Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar de herfst is toch wel het mooiste seizoen. Ik maak in deze tijd van het jaar het liefste lange boswandelingen. Met de geuren en kleuren van de herfst om mij heen. Een regen van gekleurde bladeren. En een tapijt van eikels, beukennootjes en kastanjes. Het is zonder twijfel, mijn favoriete seizoen. Maar de vraag die elk jaar weer volgt is: Waar maak ik de mooiste boswandelingen? Speciaal voor jou heb ik het uitgezocht. Dit zijn 15 van de mooiste plekken door boswandelingen in Nederland.
Wat is het mooiste bos van Nederland?
Tja wie zal het zeggen. Er zijn zoveel mooie bossen om uit te kiezen in Nederland. Loofbossen, naaldbossen, duinbossen. Jonge en eeuwenoude bossen. En ik houd persoonlijk van elke variant, maar ben het liefste in eeuwenoude bossen. Daar waar je de geschiedenis kunt ruiken. Waar de wilde dieren leven, paddestoelen aan bomen groeien en al eeuwenlang mensen wandelen. Maar om nu één bos te noemen, dat de mooiste is… Dat is wat mij betreft onmogelijk. En dus houd ik het maar op dit lijstje van 15 bossen en bosgebieden.
De Kaapse bossen – Utrechtse Heuvelrug
Midden op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Doorn en Maarn, liggen de Kaapse Bossen. Al bijna 300 jaar maken mensen hier boswandelingen. Net al vele andere bossen in Nederland behoorden deze bossen vroeger tot verschillende landgoederen. Bijzondere plekken in de Kaapse Bossen zijn de uitkijktoren Doornse Kaap (53 meter), Theehuis Chalet helenaheuvel, Buitenplaats De Ruiterberg en landgoed Zonheuvel.
Duinbossen van Voornes Duin – Zuid-Holland
Voorne Putten is één van de Zuid-Hollandse eilanden. Op nog geen half uurtje rijden van Rotterdam ligt Voornes Duin, een schitterend duingebied met duinvalleien, bossen, zandbanken en duinmeren. In Voornes Duin heb je grote kans tot het spotten van wilde dieren. Zo stond ik er oog-in-oog met Schotse Hooglanders en reeën en zag ik zeehonden zonnen op de zandbanken. Maar ook lepelaars, bevers, bijzondere vlinders en pony’s kun je hier tegenkomen. Bezoek het duinmeer Quackjeswater en vergeet je verrekijker niet voor het spotten van zeehonden. De duinbossen van Voornes Duin zijn dan ook een boswandeling waard.
De bossen van de Veluwezoom – De Veluwe
In Nationaal Park Veluwezoom zijn veel mooie plekken te vinden. Van heidevelden tot eeuwenoude bossen, zoals de Onzalige Bossen. Wandel langs bekende plekken zoals de Koningslaan. Door bossen vol goudkleurige varens. Langs grazende ponies en runderen. Door naaldbossen en loofbossen. Over heuveltoppen en door diepe dalen. De bossen van de Veluwezoom mogen niet in dit rijtje missen!
→ Wandelroute over Veluwezoom, 12 kilometer, knooppunten
→ Wandelroute via Komoot Herikhuizen | 9 kilometer
→ Wandelroute Heuven Beekhuizen van Natuurmonumenten | 9 kilometer
Wil je meer inspiratie voor wandelroutes over de Veluwezoom? Check mijn uitgebreide artikel >>
Amerongse Bossen – Utrechtse Heuvelrug
De Amerongse Bossen zijn in het beheer van het Utrechts Landschap en behoren tot de oudste van Nederland. Hier plantte men in de 18e eeuw de eerste bossen van de Utrechtse Heuvelrug, door bewoners van kasteel Amerongen. Hier is ook het hoogst gelegen punt van de provincie Utrecht.
In het bos zijn het de bomen die indruk maken. Eeuwenoude bomen die al heel wat hebben meegemaakt. Ze zien eruit als oude mannetjes en vrouwtjes. Kronkelig en knokig. Houd je van boswandelingen en oude sferen, dan zijn de Amerongse Bossen perfect.
