescheiden mening 😉

Wat zijn de mooiste herfstwandelingen in Nederland?

Het is een vraag die ik elk jaar krijg. En natuurlijk is elke wandelroute fantastisch in de herfst, maar er zijn een paar routes die extra bijzonder zijn. Het zal je niet verbazen dat veel van die routes door schitterende bossen gaan. Laten we eerlijk zijn, in de herfst is een boswandeling onmisbaar. 

herfstwandelingen

Utrechtse Heuvelrug

Laten we met deze starten. Twee bekende Nederlandse bossen bevinden zich op de Utrechtse Heuvelrug: de Kaapse Bossen en de Amerongse Bossen. Beide al heel wat eeuwen oud en boordevol met de hoogste en oudste bomen, die heerlijk verkleuren in de herfst. Naast deze twee bossen zijn er veel (voormalige) landgoederen, zoals Heidestein, Bornia, Prattenburg, Maarsbergen. Allemaal dikke aanraders voor een mooie herfstwandeling. 

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug in Overijssel bestaat uit heidevelden en heel veel bossen. Een gebied dat iets minder druk bezocht is dan de Veluwe, maar het is misschien wel net zo bijzonder. Over de verschillende ‘bergen’ van deze heuvelrug zijn de mooiste routes te wandelen. Denk aan de Sprengenberg, Holterberg, Hellendoornse Berg en Eelerberg. In de naald- en loofbossen kun je uren speuren naar paddenstoelen, kastanjes en beukennootjes. Misschien kom je nog een ree tegen tijdens deze speurtochten. 

herfstwandelingen

De Veluwe

Dit is mijn happy place in Nederland. Ik kom hier dan ook niet alleen in de herfst, maar het liefste minimaal elke maand. De bossen, de heidevelden en zandverstuivingen… alles is er mooi. Maar voor herfstwandelingen zijn er een aantal plekken net even mooier. Natuurlijk heb ik het hier over de schitterende bossen verspreid over de Veluwe: Het Vierhouterbos, de Leuvenumse bossen, het Speulder- en Sprielderbos, Wolfhezer bossen, Landgoed Duno, Renkums beekdal en de Onverzadigde bossen op de Veluwezoom. Veel van deze bossen zitten ook nog eens boordevol met wild. Met het vallen van de bladeren is het zicht tussen de bomen ruimer en de kans op het spotten van wild steeds groter. Goede tips voor jouw herfstwandelingen dus.

Duinbossen

We denken er niet altijd aan wanneer we zoeken naar boswandelingen, maar de Nederlandse duinen bevatten schitterende bossen. Van de Zuid Hollandse eilanden tot het puntje van Noord-Holland. En laten we de waddeneilanden niet vergeten. Die eilanden staan nog op mijn bucketlist, want het schijnt er prachtig te zijn. Ik geef je wat inspiratie voor jouw herfstwandelingen door de duinen van Noord- en Zuid-Holland.

herfstwandelingen

Het Hart van Drenthe

Drenthe, de provincie van de hunebedden en de stilte. Maar ook de provincie van de fantastische boswachterijen. Maak bijzondere wandelingen in de boswachterijen Hooghalen (Westerbork), Gieten-Borger, Schoonloo en Grolloo. Langs helderblauw water, over wandelpaden door de toppen van bomen, over vlonderpaden en langs kamp Westerbork. De boswachterijen liggen in en rondom het Hart van Drenthe. Wat mij betreft de mooiste plek van deze provincie. 

Twente

Tegen de grens met Duitsland ligt het Twentse land. Een regio vol natuurgebieden, landgoederen en boerderijen. Er ligt maar liefst 6.000 kilometer aan wandelmogelijkheden. Met Wandelnetwerk Twente kun je elke uithoek ontdekken. Maar ook Natuurmonumenten en Landschap Overijssel hebben er mooie natuurgebieden. 

wandelen bornia

Landgoederen

Dit is geen locatie in Nederland, maar het noemen meer dan waard. Nederland kent verschillende schitterende uitgestrekte landgoederen. OP die landgoederen liggen vaak eeuwenoude bospercelen, staan super grote bomen en is het heerlijk wandelen. Ik kom super graag op dit soort plekken. In de hierboven genoemde gebieden geef ik al een aantal tips voor een aantal landgoederen, maar hier nog een aantal van mijn favorieten.

Meer boswandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

herfstwandelingen
herfstwandelingen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!