...

Kamp Westerbork, midden op het Drentse platteland. De meeste mensen kennen Kamp Westerbork als één van de kampen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat niet iedereen weet, is dat je schitterende wandelingen kunt maken rondom het kamp. Ik zette Wandelroute Westerbork uit. Een route van 12 kilometer, waarvan de laatste over het kampterrein. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Westerbork
Afstand: 11,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Parkeren: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
Markering: Komoot app

Wandelroute Westerbork

Tijdens een kort bezoek aan Drenthe staat een wandelroute bij Westerbork op de planning. Het is mijn laatste dag in deze mooie provincie en na deze wandeling rij ik direct terug naar Zuid-Holland. Via Komoot heb ik wandelroute Westerbork uitgezet. Ik start vanaf de parkeerplaats, wandel door het bos naar een uitkijkpunt om vervolgens via het kampterrein van Kamp Westerbork terug te gaan naar de parkeerplaats. 

Vanaf de parkeerplaats loop ik een breed bospad op. Deze moet ik helemaal rechtdoor volgen tot ik niet verder kan. Het bospad leidt mij in eerste instantie langs een verkeersbord dat aangeeft dat mijn mobiele telefoon uit moet. Op het terrein van Kamp Westerbork is Radiosterrenwacht Astron gevestigd en om geen storing te veroorzaken voor de radiotelescopen moet de telefoon uit.

Radiosterrenwacht Astron

De radiosterrenwacht vindt u op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork, een plek waar geschiedenis, natuur en wetenschap elkaar ontmoeten. De Westerbork Synthese Radio Telescoop, kortweg WSRT is een uit veertien losse parabolische antennes bestaande radiotelescoop in de bossen. Het terrein waar de antennes opgesteld staan ligt naast het voormalige Kamp Westerbork. (bron: drenthe.nl) 

Wandelroute Westerbork

Het lange brede zandpad

Aangezien ik mijn telefoon nodig heb voor mijn gps, zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand. Ik verstoor de telescopen hiermee niet, maar kan wel mijn route volgen. Die laatste heb ik offline beschikbaar gemaakt voordat ik uit mijn B&B vertrok. 

Ik wandel dus over een breed zandpad weg van de parkeerplaats. Ik passeer naaldbomen, loofbomen en dan weer naaldbomen. Langs het pad liggen hier en daar stapels boomstammen. Natuurlijk heb ik vaker gewandeld over zo’n breed pad door een bos, maar hier voelt het anders. Niet alleen doordat ik boven de boomtoppen regelmatig een telescoop uit zie steken, maar vooral door de sfeer die hier hangt. Het idee dat hier achter deze rij bomen een plek ligt, dat zoveel verdriet en pijn heeft gekend… Het zorgt ervoor dat ik met een extra lading deze route wandel. 

Veenpluis 

Het gebied waar ik doorheen wandel is het Hart van Drenthe. Dit gebied ligt binnen Nationaal Park Drentsche Aa en staat bekend om vennen en donkere bossen. Het is een plek waar je nog in stilte kunt wandelen, zonder iemand tegen te komen. Nog steeds over dat ene wandelpad bereik ik de vennen en het Veenpluisgebied. Ondanks dat de wandelroute Westerbork tot nu toe over één en dezelfde weg gaat, is de omgeving elke keer anders.

Het veenpluisgebied is een waterrijk gebied. Overal waar ik kijk hoor ik ganzen en zie ik het witte pluis. Een laagje water zorgt een moerasachtig uiterlijk van het veenpluis. Bomen groeien met hun voeten in het water en…. muggen. Er vliegen heel wat muggen en jullie kennen mij wellicht ondertussen al een beetje. Ik kan niet tegen muggen en spray mij het liefste in met antimug. Maar die ligt nog thuis in Zuid-Holland 😉

Wandelroute Westerbork

Uitkijktoren Holmers Halkenbroek

Deze wandelroute rondom Kamp Westerbork is eigenlijk een route die langs één lange weg rechtdoor gaat naar het meest verre punt, uitkijktoren Holmers Halkenbroek. Vanaf de uitkijktoren gaat de route uiteindelijk weer terug in een soort van rechte weg naar het kampterrein. Maar eerst beklim ik de uitkijktoren. 

De uitkijktoren is een 14 meter hoge toren die uitkijkt over een groot deel van het Hart van Drenthe. Het is een houten toren, waarbij je via een aantal trappen de top bereikt. Het uitzicht dat ik bovenop de toren heb, is schitterend. Ik zie de bossen, velden, het veenpluis en de fietspaden rondom de toren. Vanaf alle kanten fotografeer ik het uitzicht. 

Terrein Kamp Westerbork

Vanaf de uitkijktoren wandel ik terug naar de vork in het pad, waar ik net vanaf de linkerkant aankwam. Via de rechterkant wandel ik terug over een zandpad. Naast het zandpad kronkelt een geasfalteerd fietspad. Het zand wandelt fijner. Ik benader het kampterrein aan de noordzijde, maar mag daar het terrein niet op wandelen. Via het zandpad wandel ik dus om het terrein heen, om via een doorgang bij de woning van de Kampcommandant het terrein op te wandelen. 

Wandelroute Westerbork

Ik loop langs de woning, via de slagboom en de hekken met prikkeldraad. Langs de treinwagon, de 102.000 stenen en de barak, om bij de spoorbaan om te draaien en terug te wandelen. Het is niet de eerste keer dat ik hier ben, maar het maakt indruk. Een plek waarvan we nooit mogen vergeten wat hier is gebeurt en hoe belangrijk vrijheid is. 

Het bospad terug

Het kampterrein ligt ruim 2,5 kilometer van het herinneringscentrum en de parkeerplaats. Om terug te wandelen kies ik het bospad. Het wandelpad loopt door het bos, logisch wanneer men de naam bospad gebruikt voor deze route. Het laatste stuk van wandelroute Westerbork  neemt mij mee langs mooie velden met verre uitzichten. Maar ook over een leuk vlonderpad. I love vlonderpaden. En ondanks dat deze maar een paar meter lang is wijs ik je graag op wandelroutes met langere vlonderpaden

Uiteindelijk kom ik terug bij de parkeerplaats. Hier ga ik het gebouw van het herinneringscentrum in om snel te plassen en koffie to go te halen. In het centrum stikt het van de scholieren. Pubers die op deze plek hopelijk veel leren over het accepteren van mensen die anders zijn. Met mijn koffie ga ik snel naar mijn auto. Ik heb een autorit van 2,5 uur voor de boeg. Na het wisselen van schoenen en wat appjes naar mensen die willen weten wanneer ik zo’n lange autotocht maak, is het tijd om Drenthe achter te laten… helaas.

Wandelroute Westerbork

Is deze wandelroute de mooiste die ik ooit heb gemaakt? Nee. Is het een route die indruk heeft gemaakt? Absoluut. Het kampterrein en de omliggende bossen geven een extra lading mee aan deze wandeling. Het zet je weer even met beide benen op de grond en maakte mij persoonlijk extra bewust van het feit dat we hier nu in vrijheid leven.

In Drenthe liggen heel veel plekken met een bijzondere historie en ik heb verschillende plekken bezocht tijdens wandeltochten. Zo liep ik rond en door museumdorp Orvelte en bezocht ik verschillende hunebedden. Drenthe is een provincie die ik nog lang niet voldoende heb ontdekt en terugkomen zal ik zeker doen.

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute Westerbork
Wandelroute Westerbork
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!