Speulder- en Sprielderbossen – De Veluwe
In het noorden van de Veluwe liggen de Speulder- en Sprielderbossen. De bossen met de dansende bomen. De bomen hebben zulke bijzondere vormen, dat het lijkt alsof ze dansen. Boswandelingen door dit gebied zijn vaak bijzondere wandelingen. Met de aanwezigheid van edelherten, zwijnen en roofvogels kan het zijn dat je iets tegenkomt tijdens je wandeling. Ik kwam zelf heel veel zwijnen tegen.
Sallandse Heuvelrug – Overijssel
De Sallandse Heuvelrug staat bekend om de uitgestrekte heidevelden en uitzichten vanaf de heuveltoppen. Zo’n honderd jaar geleden werden naaldbossen aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. En die jonge bossen zijn uitgegroeid tot schitterende gebieden voor boswandelingen. Soms voelt de omgeving als kleinschalig en compact. Om de hoek zorgen de verre uitzichten weer voor een gevoel van groots en meeslepend. De Sallandse Heuvelrug is een uniek natuurgebied, dat je zeker op je lijst moet zetten voor deze herfst.
→ Wandelroute via Komoot over de Holterberg, langs het uitzichtpunt | 8 kilometer
→ Trage Tocht Sprengenberg | 10 kilometer
→ Groene route Hellendoornse Berg | 8 kilometer
→ Wandelroute De Eelerberg | 5 kilometer
→ Wandeling Wolfsslenkroute van Staatsbosbeheer | 5 kilometer
→ Wandeling Twilharroute | 8,5 kilometer van Staatsbosbeheer
Leuvenumse Bossen – De Veluwe
Het geluid van kabbelend water en wandelen langs de langste beek van Nederland. “Een stoere beek die buiten haar oevers treedt in de winter en al slingerend haar eigen weg zoekt langs reusachtige beuken.”, volgens de boswachter in het gebied. Door de Leuvenumse bossen kun je urenlang ronddwalen. Wees niet verbaasd wanneer je tijdens die omzwervingen herten of zwijnen tegenkomt. Ook deze bossen zitten bomvol wild. Wanneer je dan in de Leuvenumse Bossen bent voor een boswandeling, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan de zandvlakte van het Hulshorsterzand.
Oisterwijkse bossen – Noord-Brabant
In het Brabantse land, vlakbij Oisterwijk, liggen de Oisterwijkse bossen en vennen. Een mysterieuzer en magischer gebied is er niet te vinden in Nederland. Over bospaden wandel je langs maar liefst veertien vennen. Dit is de plek waar je ‘s morgens heel vroeg een boswandeling moet maken. Wanneer de mist tussen de bomen en over de vennen hangt. Vergeet ook niet te stoppen voor een kop koffie of lekkere lunch bij Boshuis Venkraaij of het bezoekerscentrum.
Wolfhezer bossen – De Veluwe
De oudste eiken van Nederland en Oude Meesters. Bruggetjes, beekjes en kronkelpaden. Dat omschrijft de Wolfhezer Bossen. In deze bossen staan Wodanskeiken van ruim 500 jaar oud, welke op verschillende schilderijen staan afgebeeld. Een boswandeling langs deze bomen doet je stilstaan. Deze bomen moeten toch al heel wat gezien hebben in die 500 jaar. Het zijn niet alleen de bomen die een wandeling door dit bos bijzonder maken. Het zijn ook de vele bruggetjes en beken. Een boswandeling bij Wolfhezen is dan ook niet recht toe recht aan over bospaden, maar een bijzondere ervaring.
Kroondomein Het Loo – De Veluwe
Ja ook deze hoort in het rijtje. Ondanks dat een groot deel van de bossen 3 maanden van het jaar gesloten zijn. Het Kroondomein van de Koninklijke familie. Het zijn uitgestrekte bossen rondom het oude jachtslot en Paleis het Loo. De bossen zit boordevol met wilde dieren en een boswandeling gaat nog wel eens gepaard met een ontmoeting met dat wild. Van herten tot hazen en van zwijnen tot reeën.
→ Een boswandeling over het Kroondomein via Komoot | 5,5 kilometer
→ Rode wandelroute door het paleispark langs sprengen | 7 kilometer
→ Route via Komoot door het Wilhelminadal | 5,5 kilometer
Er zijn nog veel mooie routes over het Kroondomein maar veel ervan zijn elk jaar (gedeeltelijk) gesloten tussen 25 september en 25 december. Wil je buiten die periode wandelen? Check dan hier meer tips voor routes >>
Vierhouterbos – De Veluwe
Het Vierhouterbos ligt in het Noorden van de Veluwe, naast het Speulderbos. Met de boswandeling, zoals hieronder getipt, wandel je over brede bospaden. De paden zorgen voor een goed zicht tussen de bomen en het spotten van groot wild is dan ook niet moeilijk hier. Het Vierhouterbos is één van de rustige bossen op de Veluwe.
