Landgoederen en buitenplaatsen sieren Nederland al vele eeuwen lang. Edellieden lieten buiten de grote steden een extra woning bouwen. Soms om in de zomer de warme stad te kunnen ontvluchten en soms voor de jacht. Nederland kent de mooiste landgoederen en buitenplaatsen, en één ding hebben ze vaak gemeen: je kunt er heerlijk wandelen. In dit artikel neem ik je mee langs 23 landgoederen en de wandelroutes over deze landgoederen.
Hoeveel landgoederen zijn er in Nederland?
In ons kleine landje liggen ongeveer 3.000 landgoederen. Daarbij komen dan nog eens 600 buitenplaatsen en kastelen. Niet allemaal open voor publiek, maar een groot deel is te bezoeken.
Wandelroutes over Nederlandse Landgoederen
Welke soort landgoed je ook bezoekt, ik vind landgoederen standaard FANTASTISCHE plekken om te wandelen. Ik neem je in dit overzicht mee langs een aantal van mijn favoriete landgoederen in Nederland. En dat niet alleen, ik geef je ook verschillende opties voor jouw wandelavonturen over deze landgoederen.
Landgoed Twickel | Overijssel
Wat mij betreft één van de mooiste landgoederen van Nederland: Landgoed Twickel in Delden, Twente, Overijssel. Bijna zeven eeuwen oud en 4.500 hectare groot. Het landgoed is nog in actief gebruik. Het kasteel wordt particulier bewoond en in de weilanden staan nog steeds koeien te grazen. Combineer een wandeling over het uitgestrekte landgoed met een bezoek aan de schitterende tuinen. Drink koffie bij de Oranjerie en bezoek de moestuin en de kleine landgoedwinkel.
Landgoed Duin & Kruidberg | Noord-Holland
Voor het tweede Nederlandse landgoed ga ik naar Noord-Holland. Hier ligt in de duinen bij Bloemendaal het landgoed Duin & Kruidberg. Het landgoed is ruim drie eeuwen oud en tegenwoordig onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het landhuis is het voormalig grootste woonhuis van Nederland. Nu kun je er logeren in een vijfsterrenhotel. Sta niet gek op te kijken wanneer je hier damherten en/of konikpaarden tegenkomt.
Landgoed Tongeren | Gelderland
Op de Noord Veluwe, tussen Epe en Nunspeet, ligt een particulier landgoed: Landgoed Tongeren. Het landgoed werd gevormd in de tweede helft van de achttiende eeuw en is nog steeds in handen van de familie. De huizen op het landgoed zijn allemaal particulier bezit en niet te bezoeken, maar het landgoed is open voor wandelaars en fietsers. Je wandelt er door bossen, over heide, langs vennen en vooral het vlonderpad is onder wandelaars een populaire plek.
Landgoed Henschoten – Den Treek | Utrecht
Het is het grootste landgoed van Nederland: Henschoten – Den Treek, een familielandgoed vlakbij Leusden. Het is een gebied van bijna 2.200 hectare aan bossen, heide en landbouwgebied ontstaan in 1807. Het landgoed is zo groot dat er kilometers aan wandelpaden liggen. Vanuit het landgoed zelf is er een geel-blauw gemarkeerde wandelroute van bijna 5 kilometer vanaf parkeerplaats Waterlooweg. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.
Landgoed Clingendael | Zuid-Holland
Dit Haagse Landgoed is ruim vier eeuwen oud en vooral bekend vanwege de Japanse Tuin en Instituut Clingendael. Deze moet gewoon in het lijstje van mooie Nederlandse landgoederen. Ooit aangelegd als woonhuis met prachtige tuinen, werd het landgoed in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Op het landgoed zijn nu dan ook, naast de verschillende tuinen, bunkers en verdedigingswerken te vinden.
Landgoed Zuylestein | Utrecht
Landgoed Zuylestein is een familielandgoed bij Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. Op het landgoed vind je nog steeds het kasteel en het poorthuis (beide particulier bewoond) en een grote moestuin. De moestuin en landgoedwinkel zijn vrijdagen tot en met zondagen open en absoluut een bezoek waard. Maar het meest unieke aan dit landgoed zijn de bosvarkens die verspreid over het landgoed leven. De varkens hebben allemaal een eigen perceel (soms met hun biggen) verspreid door het bos. Een wandeling over dit mooie Nederlandse landgoed staat dan ook garant voor een bijzondere ontmoeting.
