...

Landgoed Het Lankheet is een bosrijk landgoed op de grens van Twente en de Achterhoek. De bospaden worden afgewisseld door verschillende heidevelden, bosbeken, boerderijen en hooivelden. Deze Lankheet wandelroute gaat via netwerkpunten over het Landgoed, over de stepping stones van het Lankheet waterpark en langs de Oostendorper Watermolen. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Lankheet
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Watermolenweg
Markering: Netwerk knooppunten

De route komt uit het boek De mooiste netwerkwandelingen: Twente. Ik heb de route iets aangepast zodat ik door het waterpark kwam en over de steppingstones. Hiervoor wandel je tussen Y97 en Y95 door het waterpark in plaats van er doorheen. 

Landgoed Het Lankheet

Het Lankheet, een middeleeuws landgoed op de grens van de Achterhoek en Twente. Om de hoek bij Haaksbergen. Het landgoed bestaat uit bossen, beken, vennen, veenlanden en oude boerenerven. Door het gebied stroomt de Buurserbeek en verschillende zijtakken van de hoofdstroom kronkelen door de bossen. Verschillende bruggetjes helpen je bij het oversteken van deze beekjes. 

Het landgoed loopt over in de omliggende gebieden zoals Het Witte Veen, het Buurserzand en het Haaksbergerveen. Het totale gebied wordt de Groene Waaier genoemd en is een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de eigenaren van Landgoed Het Lankheet. 

wandelroute lankheet

Beukenootjes, paddenstoelen en herfstkleuren

Het is half oktober wanneer ik de Lankheet Wandelroute wandel en de bossen van Landgoed Het Lankheet staan er prachtig bij. De bomen vertonen de eerste herfstkleuren, paddenstoelen groeien langs de wandelpaden en het regent beukennootjes en eikels. Via smalle paadjes wandel ik langs kabbelende beekjes. Kunstwerken in de beekjes zorgen voor een heerlijk speels verloop van het water.

Waterpark Het Lankheet

Onderdeel van Landgoed Het Lankheet is het bijzondere waterpark. Het waterpark is aangelegd met als doel water beter vast te houden ten behoeve van het landgoed, maar ook het zuiveren van het water op een natuurlijke manier. Het is een plek waar de wetenschap (Universiteit Wageningen), natuur en kunst samenkomen. Door het waterpark lopen verschillende wandelpaden met uitzicht op kunstwerken, waterbassins en langs herstelde historische beken. 

wandelroute lankheet

Over de stepping stones

Na de bospaden volgt het Waterpark Lankheet. Het eerste deel wandel ik over een soort dijk met aan mijn linkerhand de verschillende waterbassins voor het zuiveren van het water. Aan het einde van de dijk neem ik de trap naar beneden en via een smal bospad wandel ik verder. 

Het is hier waar ik de fantastische stepping stones vind. Via een landschap, dat zo uit een boek van Lord of the Rings is gekomen, gaat de route over het water van de ene kant naar de andere kant van een meer. Wat een ontzettend leuke manier van wandelen!! Zo ontzettend leuk en bijzonder. 

De Oostendorper Watermolen

De route eindigt voor mij langs de Oostendorper Watermolen. Ik heb de route in tegengestelde richting gewandeld. De watermolen is een bijzondere plek. De molen is bijna 500 jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt in al die jaren. De laatste restauratie stamt uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Wanneer ik langs de molen wandel, schijnt de zon, draaien de raderen en klinkt het geluid van water. Een bijzonder plaatje in een schitterend Twents landschap. 

Vanaf de molen gaat de Lankheet wandelroute langs de Botterbeek en de replica van een houten sluisje in de beek. In de 17e en 18e eeuw vervoerden schippers hun handelswaar over deze beek. Het was dé manier om goederen te vervoeren tussen Deventer en Duitsland. Dit soort historie maakt een wandelroute voor mij altijd extra leuk. Mocht jij houden van schitterende natuur., bijzondere wandelpaden en een stukje historie, dan is de Lankheet wandelroute een aanrader. 

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute lankheet
wandelroute lankheet
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!