Tijdens een boswandeling in dit bos, is een bezoek aan het Verscholen Dorp bijna onvermijdelijk. Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel “Pas-Opkamp” of het Geheime Dorp genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht. Het kamp bestond uit 9 hutten, sommige half-ondergronds, andere geheel boven de grond. Omdat de hutten in een zeer dicht bos van jonge dennen stonden, werden ze aan het oog onttrokken. Tachtig tot honderd mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter hebben in wisselende samenstellingen hier een veilige plaats gevonden tussen april 1943 en oktober 1944.
Renkums Beekdal – De Veluwe
Nog zo’n magische plek. Ik weet niet wat het is met beekjes, kabbelend door bossen, maar ze zorgen voor een speciale sfeer. Er zou zo een elfendorp onder een boom kunnen staan of een eenhoorn tussen de bomen kunnen lopen. Het is een natuurgebied in het Zuidwesten van de Veluwe. Je wandelt er over bruggetjes en bospaden, altijd met uitzicht op het kabbelende water. Een bijzonder natuurgebied, dat niet te vergelijken is met iets anders.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Noord-Holland
In de duinen van Noord-Holland, tussen Zandvoort en IJmuiden, ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een bijzonder duingebied in het midden van de de drukte van de omliggende steden. Het is een gebied waar je wandelt door oeroude duinbossen en over stuivende zandduinen. Veel (zeldzame) dieren en planten vinden hier een thuis, zoals damherten. Een boswandeling door de bossen van het Nationaal Park neemt je mee door het heuvelachtige gebied van de duinen, langs bomen in allerlei grillige vormen. Het zijn bossen die niet te vergelijken zijn met iets anders.
Springendal – Overijssel
Nog zo’n magische plek in Nederland. In Overijssel, op de grens met Duitsland, ligt het Springendal. Net als het Renkums Beekdal, een gebied boordevol beekjes en sprengen. Bronnen, beekjes, stepping stones, watervalletjes, vlonderpaden en heel veel ander moois. Een boswandeling door het Springendal biedt een afwisseling van bospaden, open velden en heide. Droom weg bij het geborrel van de bronnen en de romantische sfeer op de vlonderpaden.
Landgoed Duno – De Veluwe
Op de zuidelijke flanken van de Veluwe, met uitzicht over het rivierendal ligt Landgoed Duno. Landgoed Duno is een spectaculair en uniek landgoed aan de oevers van de rivier. Vanaf de hoogtes van de stuwwal heb je schitterend uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. Een boswandeling over dit landgoed komt samen met een stevige klimpartij over de stuwwal. Naast het klimmen kom je ook prachtige overblijfselen tegen van het landgoed: een theekoepel, een prieel, kassen, rotspartijen en een belvedere. Het is een plek waar het verleden en heden samenkomen.
Meer inspiratie
Komootroute Grote Veld
Tussen Vorden en Lochem in de Achterhoek ligt natuurgebied Grote Veld. Een prachtig natuurgebied van bossen en heideveldjes. Hier zette ik een wandelroute uit van 7 kilometer. De route gaat over brede zandpaden en smalle slingerpaadjes. Een heerlijke route om Grote...
Komootroute Veluwezoom
Vlak boven Arnhem ligt Nationaal Park Veluwezoom. Een van de twee Nationaal parken op de Veluwe en de perfecte plek voor wandel- en fietsavonturen. Ik kom al sinds jongs af aan op de Veluwezoom en veel wandelroutes ken ik al. Dus zette ik een eigen route uit via...
5 Wandelroutes Paleispark het Loo
Paleispark Het Loo in Apeldoorn is een van de verborgen parels van de Veluwe. Niet iedereen kent het, maar dit park achter Paleis het Loo, is absoluut een bezoek waard. Het park bestaat uit bossen, heide en aangelegd parklandschap. Het staat er boordevol gebouwen uit...
Deel deze wandeling op Pinterest
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.