...

Al generaties lang ligt aan de voet van de Veluwe, in Rozendaal, het Park en Kasteel Rosendael. Het kasteel en vooral het bijzondere park trekken al die generaties al bezoekers voor een kijkje in het kasteel en een wandeling door het park. De eerste vermelding van een versterkt huis op deze plek stamt uit 1314. Nu is het kasteel vooral bekend om de betoverende tuinen en de ‘bedriegertjes’. Ik neem je in dit artikel mee in de betoverende wereld van Kasteel Rosendael en de wandelmogelijkheden door het park en in de nabije omgeving. 

Wat is Kasteel Rosendael?

Kasteel Rosendael is een eeuwenoud kasteel op de Veluwe. Een van de vele kastelen en landhuizen in de omgeving van Arnhem. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, heeft het kasteel onderdak geboden aan adellijke families zoals de Van Arnhems en de Van Pallandts. Het kasteel was en is vooral beroemd om zijn betoverende tuinen, waaronder de iconische ‘bedriegertjes’ met verrassende fonteinen. De indrukwekkende oranjerie biedt al eeuwenlang elke winter onderdak aan exotische planten en citrusvruchten. Tegenwoordig kunnen bezoekers tussen mei en oktober in de Oranjerie terecht voor een kop koffie of lekkere lunch.  

Waarom is het een kasteel?

Wie aan komt lopen over de oprijlaan van het kasteel zal het met mij eens zijn, Kasteel Rosendael ziet er niet uit als het traditionele kasteel met torens, een slotgracht en ophaalbrug. Maar ooit was het dit wel. In de 14e eeuw stond hier een burcht met een kleine toren en slotgracht. Het grote complex deed dienst als de residenties van de hertogen van Gelre. Er werd onder andere gejaagd op het grote wild op de Veluwe. In de paar eeuwen erna bouwden verschillende bewoners de burcht uit tot een echt kasteel. En daar komt dus de naam Kasteel Rosendael vandaan. Uiteindelijk is het kasteel door de volgende generaties verbouwd tot het gebouw dat er nu staat. De toren stamt nog uit de kasteeltijd. 

kasteel Rosendael

Wie woonde er in Kasteel Rosendael?

De eerste bewoners van Kasteel Rosendael waren de graven en hertogen van Gelre. Eeuwenlang trokken zij van huis naar huis en werd Rosendael al snel een van de favoriete huizen. In 1579 werd Rosendael verkocht, als eerste en laatste keer. Daarna ging Rosendael telkens door vererving over in handen van de families Van Dorth, Van Arnhem, Torck en Van Pallandt. 

Het kasteel leed in 1945 ernstige schade in de Tweede Wereldoorlog. Na herstel  betrokken de bewoners de zijvleugel en werden de hoofdvertrekken van het kasteel verhuurd. In 1977 overleed de laatste bewoner van Rosendael, baron van Pallandt. Het kasteel en het park werden overgedragen aan Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen. Het park en kasteel werden hersteld en in 1990 werd het kasteel opengesteld voor bezoekers. Duizenden mensen bezochten de laatste ruim 30 jaar het kasteel, maakte wandelingen door het park en genoten van de schitterende omgeving van het landgoed. 

Wandelen door Park Rosendael

Eigenlijk kan ik wel zeggen dat Park Rosendael het bekendste gedeelte is van het landgoed. Het is sowieso het deel waar de meeste bezoekers voor komen. Voor mij voelt het park als één van de tuinen waar ik in Engeland regelmatig kwam. Schitterende aangelegde vijvers, watervalletjes, stepping stones, beekjes en fantastische bouwwerken. In het hele park is geen rechte lijn te vinden. Alles kronkelt op een bijna sprookjesachtige manier. 

Een wandeling door het park is dan ook een aanrader. In iets meer dan 4 kilometer kom je langs bijzondere bouwwerken en fonteinen. In het park ligt een 300 jaar oude  schelpengallerij, de bedriegertjes, watervallen en nog veel meer. En voor je het weet spot je een ree in het bos of een ijsvogel langs de vijvers en beken.

kasteel Rosendael

Landgoed Rosendael | de omgeving

Landgoed Rosendael is meer dan alleen het park en kasteel. Er zijn ook vele uitgestrekte bossen. Tijdens de wandelroute Landgoed Rosendael kom je vanaf de parkeerplaats van het kasteel langs het kasteel en verschillende boerderijen het landgoed op. Vanaf Wandelzoekpagina.nl download je de Kasteelwandeling Rosendael. Het is een route van 12 kilometer door de bossen en een stukje door het mooie Velp. Je komt niet alleen langs Landgoed Rosendael maar wandelt ook over de Veluwezoom, langs landgoed Beekhuizen, Kasteel Biljoen en over verschillende heuveltoppen.

Herikhuizen

Veluwezoom, Posbank en Herikhuizerveld

Naast landgoed Rosendael ligt het uitgestrekte en altijd mooie Nationaal Park Veluwezoom. Wat de Veluwezoom zo bijzonder maakt? Nou wat niet. Je vindt er eeuwenoude bossen, uitgestrekte heidevelden, beekjes en sprengen, een schaapskooi, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders, wilde zwijnen, reeën en edelherten. En dan heb ik nog niet eens de bijzondere bouwwerken, monumenten en leuke restaurants genoemd. 

Met meer dan 350 kilometer aan wandelpaden vind je op de Veluwezoom de meest bijzondere wandelroutes. Je kunt kiezen uit wandelingen langs historische plekken, over de bloeiende heide of langs herten in bronstijd.  

heidewandelingen

Rozendaalse veld

Het Rozendaalse veld is een heideveld boven Roozendaal en kasteel Rosendael. Het gebied ligt tegen Nationaal Park Veluwezoom. Het veld kent veel hoogteverschillen en dit zorgt dan ook voor prachtige uitzichten over de heide. Een aantal wandelroutes over het Roozendaalse veld

Wanneer bezoek jij Kasteel Rosendael?

Na het lezen van dit artikel kun je vast en zeker niet wachten om een bezoek te brengen aan Park en kasteel Rosendael. Je vermaakt je er uren. Ik kan het je niet kwalijk nemen. Neem dan je wandelschoenen mee, want er zijn heel veel wandelopties in de omgeving van het kasteel. 

Meer routes rondom landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

kasteel Rosendael
kasteel Rosendael
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!