Landgoed Hackfort | Achterhoek, Gelderland
In de Achterhoek bij Vorden ligt landgoed Hackfort. Een landgoed dat al sinds de 14e eeuw genoemd staat in geschriften. Nu is het een landgoed waar je naar hartelust kunt wandelen. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Bezoek de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, de brasserie in het gerestaureerde koetshuis.
- Groene wandelroute Hackfort | 5 kilometer
- Natuurmonumenten Eeuwenoud landgoed met kasteel Hackfort | 4 kilometer
- Natuurmonumenten Holland op z’n mooist: Hackfort | 4 kilometer
- Natuurmonumenten Landschapsroute Hackfort | 4 kilometer
- Natuurmonumenten Hackfort, door en rondom Vorden | 16 kilometer
- Trage Tocht Hackfort | 19 kilometer
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | Betuwe, Gelderland
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Een landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden, dat nog altijd in bedrijf is. Het landgoed is sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. Het landgoed staat voornamelijk bekend om zijn appel- en perenbomen en de bloeiende bloesems ieder voorjaar. Een bloesemtocht is dan ook de perfecte wandelroute voor dit landgoed.
Landgoederen Bornia & Heidestein Utrecht
Op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen liggen twee landgoederen, die zo in elkaar overlopen, dat ze samen genoemd moeten worden. Het gaat om de landgoederen Bornia en Heidestein. De landgoederen zijn samen 638 hectare groot en bestaan uit stuifzand, heide en schitterende bospaden. Wandel over heuvels en langs de schaapskooi met Drentse Heideschapen. Op Heidestein vind je nog verschillende bouwwerken, zoals de spoortunnels, het theepaviljoen en verschillende schuren.
De landgoederen zijn in beheer van het Utrechts Landschap en deze organisatie heeft verschillende gemarkeerde routes uitgezet over de landgoederen. Zelf heb ik ook Komootroutes gewandeld over Bornia.
- Wandelroute Heidestein | 4,5 kilometer
- Wandelroute Bornia | 5,5 kilometer
- Komootroute Bornia | 5,5 kilometer
- Komootroute Bornia | 9 kilometer
- Kort & Prachtig Bornia | 8 kilometer
Landgoed De Horsten | Zuid-Holland
Koninklijk landgoed De Horsten. Eén van de natuurgebieden van de Koninklijke familie. Dit landgoed ligt tussen Wassenaar en Voorschoten en hier staat het woonhuis waar Koning Willem Alexander woonde met zijn gezin. Het landgoed kent een aantal schitterende bospaden, maar ook smalle wegen tussen weilanden, een historisch jachthuis (nu theepaviljoen) en de Seringenberg. De ruim 20 meter hoge heuvel dateert uit de periode na 1791-1792 beplant met paarse seringen. Ieder voorjaar is deze plek een absoluut bezoek waard.
Buitenplaats Elswout | Noord-Holland
Klein maar fijn. Dat is buitenplaats Elswout. 400 Jaar geleden gestart door rijke kooplieden uit Amsterdam en nu een bijzondere plek voor een wandeling. Wat Elswout zo bijzonder maakt, zijn de verschillende bruggen en follies (bouwwerkjes in het park) uit de 19e eeuw, die je op de buitenplaats vindt. En het poortgebouw en de koetshuizen uit de 17e eeuw. Ook deze buitenplaats is onderdeel van Nationaal Park Kennemerland.
Landgoed Duno | Gelderland
Landgoed Duno is een spectaculair en uniek landgoed aan de oevers van de Nederrijn. Vanaf de hoogtes van de stuwwal heb je een schitterend uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. Wat Landgoed Duno tot een van de mooiste van Nederland maakt, zijn de overblijfselen van het landschapspark, zoals de azalealaan, verschillende follies en het prachtige uitzicht over de rivier. Om te wandelen over Landgoed Duno moet je wel goed kunnen klimmen. Het terrein is behoorlijk heuvelachtig.
