...

De laatste tijd heb ik Trage Tochten ontdekt. Ik heb er nu meerdere gewandeld en ik vind het fantastische wandelroutes op de grens van natuur en dorp. En dus met een tripje Drenthe in het achterhoofd ging ik op zoek naar een Trage Tocht in de buurt. Een tocht die je meeneemt onder andere door Boswachterij Gieten-Borger, het dorp Papenvoort en langs het Boomkroonpad. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Papenvoort 2
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: bushalte Stroetendijk, Borger
Alternatief startpunt: Parkeerplaats Boomkroonpad, Borger
Markering: pdf van routebeschrijving of navigatietool

Boswachterij Gieten – Borger

De boswachterij Gieten – Borger is een boswachterij in het Hart van Drenthe in beheer van Staatsbosbeheer. Het is een productiebos aangelegd rond de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Het veranderde het heidelandschap in 2.900 hectare strak aangelegde rijen bomen. In de boswachterij liggen bijzondere plekken als het Lunsveen (een groot ven) en het Boomkroonpad.

Boomkroonpad

Middenin Boswachterij Gieten-Borger ligt het Boomkroonpad. Een bijzonder wandelpad door de toppen van de bomen. Als kind ben ik hier wel eens geweest met mijn ouders en een paar jaar geleden nog met een vriendin. In mijn herinnering was het een heel lang wandelpad, maar in werkelijkheid ben je er zo overheen. Neemt niet weg dat het een bijzondere ervaring is om bomen en het leven in de bomen van zo dichtbij te bekijken. 

Ik besluit mijn Trage Tocht Papenvoort dan ook te verlengen met een wandeling over het Boomkroonpad. De Trage Tocht komt direct langs de parkeerplaats van dit bijzondere wandelpad, dus ik start mijn tocht dan ook daar. Na een korte wandeling door de bomen, start ik de 13 kilometer Papenvoort. 

Papenvoort

De naam van de Trage Tocht komt van het buurtschap waar omheen de wandeling leidt. Papenvoort is een kleine plaats in de gemeente Aa en Hunze, met zo’n 25 woonhuizen en 80 inwoners. Papenvoort kwam in 1634 al voor in de boeken als gebied. In de 19e eeuw ontstond het buurtschap. Naast de 25 woonhuizen staan er in Papenvoort ook twee zorginstellingen, waarvan eentje in gebruik is als opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Papenvoort

Trage Tocht Papenvoort 2

Zoals gezegd start ik de Trage Tocht vanaf de parkeerplaats van het Boomkroonpad. Ik laat mijn auto achter en wandel over het brede pad dat voor de parkeerplaats loopt. Het brede pad heeft in het midden een hobbelig keienpad, maar gelukkig ligt aan de zijkant een grasrand en kan ik daar overheen lopen. Die keien zijn zo niet lekker voor je voetzolen om overheen te wandelen. 

Na een paar honderd meter over dit brede pad, buigt dit pad af naar rechts, maar vervolg ik de route rechtdoor. Ik wandel tussen het bos (links) en uitgestrekte velden (rechts) van mij. Het is er muisstil. Niet te denken dat er op nog geen kilometer afstand een attractie als het Boomkroonpad ligt, waar de kinderen gillend door de boomtoppen denderen.

Papenvoort

Lunsveen

Via de leukste en smalle paden door het bos kom ik uit bij, ik denk wel, de mooiste plek van deze Trage Tocht rond Papenvoort. Vanuit het bos, stap ik een klaphekje door en sta bijna direct aan de rand van een groot ven. Ook dit hoort nog bij Boswachterij Gieten – Borger. In totaal liggen er 26 vennen in de boswachterij waarvan dit de grootste is: het Lunsveen. Ik wandel naar de rand van het ven en hoor alweer het bekende geplons van kikkers die de veiligheid van het water opzoeken. Het is een spelletje om te tellen hoeveel ik er nog kan zien. Dat zijn er behoorlijk wat.

De daaropvolgende 30 minuten geniet ik op een bankje aan de oever van het gekwaak van de kikkers en zet mijn gedachten op papier. Dat schrijven tijdens een wandeling vind ik toch echt wel heerlijk om te doen. Wanneer ik even later, vlak voor ik doorloop, een video op Instagram plaats met de mededeling dat er heel wat prinsen liggen te plonsen in het ven, is het hek van de dam. Die middag en avond ben ik nog heel wat gesprekken aan het voeren met mensen die beginnen over het zoenen van kikkers, prinsen en prinsessen. 

Rondom het ven en door het veld

Vanaf het bankje gaat de Trage Tocht verder om een deel van het ven. Tussen de bomen door op een kronkelpaadje volg ik het kikkerorkest dat met mij meewandelt. Wanneer de route een scherpe bocht naar rechts maakt, laat ik het ven achter mij en vervolg de route door het veld. Op dit soort plekken is het wandelpad niet meer dan een aangestampt strookje gras en is het van verre vaak niet te onderscheiden van de rest van het veld. 

