...

Het is een zomerseavond en ik heb de Wolfsslenkwandeling op de Sallandse Heuvelrug gevonden op de website van Staatsbosbeheer. Er staat weinig informatie op de website over de route, maar volgens de routekaart gaat de wandeling over de hei en door het bos. Perfect!

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Wolfsslenkwandeling
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Kruising van de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Op die kruising ligt een kleine parkeerplek
Markering: Gele markering

De Wolfslenkwandeling

Ik rij op een avond voor een korte wandeling vanuit Holten, waar mijn vakantieadres ligt, naar Nijverdal, parkeer mijn auto op de kleine parkeerplaats en zoek naar het startpunt van de wandeling. Ik blijk, met mijn rug naar de auto, links het fietspad te moeten volgen. En na honderd a tweehonderd meter zie ik een routebordje met de gele markering rechts van mij. De markering wijst naar het heideveld dat nu rechts van mij ligt.

De route gaat van het geasfalteerde fietspad, rechtsaf een zandpad op. Kronkelend tussen een paar bomen door naar de open hei. Het is een heerlijke avond en ik loop lekker in een t-shirt door het zand. Ik loop verschillende wandelaars tegemoet, maar heel druk is het niet.

Waar komt de naam Wolfsslenk vandaan?

De Wolfsslenkwandeling… niet echt een voor de hand liggende naam zou je denken. Aangezien ik geen idee had wat een wolfsslenk was ben ik het gaan uitzoeken en ik kwam uit op de website van Nationaal park De Sallandse Heuvelrug.

Twee ijstijden vormden De Sallandse Heuvelrug. Ruim 150.000 jaar geleden schoof het ijs centimeter voor centimeter alles voor zich uit. Daarbij werden rotsen van duizenden kilo’s helemaal meegevoerd vanuit Scandinavië en onderweg geleidelijk gladgeschuurd of verpulverd.

Bij het warmer worden van het klimaat trok de ijskap zich terug. Er bleef een stuwwal achter van stenen, zand en lagen keileem. Smeltwater zocht een weg omlaag en spoelde de stuwwal op sommige plekken geheel of gedeeltelijk weg. Het smeltwater op de Heuvelrug vormde de laagten of slenken die we nu kennen als de Diepe Hel en de Wolfsslenk. (bron: sallandseheuvelrug.nl)

De wandelroute gaat door het gebied waar het smeltwater zich 150.000 jaar geleden een weg baanden. Dat is de de reden voor de naamgeving van deze route. Blijkbaar loop je door de geul waar vroeger het smeltwater doorheen liep.  

Wolfsslenkwandeling

Twee wandelaars komen mij tegemoet wandelen. Hun eerste vraag, na een blik op mijn camera, is of ik al reeën heb gezien. Ik antwoord van niet en dan wijst één van de twee op de groep bomen waar zij net langs kwamen wandelen. Daar, tussen die bomen, hebben zij een ree gespot. Ik wens hen een goede avond verder en wandel door om te kijken of ik de ree nog kan spotten. Ik zie hem nog net wegrennen vanuit de bomen, over de hei naar de bosrand verderop. Weg is hij.

Langs de klimbomen

De Wolfsslenkwandeling loopt vanaf hei over een super tof smal pad tussen struiken en bomen door. Het is een pad dat maar één voet breed is en langzaam omhoog loopt. Langs het pad staan struiken, afgewisseld door grote oude eikenbomen. De bodem van het bos is begroeid met groen mos. Het geeft een feeërieke sfeer. De grote oude eikenbomen hebben van die takken die onder de grond verdwijnen en een meter verderop weer boven komen. Bomen om fantastisch in te kunnen klimmen. 

Wolfsslenkwandeling

Zo kronkel ik een half uur door het bos, tot ik bovenaan een heuvel uit de bossen kom. Ik kom terecht bij het eerste uitzichtpunt, welke ik eerder al bezocht tijdens de Twilhaarroute over de Sallandse Heuvelrug. Ik steek de weg over en kom bij tweede uitzichtpunt. De uitzichtpunten geven een schitterend zicht over beide zijden van de heuvels. Het is een heldere avond en ik kan aan beide kanten ver kijken. 

Reeën tijdens de wolfsslenkwandeling

Vanaf het tweede uitzichtpunt loopt de wolfsslenkwandeling terug het bos in. Hier staat de bodem vol met struiken van blauwe bessen. Ik wandel heel langzaam in de hoop nog een ree te spotten. En dan word ik beloond. Op ongeveer 30 meter van mij af, staat links een ree tussen de struiken. Ze tilt haar kop op en kijkt mij aan om vervolgens snel weg te schieten. Maar niet voordat ik haar nog even heb weten vast te leggen.

Wolfsslenkwandeling
Wolfsslenkwandeling

Het pad gaat tussen hoge bomen door en ik blijf langzaam wandelen. Wie weet zie ik nog meer dieren. Het is mooi weer vanavond en meer mensen wandelen, al dan niet met een hond, over de heuvelrug. Allemaal nog even genieten van de zon. Vanuit het bos steek ik de hei weer over naar het laatste pad dat ik een heel stuk volg. Het is een breed zandpad met aan beide zijden struiken. Tussen de struiken staat de derde ree van vanavond. Elke keer als ik er eentje zie, klopt mijn hart net een beetje sneller. Het blijft magisch als zo’n dier je aankijkt. 

Laatste stukje Wolfsslenkroute

Het is tijd geworden voor het laatste stukje van de route. Ik loop nog een stukje over een zandpad tussen de hei door. Uiteindelijk kom ik uit bij het geasfalteerde fietspad waarover ik ook begon. Ik sla dus rechtsaf en wandel over dat fietspad terug naar de auto. Ik rij in 10 minuten terug naar het vakantiehuisje, waar mijn moeder wacht met een glas wijn (en een biertje voor mij) om al mijn verhalen te kunnen horen.

Heerlijke avondwandeling vol reeën

Deze route is, vind ik, perfect voor een avondwandeling. De kans op het spotten van reeën is groot en helemaal wanneer je ‘s avonds wandelt vlak voor zonsondergang. In anderhalf uur wandel ik over de hei, door het bos, langs twee uitzichtpunten en drie herten. Hoe beter kun je een dag afsluiten.

Al die verschillende landschappen, uitzichten en ontmoetingen maken het een afwisselende wandeling. Wel een deels pittige, want je loopt stukken door het mohle zand. Op deze zomeravond zijn de warmte op de hei en de koelte van het bos, twee heerlijke uitersten. Ben je eens in de buurt van Overijssel, maak deze wandeling dan vooral!

Beleef meer in Overijssel

Deel deze wandeling op Pinterest

wolfsslenkwandeling
wolfsslenkwandeling
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!