Landgoed De Utrecht | Noord-Brabant
Aan de naam zou je het niet kunnen zien, maar Landgoed De Utrecht ligt in Noord-Brabant. Het landgoed ligt in de Brabantse Kempen en kent zijn oorsprong in 1898 toen Levensverzekeringmaatschappij “De Utrecht” een groot ontginningsproject startte als geldbelegging. Geen traditionele start van edellieden en landhuizen dus. Misschien is dit wel de reden dat ik vind dat dit een van de mooiste landgoederen van Nederland is. Hier wandel je door aangelegde parken, over boerenwegen, langs heide, vennen en weilanden. Een kennismaking met het prachtige boerenland van Brabant.
- Broekelingroute | 5 kilometer
- Houtvesterstorenroute | 3 kilometer
- Tulderhoeve route | 8,8 kilometer
- Dunse Bergenroute | 4 kilometer
- Flaes en Goorroute | 5,6 kilometer
- Kievitroute | 5,3 kilometer
- Van Houtvesters- naar Flaestoren | 11 kilometer
Kasteel Rosendael | Gelderland
Eén van de vele mooie landgoederen en kastelen van het Geldersch Landschap en Kasteelen is Kasteel Rosendael. Een sprookjesachtige plek vlakbij Arnhem. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, heeft het kasteel onderdak geboden aan adellijke families zoals de Van Arnhems en de Van Pallandts. Het kasteel was en is vooral beroemd om zijn betoverende tuinen, waaronder de iconische ‘bedriegertjes’ met verrassende fonteinen. Door dit bijzondere park moet Rosendael wat mij betreft in deze lijst van Nederlandse landgoederen.
Ik schreef een artikel over de wandelmogelijkheden op en rond het landgoed van Kasteel Rosendael. In dit artikel vind je meer dan 10 wandelroutes in de omgeving >>
‘s-Gravelandse Buitenplaatsen | Noord-Holland
De geschiedenis van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen begint in 1625, in de Gouden Eeuw. Dat was de tijd waarin rijke Amsterdammers land kochten buiten de grote stad om daar hun zomers door te brengen. De eerste vijf ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen waren Schaep en Burgh, Boekesteyn, Spanderswoud, Hilverbeek en Gooilust. In de jaren daarna werden ze steeds verder uitgebreid en kregen de landhuizen parkachtige tuinen met bomenlanen, vijvers, theekoepeltjes, oranjerieën, sierhekken, slangenmuren, ijskelders en heuvels met rododendrons. In totaal ontstonden er zo tien verschillende buitenplaatsen bij ‘s Graveland.
Ook over deze buitenplaatsen schreef ik een uitgebreid artikel met alle wandelroutes. Het zijn er te veel om hier op te noemen. Hieronder geef ik een aantal favorieten:
Landgoed Eerde | Overijssel
Het is een pareltje in Overijssel, landgoed Eerde. De geschiedenis gaat helemaal terug tot de 14e eeuw. Het park en landgoed zijn open voor bezoekers om te wandelen en te fietsen. Het is een uitgestrekt landgoed waar je wandelt door het bos, langs weilanden, over boerenpaden en het prachtige park. Onderweg kom je langs de mooiste pachterswoningen en boerderijen.
- Wandelroute Historisch Eerde | 12 kilometer
- Wandelnetwerk Vechtdal Gele route | startpunt Steile Oever | 11 kilometer
- Wandelroute Eerder Achterbroek | 5 kilometer
- Wandelnetwerk Vechtdal Gele route | Startpunt Eerde | 7 kilometer
- Wandelnetwerk Vechtdal Groene route | Startpunt Eerde | 12 kilometer
- Trage Tocht Eerde | 13 kilometer
Landgoed Haarzuilens | Utrecht
Wie kent het niet, Kasteel De Haar. Het grootste kasteel van Nederland, dat zo uit een Disney sprookje is weggelopen. Het kasteel is open voor bezoekers en ik kan het alleen maar aanraden. Wat een fantastische manier om kennis te maken met het leven van ooit, lang geleden. Niet alleen kun je door de tuinen bij het kasteel heel mooi wandelen, ook over het uitgestrekte landgoed Haarzuilen. Boerenland en polder.
