...

Kort & Prachtig Zuylestein is een wandelroute van 9 kilometer over Landgoed Zuylestein op de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt in het gebied tussen Leersum en Amerongen over verschillende bospaden, over een heideveld, langs de oude schaapskooi en de gebouwen op het Landgoed. Maak je route extra bijzonder door een bezoek te brengen aan de moestuin en de landwinkel en zeg gedag tegen de bosvarkens van Zuylestein.

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Zuylestein
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Lorijn eten en drinken
Parkeren: Parkeerplaats tegenover Lorijn
Alternatieve start: Parkeerplaats Scherpenzeelseweg 
Markering: Routebeschrijving in PDF of GPX bestand
Honden: Aangelijnd mag de hond mee

Kort & Prachtig Zuylestein

De serie Kort en Prachtig bestaat uit rondwandelingen in de provincie Utrecht met een lengte van rond de 8 kilometer. Deze wandelroute gaat voor 9 kilometer door de bossen op de Amerongse berg. Over landgoed Zuylestein, langs grafheuvels, bosvarkens en de gebouwen van het landgoed. 

Een heerlijke wandelroute voornamelijk door bossen. Je wandelt op de Amerongse Berg en de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het is af en toe dus een stuk klimmen en dalen. Maar vergeet dan ook niet te genieten van sommige uitzichten. 

Hoge Ginkel 

Vanaf de parkeerplaats aan de Scherpenzeelseweg (ik heb gekozen voor een alternatief startpunt) wandel ik het bos in. Na een paar minuten heb ik de route opgepakt. Ik ga op weg richting de Hoge Ginkel. Het gebied bestaat voor een groot deel uit naaldbossen. Ik kies ervoor om over de Hoge Ginkel een extra lus te wandelen en de route met twee kilometer te verlengen. Het is hier schitterend en zo ontzettend stil. 

zuylestein

Heideveld met uitzicht

Uiteindelijk kom ik vanuit het bos uit op een heideveld. Het ligt op een heuvel en de route leidt mij omhoog. Bovenop staat een wandelbankje met schitterend uitzicht over de hei. Perfect voor een pauzemoment. 

Bovenop de heuvel geniet ik van een kopje thee. Ik staar over de heide. Het is een koude en grijze dag, maar ondanks dat is het hier zo mooi. Een soort van serene stilte hangt er bovenop deze heuvel. Het donkergroen van de naaldbomen aan de overkant, tekent zich strak af tegen de grijze lucht. Een buizerd zoekt haar weg door de lucht. Roepend naar haar partner.

The Secret Garden

Er volgen een aantal kilometers door de bossen. Ik kom dichter bij de bewoonde wereld van Amerongen. Dit is vooral te zien aan de mensen die met hun honden wandelen. Vanuit het bos kom ik uit langs de rand van Amerongen. Schitterende huizen en grote tuinen liggen aan de rand van het bos. Hier ligt ook een secret garden. Een schitterende tuin vol met voorjaarsbloeiers, tuinbeelden, zitjes en hoekjes. Helaas is de tuin gesloten maar vanaf het hek is er al veel moois te zien. 

Later begrijp ik van een mevrouw die passeert dat de tuin is aangelegd door de bewoonster van het huis. De vrouw zelf is al tien jaar geleden overleden en haar dochter en man onderhouden nu de tuin. Met de kerst zetten ze een kerststal op en nodigen mensen uit de buurt uit voor een bezoekje. Hoe bijzonder dat zoiets bestaat!

zuylestein

Landgoed Zuylenstein

Vanaf de bosrand en een aantal weilanden kom ik uit bij de kern van Landgoed Zuylenstein. Hier vind je de officiële start van deze Kort & Pracht Zuylestein bij Lorijn eten & drinken. Over statige lanen gaat de wandelroute langs de ommuurde tuin, Kasteel Zuylestein en het poortgebouw. Langs het water tot aan de bosvarkens en de ingang van de moestuin.

Moestuin en de bosvarkens

Hier ben ik eerder geweest. Tijdens het wandelen van klompenpad het Cotlandenpad kom je ook langs de moestuin en de bosvarkens. Een bijzondere plek kan ik jullie vertellen. 

De geschiedenis van Zuylestein begint met een vermelding in de bisschoppelijke leenregister omstreeks 1381-1383. Jan van Zuylen is dan eigenaar van het versterkt huys. De latere ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Eeuwen later in 1630 kwam de Ridderhofstad in bezit van stadhouder Frederik Hendrik die er een jachtslot van maakte en de tuin en het park volgens de mode van de tijd in renaissance stijl liet uitleggen. Zuylestein is nooit verkocht en in de familie gebleven. Jemima de Brauwere is momenteel het familielid dat de buitenplaats tot op de dag van vandaag in stand mag houden. (bron: landgoed-zuylestein.nl)

Rondom de ingang van de moestuin liggen, verscholen tussen de bomen, een aantal percelen met hierop bosvarkens. Sommige percelen worden bewoond door één varken. Vaak een zwanger vrouwtje. Op andere percelen leven een aantal jonge varkens samen. Als levende maaimachines bestrijden ze bramenstruiken en andere plantensoorten. Ze krijgen elke dag eikels, beukennootjes, wortels en doorgeschoten groente en fruit uit onze moestuin. Waarom deze dieren hier leven? Ja helaas voor de slacht. Het vlees wordt verkocht in de landgoedwinkel van de moestuin. 

zuylestein

Grafheuvels

Ik struin een half uurtje rond bij de varkens en neem heel veel foto’s en video’s. Niet alleen omdat ik die varkens zo leuk vind hoor, maar vooral ook omdat ik wacht tot de moestuin opent. Ik wil even naar de landgoedwinkel voor verse groente en kaas. Met een rugzak vol ga ik op pad voor de laatste drie kilometer van Kort & Prachtig Zuylestein. 

De laatste kilometers gaat door het bos. Vlakbij de parkeerplaats kom ik nog langs een bijzondere plek: een grasveld met maar liefst 5 grafheuvels bij elkaar. het zijn grafheuuvels die stammen uit de Steentijd (vanaf 5.000 v. Chr.). De grafheuvels lagen toen niet, zoals nu, in een boslandschap. Het landschap was toen nog veel opener en daardoor moeten de grafheuvels goed zichtbaar zijn geweest. Doordat het veld, waar de grafheuvels nu liggen, is afgezet, vallen ze nu ook wel weer op.

De laatste bospaden

Vanaf de grafheuvels heb ik nog een ‘flinke’ klim te gaan. Ik wandel de Amerongse Berg weer op terug naar de parkeerplaats. Ondertussen maakt de grijze lucht plaats voor zon en blauw. Het zijn heerlijke laatste twee kilometers. De vogeltjes fluiten en voor ik het weet zit Kort & Prachtig Zuylestein er weer op. Tijd om de A12 naar huis weer op te zoeken.

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

zuylestein
zuylestein
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!