...

Meijendel is Nationaal park de Hollandse Duinen en ligt in Zuid-Holland. Ik ben in Meijendel voor het wandelen van een Trage Tocht. Deze Trage Tocht is 13 kilometer en gaat onder andere door het bijzondere Bierlap & Kijfhoek. Het is een woensdagmiddag 17.00 uur wanneer ik de parkeerplaats verlaat en de wandeling start. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Meijendel
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum
Parkeren: Parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Meijendel
Markering: routebeschrijving

Ingekort: 9 kilometer
Markering: Komoot

Duingebied Meijendel

Meijendel is een duingebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Het is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Een groot deel van het gebied bestaat uit duinbossen. Tussen het strand en de duinbossen ligt open duinlandschap met witte schelpenpaden. In zowel de bossen als het open landschap liggen duinmeren en vennetjes. 

Meijendel is een heerlijke plek voor wandelingen. Het grootste deel van Meijendel is gratis toegankelijk. Parkeren kan op één van de twee parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum. Dit bezoekerscentrum ligt in het midden van Meijendel. Wanneer er geen plek meer is op deze parkeerplaatsen, dan is er nog een grote parkeerplaats bij de ingang tot het duingebied in Wassenaar. 

Trage Tocht Meijendel

Ontstaan van Meijendel

Meijendel is ontstaan rond het jaar 1000. De naam van Meijendel is afgeleid van een vallei in het centrum van het gebied. Hier groeiden van oudsher veel meidoorns. Aan het einde van de 19e eeuw begon de Haagse Duinwaterleiding met de winning van drinkwater in dit gebied. Het is deze rol die ervoor heeft gezorgd dat er nu geen huizen staan in dit gebied. Het enige bouwwerk dat in het gebied staat is de monumentale watertoren uit 1874.

Konikpaarden

In Meijendel leeft een kudde Konikpaarden. Paarden die het meeste van alle paarden lijken op het uitgestorven oerpaard ‘de tarpan’. Deze paarden zorgen voor het openhouden van het landschap. Daarnaast zijn ze ook nog eens bijna nooit ziek. Wat weer een voordeel is voor de beheerder van de dieren. Ik kom tijdens mijn wandelingen regelmatig grote grazers, zoals de konikpaarden, tegen. Als ik iets geleerd heb, is het om de dieren vooral met rust te laten en met afstand te passeren. Het kan zijn dat de dieren nieuwsgierig zijn en even ‘gedag’ komen zeggen. Probeer zelf de afstand te houden, door weg te lopen.

Start bij het bezoekerscentrum De Tapuit

Wandelen in Meijendel kun je heel goed starten vanaf het bezoekerscentrum, De Tapuit. Het bezoekerscentrum ligt in het centrum van Meijendel, naast een restaurant. Dit is ook de plek waar twee parkeerplaatsen liggen en een grote speelweide voor kinderen. Vanaf het bezoekerscentrum starten een aantal wandelroutes via paaltjes.

De Trage Tocht Meijendel start ik vanaf het bezoekerscentrum. Vanaf daar loop ik achter het restaurant lang en zo de duinbossen in. De hele wandeling gaat door de duinbossen. Stijgend en dalend. Over zandpaden, smal en breed. Het is een stille avond en gedurende de hele tocht kom ik maar weinig mensen tegen. Ik hoor vooral de wind door de bomen en de vogels die hun dag afsluiten. Net als ik. 

Trage Tocht Meijendel

Open duingebied

Het grootste deel van de tocht wandel ik door de duinbossen van Meijendel, maar af en toe kom ik een open stuk duin tegen. Op die plekken is het vooral genieten van het uitzicht vanaf de duintoppen. Ik kijk over landgoed Voorlinden en zie verderop het reuzenrad van Scheveningen. Het nadeel van deze open duingebieden is dat het zand er nog zachter is en het wandelen nog meer op bikkelen lijkt 😉

Kijfhoek & Bierlap

Vanuit het duinbos wandel ik richting Kijfhoek & Bierlap. Wanneer Meijendel al schitterend en bijzonder is, dan is dit deel van de duinen onbeschrijfelijk. In dit deel van Meijendel mag je niet zomaar wandelen. Je hebt een dagkaartje nodig (2 euro). Per dag worden er maar 50 dagkaartjes verkocht, dus met andere woorden: je vindt in dit deel altijd rust. Vanwege die rust is dit de perfecte plek voor het spotten van reeën of de Galloway runderen die hier grazen. 

Het onbeschrijfelijke aan dit gebied zit hem niet alleen in de maximaal 50 mensen per dag, de aanwezigheid van de reeën en runderen of de rust. Het is vooral het feit dat je in Kijfhoek & Bierlap nog kunt verdwalen. Er staan geen routepaaltjes en geen wegwijzers. Er liggen smalle wandelpaden over duintoppen en langs watertjes. Soms loop je door open duingebied en andere keren sluip je over een smal pad door het bos.

Trage Tocht Meijendel

Vogelkijkhut en uitkijktoren

In een lus wandel in door Kijfhoek & Bierlap. Via de ingang ga ik ook het gebied weer uit en begin het laatste stuk van de Trage Tocht. In Meijendel kun je langs verschillende vogelkijkschermen wandelen. Eentje ligt langs de route van de Trage Tocht. Vanaf het scherm is er een schitterend uitzicht over het water. Aalscholvers, ganzen en eenden dobberen rond. 

Vanaf het scherm wandel ik terug naar de route. Het is nog maar een klein stukje terug naar de parkeerplaats. Onderweg kom ik langs de uitkijktoren. Na zoveel kilometers wandelen over duinen, zijn mijn bomen al best moe, maar ik besluit toch omhoog te klimmen. Het uitzicht is schitterend vanaf de toren. Ik staar een tijdje over de duinen en de boomtoppen. Uiteindelijk loop ik de trappen van de uitkijktoren af en wandel mijn laatste meters door Meijendel. Voor die avond dan. Want Meijendel ligt in mijn ‘achtertuin’, dus ik kom hier zeker nog vaker. 

Trage Tocht Meijendel

Wandelen door Meijendel is altijd een goed idee! Ja het kan soms heel druk zijn, maar wanneer je hier op het juiste moment bent, dan voel je je alleen op de wereld. Tijdens mijn avondwandeling door Meijendel had ik zeker dat gevoel. Het was soms zo stil, dat zelfs de vogels zichzelf niet lieten horen. 

Met deze Trage Tocht wandel je door de mooiste delen van Meijendel. Vooral Kijfhoek & Bierlap is voor mij een must. Het is die 2 euro entree meer dan waard. De natuur in dit afgesloten gedeelte is nog wild en voelt als onontdekt. Sla dit deel dan ook zeker niet over. Regel wel je entreekaartje, want er wordt regelmatig gecontroleerd door de boswachters van Dunea 😉

Meer duinwandelingen

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Meijendel
Trage Tocht Meijendel
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!