...

De Kaapse Bossen zijn voor mij de perfecte bossen om te gaan wandelen, vooral in de herfst. De uitgestrekte bossen verkleuren in de mooiste kleuren, duizenden paddenstoelen laten hun kopjes zien langs de wandelpaden en vanaf de uitkijktoren kijk je over een lappendeken van herfsttinten. Het is een vrijdagochtend en ik ben op weg naar Doorn voor een rondje wandelen in de Kaapse Bossen. Een rondje dat ik heb uitgezet via navigatie.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Kaapse Bossen
Afstand: 8 kilometer 
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
Markering: Komoot app

Wandelen in de Kaapse Bossen

De zon is nog net niet op wanneer ik de auto parkeer op één van de vele parkeerplaatsen rondom de Kaapse Bossen. 

Hendrik Swellengrebel kocht rond 1750, na terugkomst uit Zuid-Afrika waar hij gouverneur van de Kaapkolonie was, het landgoed ‘Schoonoordt’ aan. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Ze kwamen bekend te staan als de ‘Kaapse Bossen’.

Vanaf de parkeerplaats wandel ik zo de bossen is. Een meter of honderd voor mij, zie ik nog een wandelaar lopen. Zijn rode rugzak is waaraan ik zijn bewegingen kan volgen. Afgezien van de man met de rode rugzak zie ik de eerste minuten helemaal niemand. 

Via een lang recht pad wandel ik tussen de bomen uit en kom ik uit op een breed zandpad. Rechts van mij staan naaldbomen en links een open veld. Zo wandel ik de eerste tijd door tot ik uit kom bij de uitkijktoren.

De Kaap

Een toren van 25 meter hoog torent boven mij uit. Langzaam loop ik omhoog, tree voor tree. Het is een hele klim, maar het spectaculaire uitzicht is het meer dan waard. Boven aangekomen is het net na zonsopkomst en langzaam kruipt de zon dan ook boven de boomtoppen uit. Magie…

Ik sta boven de boomtoppen en mijn ogen dwalen over de boomtoppen. De zon kleurt de bladeren langzaam goud. Vogeltjes worden wakker. Oh wat is dit genieten. Dit zijn van die momenten, die niemand mij meer af kan pakken. Dit is het vroege opstaan en de klim omhoog meer dan waard. 

Kaapse Bossen wandelen

Rustig route

Wandelen door de Kaapse Bossen kan over bekende en ook populaire paden. Op een ochtend als deze is het best druk op die paden. Ik heb dan ook een andere route uitgestippeld via Komoot. Een hopelijk rustigere route. 

Wanneer ik de toren verlaat sla ik een smal pad in aan de rechterkant van de toren. Terwijl ik rustig doorloop en de drukte rond de toren achter mij laat, speur ik naar mooie paddenstoelen langs het wandelpad. Af en toe zak ik door mijn knieën voor een foto om vervolgens langzaam door te wandelen. 

Wandelen over bospaden

Ik loop over bospaden en hier en daar dringt er een zonnestraal tussen de bomen door. Het levert schitterende plaatjes op. Jullie kennen mij, ik sta hier en daar stil voor een foto of een mentale foto. Soms is wat je ziet met je ogen niet op een camera vast te leggen. Heel af en toe kom ik andere wandelaars tegen. We groeten elkaar en soms maken we een kort praatje om vervolgens door te lopen.

Sommige van de paden die ik heb uitgestippeld blijken heel smal te zijn. Het is soms dus even goed kijken op mijn app. Ik wandel langs een afgezet deel waar jonge bomen de kans krijgen om te groeien en spot nog een aantal vliegenzwammen. Jeweetwel, die rood met witte stippen. Ondertussen schijnt de zon flink en is het heerlijk wandelen in de Kaapse Bossen.

Kaapse Bossen wandelen

Landgoed Huis te Maarn

Via smalle en brede, maar vooral zonovergoten paden wandel ik vanuit de Kaapse Bossen naar Landgoed Huis te Maarn.

Landgoed Huis te Maarn is in de periode 1906 tot 1920 ontstaan door grondaankopen van de overgrootouders van de huidige eigenaren, het echtpaar mr. B.W. Blijdenstein en mevrouw A.G. Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam.

Zij hebben in 1906 op het hoogste punt van het terrein (39 meter boven NAP) eerst een park en tuin laten aanleggen door de befaamde tuin- en landschapsarchitect P.H. Wattez (1871-1953).

