...

Het was tijd om weer eens een klompenpad te ontdekken. Klompenpad Schaarsbergen nam mij mee over Landgoed Groot Warnsborn in Schaarsbergen, Arnhem. Op de grens van de Veluwe en de rivier. Deze route verkent het eeuwenoude landgoed langs vijvers, bronnen en watervalletjes. Via zichtlanen en bospaden naar heidevelden en boerderijen. Een wandelroute van 10 kilometer op de grens van landgoed en weiland.

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Schaarsbergenpad
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: ‘t Pannenkoekhuis Schaarsbergen
Parkeren: Kemperbergerweg 673 in Arnhem
Markering: Paarse Klompenbordjes

Klompenpad Schaarsbergen

Het Schaarsbergenpad opende in mei 2021 haar zogeheten deuren. Dit klompenpad is dus nog niet zo oud, maar nu al één van mijn favoriete klompenpaden. De route is 10 kilometer en is eventueel te combineren met het Rosandepad. De route is te volgen via paarse klompenbordjes op de route, via de Klompenpaden app of via de folder. Je wandelt over het eeuwenoude landgoed, langs Hotel Landgoed Groot Warnsborn, over heide, via de Vijverberg en langs akkervelden. 

Landgoed Groot Warnsborn

Het landgoed ligt aan de Veluwezoom en de Hoge Veluwe, net buiten Arnhem. Het gebied waarin het landgoed te vinden is wordt al ruim 4.000 jaar bewoond. Zo liggen er bijvoorbeeld vijf grafheuvels op het landgoed. Klompenpad Schaarsbergen komt langs één van deze grafheuvels. 

Het landgoed werd voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. Het behoorde toen tot het klooster van Mariëndaal. Rond 1650 werden delen van kloostergronden verkocht aan particulieren. Zo ontstonden de eerste landgoederen in dit gebied, waaronder Landgoed Groot Warnsborn. Het groeit uit tot een statig buitenverblijf met een kapel, koetshuis, park en oranjerie. In WO II gaat het landhuis helaas in vlammen op. Het is herbouwd en wordt nu gebruikt als hotel.

klompenpad Schaarsbergen

Wat betekent Warnsborn?

De naam Warnsborn verwijst naar de vele bronnen op het landgoed. Het is afkomstig van de woorden ‘born’ of bron en ‘warn’, wat staat voor zuiver. De naam ‘Warnsborn’ betekent dus ‘zuivere of heldere bron’ en is waarschijnlijk ontleend aan de op het landgoed aanwezige bronnen of sprengen. Opvallend aan de beken die vanuit de sprengen lopen is dat zij niet afwateren naar de in het zuiden gelegen Nederrijn maar naar het noorden waar het water na een aantal vijvers en plassen verdwijnt in de zandige ondergrond.

Camping Warnsborn

Aan het begin van de oprijlaan, vlak voordat je het landgoed oprijdt ligt Camping Warnsborn. Daar tegenover ligt een parkeerplaats. Ik startte mijn wandeling over Warnsborn vanaf deze parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats wandelde ik voor de camping langs over de oprijlaan. Ik nam het eerste bospad aan de linkerkant, langs de camping. Aan het einde van dit pad pak ik het klompenpad op. Binnen een paar minuten sta ik voor het hotel. 

Vijvers en zichtlanen

Het eerste deel van Klompenpad Schaarsbergen komt de route langs bruggetjes en vijvers, kleine weilanden en brede bomenlanen. Deze laatste zijn zogeheten zichtlanen. Aan het ene einde van de lange laan staat een prieel en vanuit dat prieel heb je in een rechte lijn zicht op het oude landhuis (nu hotel). De route komt langs de grote vijver en oude brug. Af en toe zijn er nog restanten te zien van het oude landgoed. 

Een bijzonder feitje om te delen is dat in deze vijvers de laatste populatie van de Europese rivierkreeft leeft. Niet te verwarren met de te vaak voorkomende Amerikaanse rivierkreeft. Het is een kweekprogramma van de Universiteit van Wageningen voor het behoud van deze inheemse soort. 

Heidevelden

Na een uur struinen over het landgoed, en ja ik heb de tijd genomen voor de mooie bospaden, komt Klompenpad Schaarsbergen uit aan de rand van een heideveld. Dat is het leuke aan dit Klompenpad, de afwisseling van landschap. 

De Vijverberg

Naast landgoed Groot Warnsborn, wandelt dit klompenpad ook over De Vijverberg. Net als Warnsborn behoorde ook de Vijverberg tot de landerijen van het klooster. Ik betreed de Vijverberg door een klaphek bovenaan een heuvel. Via een zandpad komt de route langs een vijver vol riet om vervolgens het bos in te slaan. Langs een grafheuvel langs een tweede heideveld. 

Bronnen, sprengen en watervalletjes

Eén van de kenmerken van Klompenpad Schaarsbergen zijn de slingerende paden, vijvers, watervalletjes en bruggetjes. Ze zijn aangelegd in de 19e eeuw en ze zijn nog steeds terug te vinden in het landschap. Door de beken kabbelt het water en voert de herfstbladeren mee. Deze wandeling over Warnsborn laat wel echt het mooiste van dit landgoed zien.

Klompenpad Schaarsbergen: magisch!

Ik heb nu verschillende klompenpaden gewandeld en dit is toch wel een van de beste. Samen met het Dorenweertsepad en het Cotlandenpad. Deze route scoort voor mij zo hoog vanwege de afwisseling tussen bos, hei en velden en het glooiende landschap. De vijvers en watervalletjes zorgen overigens ook wel voor een beetje magie. De route is tien kilometer en prima te wandelen. Het is een aanrader in elk seizoen!

Meer klompenpaden

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Deel deze wandeling op Pinterest

klompenpad Schaarsbergen
klompenpad Schaarsbergen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!