Landgoed Schovenhorst | Gelderland
Landgoed Duno is een spectaculair en uniek landgoed aan de oevers van de Nederrijn. Vanaf de hoogtes van de stuwwal heb je een schitterend uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. Wat Landgoed Duno tot een van de mooiste van Nederland maakt, zijn de overblijfselen van het landschapspark, zoals de azalealaan, verschillende follies en het prachtige uitzicht over de rivier. Om te wandelen over Landgoed Duno moet je wel goed kunnen klimmen. Het terrein is behoorlijk heuvelachtig.
Landgoed Staverden | Gelderland
Landgoed Staverden is onderdeel van de kleinste stad van Nederland. Het landgoed heeft een oppervlakte van in totaal 718 ha en strekt zich uit over een lengte van bijna 7 km. Het bestaat uit bos, landbouwgrond en heidevelden. Door de grote afwisseling van loof- en naaldhout, houtwallen, beekjes en bloemrijke velden vind ik dit landgoed één van de mooiste van ons land is. Het landgoed staat bekend om zijn witte kasteel en de witte pauwen die op het landgoed wonen. Wandel hier dan ook zeker even langs als je op het landgoed bent.
Kroondomein Het Loo| Gelderland
Het grootste landgoed van Nederland is Kroondomein Het Loo. Het landgoed van de Koninklijke Familie. Het landgoed bestaat uit Paleis het Loo met haar tuinen, Paleispark het Loo en de boswachterijen van het Kroondomein. Ook hier liggen kilometers en kilometers aan wandelroutes. Ik schreef een artikel met heel veel wandelroutes over Het Loo door het park, bossen, over heide. Langs historische gebouwen en wilde dieren. Mijn favoriete routes:
Landgoed Singraven | Overijssel
In het oosten van het land ligt het prachtige landgoed Singraven. In het Twentse land wandel je hier niet alleen langs het kasteel, maar ook langs de historische watermolen, over bospaden, langs weilanden en akkers. Volg de kronkelende beek Dinkel en geniet van weidse uitzichten.
Landgoed Warnsborn | Gelderland
Nog een beauty van Geldersch Landschap en Kasteelen, Landgoed Warnsborn. Landgoed Warnsborn heeft een prachtige terrassentuin met waterlopen, vijvers en keermuurtjes. Er is een rotstuin met uitnodigende paadjes en spannende holen. Het mooie heuvelachtige landgoed heeft veel wandelpaden.
Landgoed Mariëndaal | Gelderland
Ook de hekkensluiter in de lijst van mooiste Nederlandse landgoederen komt van het GLK: Landgoed Mariëndaal. Het heuvelachtige Mariëndaal ligt aan de noordkant van Arnhem. Wandelend over het landgoed kom je langs golvende bouwlanden en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers. Te midden daarvan liggen enkele boerderijen en oude huisjes. Op het landgoed kom je vershillende historische punten tegen, zoals het zigzagpad, de Christuskoepel en de Groene Bestee. Een tunnelvormige beukenhaag van 300 meter lang uit 1865.
- Route Arnhemse landgoederen | 1,5 – 4,5 kilometer
- Klompenpad Rosandepad | 13 kilometer
- Groene Wissel 66: Oosterbeek 1 | 17 kilometer
* In dit artikel gebruik ik vooral de term ‘landgoederen’, hiermee bedoel ik ook de buitenplaatsen.
Meer routes over landgoederen
Komootroute Paleispark Het Loo
Paleispark Het Loo is een van mijn favoriete landgoederen van Nederland. Het is onderdeel van Kroondomein Het Loo en zit boordevol prachtige natuur en historische hoogtepunten. Door het park gaan verschillende gemarkeerde wandelroutes. Met deze Komootroute start ik...
Komootroute Landgoed Velhorst, Kienveen en Grote Veld
Het is één van de vele landgoederen in het oosten van het land, Landgoed Velhorst. Het dertien eeuwen oude landgoed is een heerlijke plek voor wandelingen en fietstochten. Deze wandelroute via Komoot gaat over landgoed Velhorst, het Kienveen (onderdeel van het...
Veluws Rondje Staverden
Landgoed Staverden is misschien wel een van mijn favoriete landgoederen op de Veluwe. Bekend om zijn prachtige witte kasteel, tuinen, watermolen, boerderijen, witte pauwen en bossen. Het is het startpunt voor veel verschillende wandelroutes. Ook Veluws Rondje...
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>
Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.