Ik volg netjes het aangestampte pad, sla af naar links waar het moet en wandel niet veel later langs een groepje bomen. Het is één van de plekken waar de grote grazers van het gebied schaduw kunnen vinden. Niet gek ook dat ik hier de kudde schapen en de runderen vind. Rustig herkauwend en genietend van de koelte. Niet veel later gaat Trage Tocht door een klaphekje het bos weer in. 

Papenvoort

Over heidevelden

Niet veel later gaat het bos over in heide. Een heel smal paadje van nog geen voet breed slingert tussen de hei door. Ik wandel er traag overheen. Kijk rond, fotografeer, maak een video en stap weer een stukje verder. Zo gaat het een tijdje door. Bos en hei wisselen elkaar af en ik kronkel er tussendoor. 

Een tijdje later wandel ik over brede bospaden aan de rand van grasland wanneer de route rechtsaf gaat. Ik ben ondertussen op twee derde van de route (8 kilometer) en ben al 3,5 uur onderweg. Ondanks dat ik naar rechts moet, kijk ik toch snel naar links en daar staat een bankje. Met uitzicht over de graslanden. Die is van mij. Het is 17.00 uur, trek een boterham uit mijn tas en geniet van het uitzicht. Ik reken uit dat ik nog een 5 kilometer moet en dat ik die eigenlijk wel wat sneller wil afleggen dan de eerste 8 kilometer. 

Langs Papenvoort

Na een kwartier hijs ik mijn rugzak weer op mijn rug en vervolg mijn weg. De route gaat over brede zandpaden, een lange weg rechtdoor. Het is eerlijk gezegd een beetje saai dit stuk. Het komt mij dan ook niet verkeerd uit wanneer mijn zus belt. En dan doe ik iets dat ik normaal gesproken nooit doe wanneer ik in de natuur loop: ik neem de telefoon op.

Al wandelend kletsen we over mijn vakantie tot nu toe, de wandeling en de vraag of ik binnenkort op mijn nichtje wil passen. Het antwoord is natuurlijk ja. Na een tijdje hangen we op en richt ik mij op Komoot, waar de route in staat. Kak, ik loop een stukje verkeer. Nou ja niet erg want met een snelle bijsturing pak ik niet veel later de route weer op. Ik kom uit aan het begin van een geasfalteerde weg. Dit is waar de Trage Tocht langs Papenvoort komt. Al zie ik daar weinig van, zo klein is Papenvoort. Niet het allerleukste deel om te lopen en vooral een saaie omgeving, maar ja soms ontkom je er niet aan.

Laatste stuk Boswachterij Gieten – Borger

Voor het laatste deel schiet de route terug de boswachterij in. Aan het einde van de geasfalteerde weg stap ik binnen no time weer tussen de bomen. Ik kom onderweg een aantal mensen tegen die momenteel verblijven in het opvangcentrum in Papenvoort. We zeggen elkaar in verschillende talen gedag en passeren elkaar.  Over brede paden wandel ik door Boswachterij Gieten – Borger. Linksaf en rechtsaf. Het is nog steeds flink warm, terwijl het ondertussen toch al snel na zessen is. De zon schijnt nog steeds flink tussen de bomen door. 

Uiteindelijk kom ik uit in het donkere gedeelte van de boswachterij waar ook het Boomkroonpad te vinden is. Niet veel later sta ik bij mijn autootje. Geduldig heeft ze bijna 5 uur op mij gewacht. Ik heb het bloedheet en ben moe. Gelukkig is mijn airbnb dichtbij en sta ik nog geen half uur later onder een koude douche. 

Trage Tocht Papenvoort 2

De Trage Tocht is een route met veel mooie stukken. Ik heb echt genoten van de smalle wandelpaden tussen de hei door. Dit zijn denk ik wel mijn favoriet soort wandelpaden. Van die hele smalle. Eigenlijk door het hoge gras niet weten waar het pad helemaal heen gaat. Gewoon de ene voet voor de andere. Ook het ven was een schitterende plek. De rust en de vergezichten. Dat is wat ik vanaf nu bedenk bij Drenthe: rust en verre uitzichten. 

Het stukje over de geasfalteerde weg was geen prettig stuk wandelen. Je ontkomt er niet aan dat je wel eens verhard pad tegenkomt, maar de omgeving van dit stuk maakte het wandelen over asfalt misschien nog wel een stukje minder leuk. 

Al met al is het overgrote deel van deze Trage Tocht een aanrader. Ik startte de route bij het Boomkroonpad en heb voor ruim tweederde van de route echt genoten. Het laatste deel was het minste. Misschien dat dat ook wel kwam doordat ik toen al moe en verhit was. Iets met de laatste loodjes…

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Papenvoort
Papenvoort
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!