...

Tussen Leersum en Maarn ligt Landgoed Maarsbergen. Een particulier landgoed dat grotendeels is opengesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters. Wandelroute Kort & Prachtig Maarsbergen Oost gaat voor 7,5 kilometer over het oostelijke deel van het landgoed. De route neemt je mee naar de Folcoldusheuvel, de Grote Valkeneng, het Hoge Erf en gaat door een deel van het gebied dat in 2021 werd getroffen door een valwind.

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Maarsbergen Oost
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Leersumse Veld
Parkeren: Maarsbergseweg 18a, 3956 KW Leersum
Markering: Routebeschrijving en GPX-bestand voor navigatie
Honden: Aangelijnd toegestaan

Kort & Prachtig

De Kort & Prachtig wandelroutes zijn een serie van rondwandelingen in de provincie Utrecht. Uitgezet over zoveel mogelijk onverharde wegen gaan de routes door bossen, over landgoederen en langs heidevelden. Allemaal even prachtig en met een lengte van rond de 8 kilometer per wandeling.  De routes staan allemaal op Wandelzoekpagina. Je kunt ze daar bekijken en eventueel een routebeschijving of GPX-track downloaden.

Wandelroute Kort & Prachtig Maarsbergen Oost

Tussen Leersum en Maarn ligt Landgoed Maarsbergen. Dit is de locatie voor wandelroute Kort & Prachtig Maarsbergen Oost. Deze wandelroute is 7,5 kilometer en vertrekt vanaf een parkeerplaats net buiten Leersum. Vanaf de parkeerplaats wandel je het landgoed op waar je verschillende mooie plekken bezoekt. De hele route gaat over onverharde bospaden. 

Landgoed Maarsbergen

Op de Utrechtse Heuvelrug liggen veel verschillende landgoederen en landhuizen, zoals Zuylestein, Den Treek, Bornia, Heidestein en Ruiterberg. Landgoed Maarsbergen is ontstaan vanuit een voormalig klooster. In 1882 kwam het landgoed in handen van jonkheer Karel Antoni Godin de Beaufort. De minister van financiën zocht een plek om de warme Haagse zomers te kunnen ontvluchten. De familie De Beaufort woont nog altijd op het landgoed. De parken rondom het huis zijn een aantal dagen per jaar geopend voor bezoekers. 

Heel veel reeën

Het landgoed is een perfecte plek voor wandelaars en fietsers, maar ook voor reeën. Vanaf het moment dat ik landgoed Maarsbergen betreed zie ik overal sporen in het zand en het duurt dan ook niet lang voor ik de eerste reeën zie. Ze staan te eten langs de kant van het wandelpad. Twee, drie schieten er weg tussen de bomen. Drie anderen blijven staan. Ze hebben mij niet in de gaten. Langzaam loop ik dichter naar ze toe. Op vijftien meter afstand hebben ze mij toch ineens door en dan schieten zij ook weg tussen de bomen.

Folcodusheuvel

Middenop landgoed Maarsbergen ligt de Folcodusheuvel. De heuvel is ruim 38 meter hoog en is onderdeel van de historische parkaanleg dat hoor bij Huis Maarsbergen. De heuvel is vernoemd naar ridder Folcoldus. Hij schonk in 1134 zijn goederen in Meerseberg aan de abdij te Berne bij Heusden. Dit was de start van het klooster waarmee landgoed Maarsbergen ontstond. 

Deze wandelroute over Maarsbergen gaat naar de top van de Folcodusheuvel. Zigzaggend over boslanen is het een gestage klim omhoog. Dootdat de top van de heuvel middenin het bos ligt is het niet zo dat je boven kunt genieten van prachtige uitzichten. Er ligt bovenop de heuvel wel iets anders heel bijzonders.

De Beaufort begraafplaats

Vanaf de top van de heuvel is er nog een klein stukje te klimmen. Een smal pad leidt het laatste stukje omhoog. Boven bereik ik een hek met verboden toegang. Ik sta voor een kleine ronde begraafplaats, bovenop de heuvel. Het is de Beaufort begraafplaats en hoort bij de familie die nu nog op het landgoed wonen. Op de begraafplaats ligt onder andere het familiegraf van de familie. 

Na een korte blik over de begraafplaats, vanaf het hek natuurlijk want ik mag er niet op, loop ik het smalle pad weer af. Ik begin aan de afdaling van de Folcodusheuvel.

Hindernissen Horse trials

Halverwege mijn wandeling naar beneden, kom ik verschillende houten hindernissen tegen. De hindernissen behoren tot de nationale en internationale horse trials die jaarlijks plaatsvinden op het landgoed. Vooral de cross country wedstrijden schijnen spectaculair te zijn en de kolossale hindernissen middenin het bos horen bij het parcours. Ik heb al bijzondere dingen gezien tijdens mijn wandelingen, maar hindernissen voor paarden nog niet.

Vanaf de hindernissen dwaal ik verder over bospaden. Ik spot hier en daar nog een ree en verder vooral heel veel vogels. Andere wandelaars zie ik weinig. Het is hier echt heel rustig wandelen. 

Heuvelachtig terrein

Het laatste stuk van de wandelroute gaat over een heuvelachtig deel van landgoed Maarsbergen. Langs de rand van Landgoed Dartheide. Het is heuvelachtig terrein en het is soms best klimmen. Het bos is hier ingedeeld in rechthoekige percelen en de wandelroute zigzagt er tussendoor. Het is vanaf hier nog maar een kilometer terug naar de parkeerplaats. Via het korte fietspad en tunneltje kom ik weer terug bij de auto. 

Meer routes op Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute Maarsbergen
wandelroute Maarsbergen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!