...

Deze wandeling op Landgoed Heidestein kom ik tegen op de website van Landschap Utrecht. De omschrijving belooft een wandeling door sprookjesachtig gebied met vijvers, bos, een meer, wandeltunnels en historische bouwwerken. Ik houd van landgoederen dus ben heel benieuiwd wanneer ik op weg ga. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Heidestein
Afstand: 4,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Prinses Margrietlaan, Zeist
Markering: Rode markering

Als inspiratie voor deze wandeling, ben ik gaan zoeken op de website van het Utrechts Landschap. Ik vond verschillende leuke routes en besloot deze als eerste te gaan wandelen. Heidestein is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug en op de website van het Utrechts Landschap vond ik dit over het gebied.

Heidestein

Landgoed Heidestein ligt verscholen in de bossen bij Zeist. Op de heidevelden tussen de oude naaldbossen grazen Drentse heideschapen. Zo zag de Utrechtse Heuvelrug er ruim honderd jaar geleden uit. Allerlei overblijfselen van het historische landgoed, zoals het theehuis en de vijver, geven het landgoed zijn eigen sfeer. Deze wandeling voert u langs een aantal historische plaatsen over dit prachtige natuurgebied dat in beheer is van Utrechts Landschap. (bron: utrechtslandschap.nl)

De start van wandelroute Heidestein laat nog even op zich wachten. Wanneer ik de Prinses Margrietlaan in Zeist nader, blijkt de straat afgesloten. Hmmm hoe kom ik nu bij het startpunt?? Ik bekijk ik in Google Maps de omgeving en besluit dat ik via twee andere straten in de buurt kan komen.

Wanneer ik de laatste straat, Hoog Kanje, nader zie ik een wit met groen bord met hierop ‘Schaapskooi Heidestein’. Aangezien ik weet dat mijn wandelroute langs de schaapskooi loopt, besluit ik de borden te volgen. Ik nader een breed zandpad met aan het einde een kleine parkeerplek. Ik zet de auto neer en wandel het bos in, waarbij ik nog steeds de bordjes naar de schaapskooi volg. Daar pak ik later de route op. 

Wandeling op heidestein

Meer mensen wandelen op Heidestein

Ik heb al snel door dat ik niet de enige ben voor een wandeling op Heidestein. Er zijn vooral veel mensen die de hond uitlaten. Niet gek aangezien ik net, voor ik parkeerde, nog door een woonwijk reed. Het gebied grenst aan een woonwijk en ik zou, wanneer ik een hond zou hebben, dan ook hier de hond gaan uitlaten.

Ik volg twee paden en geniet, zoals tijdens bijna elke wandeling in de lente, van het drukke gefluit van de vogels. Hoe vaak ik het ook al gehoord heb, ik kan er gewoon geen genoeg van krijgen. Luisterend naar de vogeltjes nader ik de schaapskooi. 

De schaapskooi

En die schaapskooi is één van de bijzondere plekken van wandelroute Heidestein. Voor mij ligt rechts een kleine stal die stamt uit 1884 en nu in gebruik is als informatiecentrum overigens. Voor mij ligt een groen veld met hekken eromheen, vol met picknicktafels. En naast de picknickwei ligt een hele lange smalle wei die voor de schapen is. Op dit moment lopen de schapen op de hei, maar af en toe staan ze hier in de wei. Er staan een voerbak, waterpunten en een overkapping. Terwijl ik hier sta, in de ochtendzon, kan ik mij helemaal voorstellen hoe het hier is wanneer de schapen in de wei staan, het informatiecentrum open is en de picknicktafels vol met gezinnen. 

Wandeling op heidestein

Buiten de hekken van de schaapskooi staan twee bankjes. Op de ene zit een jong gezin te ontbijten. De oudste dochter vertelt over de hertjes die zij al tegen zijn gekomen en vraagt mij of ik een foto wil maken van hun allemaal. Natuurlijk doe ik dit! Zelf ga ik uiteindelijk op het andere bankje zitten. Even lekker genieten van de zon en de vogels en het gebied in mij opnemen. 

De rode route

Vanaf de schaapskooi volg ik de rode markeringen. Ik wandel over een breed zandpad door het bos en passeer verschillende paaltjes, met daarop de namen van de bomen die er staan. Ik leer heel wat zo. Ik passeer een oude graanschuur die is gebouwd in 1917 en wandel zo richting een grote vijver. 

Het meer ligt voor mij een paar meter lager. Het water glinstert in de zon en de eendjes zwemmen hun rondjes. Rechts zie ik door de bomen heen de eerste stukjes van een bijzonder bouwwerk: het theehuis. Dit is de tweede bijzondere plek van wandelroute Heidestein.

