Wandelen over Den Treek Henschoten staat al een tijdje op mijn ‘gebieden nog te ontdekken’ lijstje. Het is een landgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Dus wanneer ik een wandeldate plan met Eline uit Leusden, is de keuze voor een wandeling snel gemaakt: Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten. Een tocht van 15 kilometer, die wij inkorten naar 12 kilometer, over brede zandpaden, heidevelden en kronkelpaadjes.
Praktische informatie
De wandeling: Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten
Afstand: 15 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: parkeerplaats Paradijsweg, Leusden
Parkeren: nabij Paradijsweg 1, 3832 GT Leusden
Markering: Routebeschrijving of gps track
Landgoed Den Treek Henschoten
Deze wandeling gaat over Den Treek Henschoten, een familielandgoed vlakbij Leusden. Daar waar de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei elkaar raken. Het is een gebied van bijna 2.200 hectare aan bossen, heide en landbouwgebied. Het unieke aan dit landgoed is, dat het het grootste familielandgoed is van Nederland. De aandeelhouders van Den Treek-Henschoten zijn allen nazaten van de stichter van het landgoed, Willem Hendrik de Beaufort. In 1807 kocht hij de buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.
Over het landgoed lopen kilometers aan ruiterpaden, MTB-routes en wandelroutes. Voor wandelaars is er een gemarkeerde wandelroute te lopen. Met geel-blauwe markering op bomen en paaltjes loop je een route van bijna 5 kilometer vanaf parkeerplaats Waterlooweg. Ook gaan er maar liefst twee Trage Tochten over Den Treek. Ik loop de Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten, welke start vanaf de Parkeerplaats Paradijsweg.
Wandeling over Den Treek
Vanaf de parkeerplaats vertrekken we door het bos. Het is even zoeken naar de wandelpaden. Overal lopen namelijk wandelpaden, maar gelukkig hebben we de route in Komoot staan. De gps laat dus zien of we goed gaan of niet. We zullen deze wandeling door Den Treek regelmatig even onze route moeten checken. Meestal doordat we zo lekker lopen te praten en genieten van de omgeving, dat we kruisingen voorbij lopen zonder te checken of we nog goed lopen.
Het eerste deel gaat vooral door het bos. Over smalle paden door het groen, brede ruiterpaden en paden die zich soort van verstoppen. We praten ondertussen over het buiten zijn. Wat dit voor ons beiden betekent, hoe we niet meer zonder zouden kunnen. We spotten buizerds en paarse heide. Ook hier begint de heide al vroeg te kleuren.
Hazenwater en Waschwater
Op het landgoed liggen meerdere velden en gebieden die verwijzen naar het natte karakter van de natuur. Het Hazenwater en ‘t Waschwater zijn twee van die gebieden. Als eerste komen we langs het Hazenwater. Het is het eerste open gebied dat we passeren na een tijdje wandelen door het bos. We kijken uit over een groot heideveld, met hier en daar wat water en stuifzand. We lopen over de heide naar het bos. Langs de rand van Begraafplaats Rusthof, met een ruime boog om de vogelplas heen.
Vanuit het bos komen we uit op een klein stukje heide. Via een smal pad wandelen we tussen de heide door naar twee bankjes die iets verderop staan. We hebben er alweer 4 kilometer opzitten en hebben wel behoefte aan een slok water en een bankje. Op weg naar de bankjes kijken we rechts van ons uit over het veld dat bekend staat als ‘t Waschwater. Ik spot een ree en wijs hem aan voor Eline. Zij spot vlak daarna een tweede en voor we het weten staan we te kijken naar een spelletje ‘tikkertje’ tussen de twee herten. Minutenlang kijken we naar het spelletje tot de dieren een stukje verderop in het gras gaan liggen. Wij besluiten een bankje op te zoeken en te blijven genieten van het uitzicht op de dieren.
Langs de kampeerclub
Wandelen door Den Treek betekent continue afwisseling tussen bos en open velden. Na de heide bij ‘t Waschwater schieten we dan ook snel weer het bos is. Over brede lanen is het soms best pittig wandelen door het zand. Veel van de wandelpaden waar de Trage Tocht overheen gaat, zijn tevens ruiterpad. Dat betekent möhl zand. We passeren de ingang naar het terrein van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Verscholen achter de bomen ligt een kampeerterrein voor tenten, vertelt Eline. “Het is een soort van samenleving. Wanneer je hier kampeert, dan zorg je gezamenlijk voor het schoonhouden van het sanitair. Je moet ook lid zijn van de NTKC om hier te mogen staan.”
Het sterrenbos
Op Landgoed Den Treek ligt een sterrenbos. Het wordt ook wel de zevensprong genoemd. Best grappig, aangezien er volgens mijn telling 8 paden op het middenpunt aankomen. In Nederland zijn er veel landgoederen die nog een sterrenbos hebben. Het komt voor in tuinen die aangelegd zijn volgens de barokke architectuur in de 18e eeuw. Ik wandelde door het sterrenbos van landgoederen als de Oude Warande, Zuylenstein en de Amerongse Bossen.
Hier nemen we een slok water voor we weer verder wandelen over Den Treek. We lopen verder naar het zuiden van het landgoed. Over een lange, rechte boslaan, waarbij we af en toe het MTB-parcours kruisen. Op het, voor ons, zuidelijkste puntje van het landgoed passeren we een zandverstuiving, gevolgd door een heideveld.