Pas in 1915 werd begonnen met de bouw van het neoclassicistische landhuis, ontworpen door architect J. Stuyt. (bron: landgoedmaarsbergen.nl)

Over een breed pad wandel ik deels om het grasveld voor het huis heen. Ik word omringd door schaapjes, vogels, lange grasvelden en een schitterend wit landhuis in de verte. Het is een hele andere sfeer dan dat er in de dichte boslanen hangt, maar de afwisseling maakt dit heerlijk wandelen. 

Over de brede lanen, onder de regen van goudgele bladeren door, bekijk ik het landhuis van verschillende kanten, tot de route het bos weer induikt. 

Landgoed Zonheuvel

Zigzaggend door het bos wandel ik verder de Kaapse Bossen in. Dit deel van de bossen ken ik nog niet en dat maakt deze route wat mij betreft nu al een succes. Over kleine heuvels kom ik uiteindelijk uit bij Landgoed Zonheuvel. Het landhuis is momenteel in gebruik als hotel en conferentiecentrum en is onderdeel van Stichting SBI. Stichting SBI staat voor Samenwerking, Bezinning en Inspiratie. Wanneer ik voor het hotel langswandel en uitkom op een ‘bezinningspad’ komen deze drie termen duidelijk naar voren.

Het ‘bezinningspad’ volg ik korte tijd. Ik wandel langs grote witte boedha’s, langs borden met informatie over duurzaam leven en teamopdrachten. Na tien minuten verlaat ik het pad en vervolg de route door het bos.

Kaapse Bossen wandelen

Op weg naar koffie

De route neemt mij mee via het bos naar de zandvlakte voor Chalet Helenahoeve. Het Chalet is de perfecte plek om op het terras te genieten van een kop koffie en een taartje. Dat heb ik wel verdiend al zeg ik het zelf.

De heuvel waarop het Chalet is gebouwd dateert uit vroegere eeuwen en is genoemd naar de dochter van Hendrik van Swellengrebel, Helena. In 1932 liet de toenmalige eigenaar van de Kaapse bossen, Mr Klein, advocaat te Doorn, het Chalet bouwen als theehuis voor de wandelaars. In 1957 lieten de erven het gehele bos met Chalet Helenaheuvel na aan de Vereniging Natuurmonumenten (bron: helenaheuvel.nl).

Ik zit een tijdje op het terras, met een dekentje over mijn benen en een leesboek in mijn handen. Ik lees over het gedrag van dieren en wat wij als mensen daarvan kunnen leren. Een interessant boek, dat mij al snel meeneemt naar een wereld weg van de Kaapse Bossen. Wanneer ik merk dat ik het koud krijg, is er ruim een half uur verstreken. De taart en koffie zijn op tijd om naar de wc te gaan en verder te wandelen door de bossen. 

Beste voor het einde

Vanaf de Helenaheuvel wandel ik het bos weer in. De zon schijnt nog steeds en ik geniet zo ongelooflijk. Ik kan het niet in woorden uitdrukken denk ik. Regelmatig sta ik stil om vervolgens met open mond te staren naar de zonneharpen tussen de bomen door. Overal waar ik kijk zie ik gouden en bronzen bladeren. In de lucht, op de grond en dwarrelend in de lucht. 

Ik neem nog heel even plaats op een boomstam langs het wandelpad. Met mijn gezicht richting de zon. Diep inademend, de geur van het bos opsnuivend. Wanneer ik echt niet meer tijd kan rekken sta ik op van de boomstam en stap het laatste pad op richting de parkeerplaats. Onderweg naar mijn auto kom ik per toeval nog een oud-collega tegen en na een kort gesprek is het nu echt tijd om naar huis te rijden. 

Perfecte plek voor een herfstwandeling

Wandelen in de herfst in de Kaapse Bossen is bij uitstek de perfecte plek, wat mij betreft. De uitgestrekte bossen, de kleuren van de herfst, de zonnestralen tussen de bomen door, dat is wat een perfecte herfstwandeling maakt. 

De Kaapse Bossen kennen heel veel wandelroutes en wandelpaden. Je kunt er heel vaak komen en nog steeds nieuwe paden ontdekken. Dat gold vandaag ook voor mij. Ik kende de landgoederen nog niet en liep langs onbekende stukken van de bossen. 

Dit deel van de Utrechtse Heuvelrug kent veel verschillende parkeerplekken en je kunt je route dan ook vanuit allerlei hoeken starten. Mijn voorkeur heeft parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen en vanaf daar naar de uitkijktoren. Echt wil je nog eens lekker wakker worden, overweeg dan een klim naar de top van deze toren vlak voor zonsopkomst.

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Kaapse Bossen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!