...

Een langere wandelroute over de Holterberg. Hij stond al een tijdje op de planning. Veel van de andere ‘bergen’ hier in Salland heb ik al bewandeld en hier liep ik ooit een korte route. Op een donderdagmiddag, wanneer de regen plaats maakt voor de zon, trek ik dan ook snel mijn wandelschoenen aan en rij de 10 minuten vanaf mijn vakantieplek naar de start van deze wandelroute Holterberg.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Holterberg
Afstand: 7,7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Recreatieterrein Holten
Parkeren: Holterbergweg. Tussen Holten en Nijverdal
Markering: Komoot app

Buitenspelen

Het is mijn laatste vakantiedag in Overijssel en het regent pijpenstelen de hele ochtend. Ik zit in mijn boshut te werken aan Wandeldingen. Tot er ineens een zonnestraal door de ramen piept. Mijn blik gaat naar buiten. De regen is gestopt en hier en daar vertoont zich een stukje blauwe lucht. Het is een teken voor mij om buiten te gaan spelen. 

Snel zet ik een route uit in Komoot over de Holterberg. Die is maar 10 minuten rijden hier vandaan. Mijn rugzak vul ik met mijn cameraspullen, flesjes water en een boterham. Binnen een kwartier ben ik de deur uit en op weg naar de bossen. 

Recreatieterrein Holten

Deze wandelroute Holterberg start ik vanaf het recreatieterrein Holten. Een terrein waar mensen een dag mogen parkeren met bijvoorbeeld een camper. Er zijn picknickbanken en twee grote grasvelden tussen de bossen om te relaxen. Hier zet ik mijn auto op de bijna lege parkeerplaats en wandel zo het bos in. 

Dat het de afgelopen dagen veel regent heeft, dat is duidelijk te merken in het bos. Over het brede zandpad stroomt een klein riviertje. Van de heuvel naar beneden. Over dit brede zandpad wandel ik langzaam omhoog. Steeds verder de Holterberg op. 

wandelroute Holterberg

Uitzichtpunt Holterberg 

Het laatste stuk de Holterberg op, naar het uitzichtpunt, gaat over een smal pad. Slingerend tussen de heide door. Steeds verder omhoog tot ik uit kom op het uitzichtpunt Holterberg. Met een hoogte van 60 meter heb ik een schitterend uitzicht over de heidevelden voor mij.

Op het uitzichtpunt staat een kleine folie waar je kunt zitten voor een rustmoment tijdens een wandeling. Hier en daar verspreid een bankje en een zonnewijzer. Ik staar wat over de hei, neem een aantal foto’s en verlaat dan het uitzichtpunt aan de rechterzijde. Langzaam wandel ik de Holterberg af. Terug het bos in. 

Wandelroute Holterberg

De route gaat voor een groot deel over bospaden. Van loofbossen naar naaldbossen en andersom. Elk bospad neemt een andere sfeer met zich mee. De wind ruist door de bomen en de vogels nemen het ervan nu de zon schijnt. Ook ik geniet van de zon en neem de tijd voor deze wandelroute over de Holterberg. Langzaam wandelend over de verschillende paden. 

Zoals gezegd ben ik al op heel wat ‘bergen’ hier geweest ondertussen maar ook de Holterberg heeft weer zijn hele eigen sfeer en gevoel. Heel anders dan de Eelerberg, Sprengerberg, Hellendoornse berg en Noetselerberg. Op de Holterberg hangt de beslotenheid van de bossen. Hier en daar zelfs een magische sfeer wanneer de wind door de bomen fluistert en de zon de takken in het licht zet.

wandelroute Holterberg

Bosmeertje

Vlakbij het einde van de route, bij een kruispunt waar ik rechtsaf moet slaan, ligt links voor mij, verstopt tussen de bomen, een bosmeertje. Ik sta er even bij stil en kijk wat rond. Het is een bijzonder plekje. Een donker plekje aangezien de zon hier niet door het bos door kan dringen.

Dan is het tijd voor het laatste deel van de wandelroute Holterberg. Het laatste stukje gaat over een fietspad langs een brede zandweg. Het is rustig in het bos op deze donderdagmiddag. Onderweg ben ik niet veel mensen tegengekomen. Hier en daar een wandelaar of hardloper. Wanneer ik terugkom op de parkeerplaats staan er iets meer auto’s dan toen ik aankwam. Nu de zon blijft schijnen, durven meer mensen er op uit te trekken denk ik. 

Wandelroute Holterberg

Met deze wandelroute heb ik een heel ander deel van de Holterberg leren kennen. De meer natuurlijke kant. Ik heb hier eerder een route gelopen en die ging vooral over brede zandwegen. Voelde een beetje ‘door mensen gemaakt’ aan allemaal. Met deze route ontdekte ik de smalle bospaden, de heidevelden en het uitzicht.

De route gaat voornamelijk over bospaden. Daar zit niet zozeer de afwisseling. Die zit vooral in de verschillende sferen die op de paden hangt. Doordat loof- en naaldbossen elkaar afwisselen is de lichtinval in het bos op elk pad weer anders. De wind door de bomen klinkt zelfs anders op elk wandelpad. Dat is wat de route afwisselend maakt.

Net als alle andere bergen, is ook deze wandelroute over de Holterberg een aanrader. Maar ja in zo’n mooi park als de Sallandse Heuvelrug is (bijna) elke route misschien wel een aanrader. 

Meer Sallandse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute Holterberg
Wandelroute Holterberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!