...

Het Lutterzand in Twente. Daar waar Nederland en Duitsland elkaar bijna aanraken. Het gebied wordt gekenmerkt door het riviertje de Dinkel dat haar weg vindt door het landschap. Met steile oevers, zandvlakten, kleine heidevelden en bospaden is het een magisch gebied dat ik graag wil ontdekken. Via Komoot heb ik verschillende gemarkeerde wandelroutes aan elkaar geknoopt tot 6 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Lutterzand
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Het Lutterzandweg 16, De Lutte
Parkeren: Parkeerplaats Het Meuleman
Markering: Komoot app

Het Lutterzand

Tegen de Duitse grens, vlakbij Denekamp ligt het natuurgebied Lutterzand. Het is waarschijnlijk één van de meest bekende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Een betoverend gebied waarbij de natuur en sfeer bepaald wordt door het riviertje de Dinkel die er doorheen stroomt. Een riviertje met veel bochten en steile oevers. Kilometers aan wandelpaden en mountainbiketracks laten het mooiste van het natuurgebied zien.

Wandelroute Lutterzand

Door dit natuurgebied lopen verschillende gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer. Ik heb deze routes aan elkaar geknoopt en wat paden toegevoegd om te komen tot een route van 6 kilometer. De route start vanaf de Lutterzandweg. Hier liggen verschillende parkeerplaatsen en horecagelegenheden. Vanaf de parkeerplaats gaat de route het bos in, om snel de Dinkel op te zoeken. De eerste kilometers volgen de rivier om uiteindelijk dieper het Lutterzand in te trekken. Alles over schitterende bospaden of zandvlakten.

Lutterzand wandelen

Wandelen langs de Dinkel 

Ik houd van een wandelroute door een beekdallandschap. Er hangt altijd een bepaalt soort sfeer in dat soort natuurgebieden. Dat is hier ook het geval. De ochtend dat ik deze wandeling maak hangt er mist over het land en is er een betoverende zonsopkomst. Vanaf de hoge oevers kijk ik neer op de Dinkel, terwijl deze door het landschap slingert. De rivier is een bijzondere rivier.

De Dinkel is een riviertje in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Bij Losser in Twente komt ze Nederland binnen, stroomt langs het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum (gemeente Dinkelland). Het Dinkeldal is in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, gevormd. Dit is dezelfde tijd als wanneer de Veluwe is ontstaan. Wanneer het water in de Dinkel stijgt, slaat het het zand van de oever weg. Zelf tot onder de wortels van de dennen die langs de rivier staan. Dit is hoe de bekende Steile Oevers zijn ontstaan. En in de aardlagen van de oevers kun je heel veel van de historie terugvinden.

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente.
Twents Volkslied

Lutterzand wandelen

Kleine heidevelden en zandvlaktes

Op verschillende plekken vind je kleine heidevelden en zandvlaktes langs de route. Omringd door bossen. Dit is wat een wandeling in dit gebied zo afwisselend maakt. De wandeling gaat langs de heide en over de kleine zandvlakten, om vervolgens weer het bos in te duiken. 

De Lutte Hutte

Middenin de bossen van het Lutterzand ligt de Lutte Hutte. Het is een sprookjesachtige plek voor een kopje koffie of thee. Met een uitgebreid terras verspreid tussen de bomen, een kampvuur en picknicktafels. Het voelt als een boshutje. De Lutte Hutte is niet altijd open, dus mocht je er heen willen, check dan altijd even de openingstijden. 

Langs open veld

Het laatste deel van de wandeling gaat rondom een open veld. Het veld wordt omringd door een boerderij, een aantal bomen en vogelkijkhutten. Witte paddestoelen groeien in groepjes langs de rand van het veld. Door het open karakter van de omgeving wandel ik dit laatste deel in de volle zon. Op weg terug naar de parkeerplaats. 

Wandelen door Het Lutterzand en langs de Dinkel

Wandelend door het Lutterzand kom je er al snel achter, de natuur is hier magisch. Zijn het de zonnestralen die een zoeken een weg tussen de takken? Of het felgroene mos onder de bomen? Misschien zijn het de varens waartussen reeën zich verstoppen. Of het geluid van het kabbelende water van de Dinkel. Wat het ook is, het Lutterzand is een schitterend gebied voor een wandeling. 

Over bospaden en zandpaden toont deze niet al te lange wandeling het mooiste van het Lutterzand. Stop onderweg voor koffie bij De Lutte Hutte of na afloop bij één van de restaurants langs de Lutterzandweg. Er is genoeg keuze. 

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

Lutterzand wandelen
Lutterzand wandelen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!