...

“Ben je al eens bij ’t Nije Hemelriek geweest?”. Het is dinsdagavond en ik zit op de bank in mijn airbnb in Drenthe. De vraag wordt gesteld door een kennis van mij, die in Drenthe woont. Nee ’t Nije Hemelriek, daar ben ik nog niet geweest, maar die staat wel op de planning voor morgen. ’t Nije Hemelriek of Gasselterveld, onder beide namen is het gebied bekend. Er lopen drie verschillende routes door het gebied, maar ik besluit er zelf eentje uit te zetten. Het worden 11 kilometers door de bossen en rond het water. Laat ik je alvast vertellen, ’t Nije Hemelriek en Gasselterveld moeten op iedereen zijn wandellijst!

Praktische informatie

De wandeling: Rondje Gasselterveld ’t Nije Hemelriek
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Houtvester Jansenweg, Gasselt
Markering: Navigatie-app Komoot

Gasselterveld

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, midden op de Drentse Hondsrug, liggen zwemvijver ’t Nije Hemelriek en zwemplas Gasselterveld. Het water is er azuurblauw, het zand helder wit en de bomen groener dan groen. Je waant je er in een land als Italië. 

Het grootste water is het Gasselterveld. Tot 2013 werd er hier zand afgegraven en ontstond er een kuil van 50 meter diep. Toen gestopt werd met afgraven, vulde de afgraving zich met water, dat door de witte zandbodem, azuurblauw kleurt. Sinds 2017 is het Gasselterveld een zwemplas met een officieel recreatiedeel in het noorden. 

 ’t Nije Hemelriek

Naast het Gasselterveld ligt ’t Nije Hemelriek, een klein zwemmeer met rondom een strand en een horecagelegenheid. Bij ’t Nije Hemelriek liggen verschillende grote parkeerplaatsen. Op zomerse dagen kan het hier dan ook behoorlijk druk zijn. Ondanks dat het Gasselterveld een stuk groter is dan ’t Nije Hemelriek, staat het omliggende gebied meer bekend onder de naam van het kleine zwemmeer. 

Gasselterveld

Mijn wandelroute

De route die ik heb uitgezet is een wandelroute van 11 kilometer, die start vanaf de parkeerplaats aan de Houtvester Jansenweg in Gasselt. Ik bereik het Gasselterveld dan ook vanuit het noorden.

Ik vind het heerlijk om eerst door de bossen te wandelen. Zo bouw ik de spanning een beetje op. Ik heb zulke mooie verhalen gehoord over ’t Nije Hemelriek, dat het in mijn hoofd een beetje als een paradijs is gegroeid. 

Het is vroeg wanneer ik het bos in stap. De vogels zijn de enige die ik hoor. Vanaf een breed bospad stap ik al snel op een smal kronkelpad. In eerste instantie door naaldbossen, waar de bodem bedekt is met varens. Het is magisch zoals de zon speelt met alle tinten groen. Mijn voeten stappen over het zachte zand. Onder mij schieten spinnen weg over het pad. Muggen doen een poging tot een aanval, maar schrikken weg van de vieze geur van citroen. Voor mij is dit het ultieme wakker worden.

Peter pan was right

Terwijl ik mij langzaam voortbeweeg speelt er een liedje door mijn hoofd. Ik ken het van instagram en ga er elke keer op aan:

I guess Peter Pan was right
Growing up’s a waste of time
So I think I’ll fly away
Set a course for brighter days

Natuurlijk moeten we allemaal opgroeien en gedurende een deel van ons leven ‘volwassen’ zijn. Er zijn grote mensen dingen te doen, zoals huizen kopen, geld verdienen, gezinnen stichten. Maar er is nog zoveel meer in het leven. Voor mij is die balans tussen serieus en buiten spelen zo belangrijk. Laten we vooral niet vergeten om af en toe gewoon te spelen. Het leven voor even niet zo serieus te nemen. Zachtjes zingend baan ik mij een weg door deze ochtend. 

Gasselterveld

Gasselterveld in zicht

Uiteindelijk kom ik vanuit het bos aan bij een weer war van kleine wandelpaden. Naar alle kanten spreiden ze zich uit. Met mijn navigatie in de hand zoek ik het juiste pad op en niet veel later sta ik oog in oog met de grote Zwemplas Gasselterveld. Het is 9 uur en er hangt nog een serene rust. Drie dames in badpak met badmuts op betreden voorzichtig het water voor een ochtendzwem. Een andere dame zet een terrasje uit bij een container op het recreatiestrand. Ik sta erbij en kijk ernaar.

’t Nije Hemelriek

Vanaf het recreatief deel van de waterplas wandel ik verder. Links verschijnt een kleine plas met een kleine waterfontein, ’t Nije Hemelriek. Ik besluit een eerste pauze moment te nemen en niet veel later zit ik in de zon op een boomstam. Met de zon op mijn gezicht en mijn dagboek op schoot schrijf ik van mij af wat ik hier ervaar. De stilte, de rust… het maakt van alles in mij los. Ook voor dit soort dingen is wandelen zo belangrijk voor mij. Buiten komen mijn gedachten en gevoelens tot rust. 