Smalle wandelpaden
Langs het heideveld wandelen we achter elkaar over een heel smal wandelpad. Tussen de heidestruiken door. Hier en daar schiet er een zandhagedis weg voor onze voeten. We genieten van de zon die nu volop schijnt en de geur van het gras en zand. Het ruikt naar zomer.
Wanneer de heide weer overgaat in het bos, is het tijd om aan de tweede helft van deze Trage Tocht te beginnen. Den Treek is een heerlijke plek voor een wandeling op een zonnige dag. De bossen bieden veel schaduw. De rechte paden worden afgewisseld met smalle kronkelpaden. Deze laatste vallen niet altijd op en we lopen er hier en daar dus eentje voorbij. Af en toe lopen we dus een beetje verkeerd, maar vinden elke keer de route weer terug.
Huize Den Treek
Doordat wij een ingekorte versie lopen, wandelen we niet langs Huize Den Treek. Dat is het enige dat ik jammer vind aan deze ingekorte route. Maar ja, het is zorgt ook voor een reden (naast het schitterende landgoed zelf) om een keer terug te komen.
Het landhuis werd in 1807 gebouwd door W.H. de Beaufort (1775-1829), stichter van het huidige landgoed Den Treek-Henschoten. De beide zijvleugels aan weerszijden van het middengedeelte worden in 1810-1812 in empirestijl aangebouwd. In 1903 werd het uitgebreid met de toren en in 1949 werd de vleugel aan de zuidzijde van een verdieping voorzien.
De tuin werd rond 1820 omgevormd tot landschapspark. Het huis werd na het overlijden van W.H. de Beaufort bewoond door zijn zoon A.J. de Beaufort, zijn kleinzoon W.H. de Beaufort (minister van Buitenlandse zaken) en zijn achterkleinzoon J.A.A.H. de Beaufort. Diens weduwe woonde er tot 1973 in de zuidvleugel. Toen het landgoed Den Treek in 1919 een familievennootschap werd, zijn het huis en de omringende tuin buiten dit landgoed gebleven. Het is momenteel in particulier bezit en behoort niet tot de het landgoed. (Bron: dentreekhenschoten.nl)
In plaats van langs het landhuis, wandelen wij door het bos terug naar de parkeerplaats. We passeren soms nog kleine stukje zandverstuiving, maar het gaat vooral door de schaduw van de bossen. Na twaalf kilometer komen we redelijk stoffig en behoorlijk moe terug op de parkeerplaats. We zijn eigenlijk nog steeds niet uitgepraat. Mooi moment dus om af te spreken dat we in het najaar deze wandeldate gaan herhalen. Dan komt Eline mijn kant op.
Trage Tocht over Den Treek Henschoten
Wij wandelde een groot deel van de Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten. Een route over het noorden en midden van het landgoed. Doordat landgoed Den Treek Henschoten één van de grootste landgoederen is van Nederland, valt hier heel wat te wandelen. Naast deze zijn er nog drie andere Trage Tochten die (een deel van) het landgoed bezoeken:
Het grootste particuliere landgoed van Nederland is Twickel in Twente. Hier maakte ik één van mijn mooiste wandelingen: de Umfassungsweg om de kern van het landgoed. Maar ook doorkruiste ik het landgoed in ruim 4 kilometer. In Brabant is Landgoed De Utrecht het grootste.
Wandelen over Den Treek Henschoten
Landgoed Den Treek Henschoten heeft mij met deze wandeling verrast. Wat een schitterende omgeving. De afwisseling tussen bospercelen, open velden en heide maken een wandeling hier nooit saai. De ontmoeting met de reeën en de zandhagedissen maken het nog extra bijzonder.
Wel kan het best pittig zijn om hier te wandelen. In ieder geval de wandeling die ik maakte over Den Treek. Door de vele zandpaden was het best pittig voor de benen en knieën. Niet alleen was ik erg stoffig toen ik terugkwam bij de auto, maar ook best moe. Dit is voor iedere wandelaar natuurlijk anders, maar het is iets om mogelijk rekening mee te houden.
Meer routes in Utrecht
Slapen bij…. Kontakt der Kontinenten
Midden op de Utrechtse Heuvelrug in Soesterberg ligt het prachtige hotel Kontakt der Kontinenten. Ik ben hier voor een wandelarrangement: een overnachting, dinner en ontbijt. Vanaf het moment dat ik de oprijlaan oprij, voel ik een soort rust over mij heen komen. De...
Witte wandelroute Landgoed Houdringe
Naast De Bilt ligt Landgoed Houdringe. Een buitenplaats met een prachtig landhuis, portierswoning en speelhuisje. Het landgoed is in beheer van Utrechts Landschap. Het Landschap heeft verschillende wandelroutes uitgezet over het landgoed en de naastgelegen gebieden...
7 heidewandelingen in Utrecht
Ongeveer twee maanden per jaar kunnen we genieten van paarse heide. Er is niets zo bijzonder dan wandelen bij opkomende zon, wanneer de mist over de paarse heide hangt. Magisch. Een moment als dit beleefde ik in de zomer van 2023 op de heidevelden in Utrecht. In dit...
Deel deze wandeling op Pinterest
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.