Het theehuis

Het theehuis werd in 1912 gebouwd door de familie De Wetstein Pfister. Het is een bijzonder bouwwerk in chalet-stijl. Het huis, van oorsprong bestaande uit een tuinhuis, waterreservoir en een ijskelder, staat hoog boven de vijver. Het theehuis is tegenwoordig te huur als vakantiewoning. (bron: buitenlevenvakanties.nl)

De wandeling op Heidestein leidt mij vanaf het theehuis door een bijzondere wandeltunnel. Ik zie in totaal drie wandeltunnels langs de vijver. Ze zien er een beetje uit als spoortunnels uitgehakt in een berg. Het is een bijzonder gezicht samen met dat theehuis. Dit is één van de sprookjesachtige plekken van het landgoed. 

Wanneer ik door de wandeltunnel loop, kom ik aan de andere kant uit op een breed pad dat wordt omringd door velden vol met Lelietjes der dalen. Ze staan nu niet in bloei, maar hoe mooi zou het er hier dan uitzien. Vanaf de wandeltunnel gaat de route nog een stuk door het bos tot ik aankom bij de grens tussen bos en hei. En dat wordt schitterend aangegeven door een brug. 

Wandeling op heidestein

Verder over de hei

Vanaf de brug moet ik nog een stukje naar rechts, maar dan kom ik bij de ingang van de heidevelden. En wat voor ingang haha. Ik moet door een klaphekje, drie treden omhoog, over een balk en dan weer drie treden naar beneden. En dan sta ik in het gebied waar de schaapskudde los rondloopt. 

Via het zandpad dat in eerste instantie nog tussen de bomen doorloopt kom ik al snel uit op de heide. Vanuit de boomrand staar ik over een ontzettend groot gebied van zand, heideplanten en hier en daar een boom. Wat een verschil met waar ik net vandaan komt.

De wandeling over Heidestein neemt mij nu mee over een zonovergoten heideveld. Via zandpaden kronkel ik langs meertjes en beekjes, over bruggetjes en heuvels naar een bankje onder een grote boom. Oh wat is het hier warm! De jas gaat uit en ik ga op een bankje genieten van een kop koffie, die ik heb meegenomen van huis, met een koekje. Ik pak mijn leesboek uit mijn tas en verdwijn heel even naar een andere wereld.

Er gaat al snel een half uur voorbij. Een deel zit ik te lezen en een deel van de tijd kijk ik om mij heen. Naar alle hardlopers en wandelaars die voorbij komen. En naar de schapen die ik in de verte zie en hoor. Na een half uur besluit ik de schapen van dichtbij te gaan bekijken en pak wandelroute Heidestein maar weer op.

Wandeling op heidestein

De schapen van Heidestein

Vanaf de hei ga ik weer terug het bos in. Via een kronkelpad loop ik langs een vogelspotter en word ik ingehaald door een aantal hardlopers. Rechts van mij tussen de bomen hoor en zie ik de schapen. Ik tel er, terwijl ik verder wandel, een stuk of tien. Er moeten er veel meer zijn, maar die zie ik niet.

Aan het einde van het pad volgt er weer een trapje van drie treden omhoog, een balk, drie treden naar beneden en een klaphek. Ik ben weer terug in het bos. Via een kort pad kom ik terug bij de Schaapskooi. Daar kom ik nog een leuk deel tegen. Een smal pad dat in een cirkel loopt en langs het pad staan allerlei bosdieren op grote houten panelen, levensgroot afgebeeld. Bij de dieren staan kleinere bordjes met allerlei informatie. Verschillende kinderen wandelen met oma’s, opa’s en ouders over het pad en wijzen alles aan dat ze zien. Een super leuk en leerzaam pad.

Mijn wandeling op Heidestein eindig ik op het bankje bij de Schaapskooi waar ik ook begon. Ik lees hier de laatste pagina’s van mijn boek met een fles water. Op het pad achter mij is het een komen en gaan met gezinnen met kleine kinderen. Een drukte van jewelste en na een kwartier merk ik dat het voor mij tijd is om te gaan. Terug naar de auto dan maar.

Sprookjesachtige wandeling op Heidestein

De wandeling van 4,5 kilometer op Landgoed Heidestein kan ik alleen maar omschrijven als sprookjesachtig. De bossen, het meer, de beekjes, het heideveld, het theehuis en de schaapskooi.  De afwisseling tussen bos, hei en de mooie gebouwen zorgt ervoor dat ik mij geen seconde heb verveeld tijdens deze route. Natuurlijk speelde de zon ook een mooie rol om van deze wandeling een sprookjesachtige te maken. Maar echt, wandelroute Heidestein is een echte aanrader. Ook als je met jonge kinderen gaat lopen.

Tips voor de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug, een natuurgebied aan de rand van de Randstad. Tussen Amsterdam en Utrecht & Amersfoort en Wageningen. 20.000 Hectare aaneengesloten bossen en heidevelden, vol met de mooiste wandelpaden. Het Zuidelijkste deel van de Utrechtse Heuvelrug is...

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandeling op heidestein
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!