Gasselterveld

Rondom het Gasselterveld wandelen

Vanaf ’t Nije Hemelriek wandel ik een stukje langs de rand van het Gasselterveld. Er staan hekken en ik zie dat dit een deel is met klimtoestellen en glijbanen. Voor degene die nu denken OMG wat toeristisch, ik snap jou. Maar het Gasselterveld is zo groot dat je er voor een behoorlijk deel van kunt genieten zonder al die poespas van waterglijbanen en gillende kinderen. Overigens is er op dit tijdstip van de dag nog geen kind aan het water te vinden. 

Een lang stuk wandel ik over een wit zandpad en kijk neer op het water. Wanneer de mogelijkheid er is om aan de oever te komen, grijp ik die met beide handen aan. Wat is het hier ongelofelijk mooi. Voor die mensen die mij de tip voor dit gebied hebben gegeven: DANK JULLIE WEL! Eerder stond ik al eens aan het Blauwe Meer wat zuidelijker in Drenthe, maar hier is het nog mooier.  

Geraakt door de schoonheid

Met tranen in me ogen staar ik een tijdje over het Gasselterveld. De blauwe kleur van het water en het contrast met het witte zand en de groene bomen aan de overkant… De stilte.. Elk woord dat ik hier schrijf schiet te kort in de beleving van dit gebied.

Gasselterveld

Stukje mountainbikepad

Na een tijdje droog ik mijn voeten af, trek mijn sokken en schoenen weer aan en vervolg mijn route. Via een helder wit zandpad loop ik langs het water. Ga linksaf het bos in, waar ik via een smal MTB pad het bos doorkruis. Het smalle mountainbikepad is er een van heuveltjes en dalen. Van kronkels  en poeltjes. Ik luister goed of ik geen fiets aan hoor komen.

Over een smal pad langs een aardappelveld vervolgt de route. De wind waait. De zon schijnt en ik voel de warmte op mijn huid. Nog maar eens insmeren. Langzaam loop ik langs de aardappelen en de grasvelden. 

Met de voeten in het water 

Via het bos kom ik terug bij het Gasselterveld. Het blauwe water lacht mij weer tegemoet. Het is een bijna on-Nederlands stukje natuur. Nu ben ik nog nooit in Italië geweest, maar ik kan mij voorstellen dat het er zo uit zou kunnen zien. Zo mooi dat ik de warmte bijna niet voel. Bijna dan…. Een stukje verderop neem ik plaats aan de rand van het water. Ik doe mijn rugzak af, trek sokken en schoenen weer uit en zet mijn voeten in het water. Het is koud, maar ook weer zo lekker. Het geeft het gevoel dat ik leef. Heel even doe ik mijn ogen dicht en is dit alles wat er is: mijn pootjes in het koude water.

Gasselterveld

Andere wandel opties

Langs het Gasselterveld en ’t Nije Hemelriek lopen drie verschillende gemarkeerde paaltjesroutes. Deze routes starten allemaal vanaf de parkeerplaats bij ’t Nije Hemelriek. De routes zijn naar mijn weten van Staatsbosbeheer, maar staan nergens op de website aangegeven. 

Gasselterdennenroute – witte paaltjes – 4 km

Deze wandelroute neemt je voornamelijk mee door de bossen. Via de witte paaltjes wordt je over soms hele smalle paden meegenomen door allerlei gezichten van het bos. Na ongeveer drie kilometer kom je uit bij het Gasselterveld en langs het water loop je dan weer terug naar de parkeerplaats. 

’t Gasselterveldroute – blauwe paaltjes – 4,5 km

Deze opurte neemt je mee langs de oevers van het grote zwemmeer. Van de lieflijke zijde van het recreatiedeel tot de ruige zijde aan de overkant. Een deel van de oever aan de overzijde is ook afgesloten gedurende een deel van het jaar wegens broedende oeverzwaluwen. De blauwe route neemt je mee naar de top van het uitkijkpunt voor een mooi overzicht van het blauwe water. 

Natte neuzenroute – gele paaltjes – 4,5 km

Zoals de naam al zegt is dit de route voor hondenliefhebbers. Een deel van de route mag de hond los. Je wandelt met deze route weg van het water en dieper het bos in. Het is een route over allerlei soorten bospaden. 

’t Nije Hemelriek

Elke provincie heeft wel een gebied of wandelroute die je als wandelaar moet hebben bezocht. Overijssel kent bijvoorbeeld de Umfassungsweg op Landgoed Twickel en de Sallandse Heuvelrug. Zuid-Holland kent de Voornes Duinen en Utrecht heeft landgoederen Heidestein en Bornia. Drenthe heeft het Gasselterveld en ’t Nije Hemelriek. Daar moet je gewoon geweest zijn!

De grote contrasten tussen de bospaden en het witte zandpad langs het water. De blauwe kleur van het water en de groene bomen. Het is niet in woorden te omschrijven en de superlatieven (zoals dat met een mooi woord heet) schieten te kort. Dit is een gebied, dat moet je met eigen ogen gezien hebben. En als je dan toch in Drenthe bent, neem dan ook deze opties mee: Het Blauwe meer, de Veenpluisroute en de plankenpadroute in het Dwingelderveld

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Gasselterveld
Gasselterveld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!