...

In de Achterhoek bij Vorden ligt landgoed Hackfort. Een landgoed dat al sinds de 14e eeuw genoemd staat in geschriften. Nu is het een landgoed waar je naar hartelust kunt wandelen. De route van 5 kilometer van Natuurmonumenten gaat langs het kasteel, de moestuin, landerijen, boerderijen, de watermolen en door het parkbos. Met deze route wandel je langs de mooiste plekken van Hackfort.

Praktische informatie

De wandeling: Groene wandelroute Hackfort (Holland op z’n mooist)
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Baakseweg*
Markering: groene pijlen
Hond: De hond mag aangelijnd mee

* Bij veel natuurgebieden van Natuurmonumenten geldt er betaald parkeren. Voor leden is het gratis, anders betaal je een vast tarief van 7 euro. Met de inkomsten onderhoudt Natuurmonumenten de natuurgebieden en landgoederen.

Landgoed Hackfort

Op het landgoed Hackfort herinneren twee stoere torens aan de burcht van landdrost Gerrit van Hackfort uit de veertiende eeuw. Berend van Hackfort, een belangrijke figuur in de riddertijd, diende als bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog van Gelre. Het kasteel bleef eeuwenlang in handen van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Na het overlijden van de laatste barones in 1981 ging het landgoed, inclusief landerijen en boerderijen, over naar Natuurmonumenten. Zij dragen zorg voor het behoud van het landgoed.

Wandelen over landgoed Hackfort

Op Hackfort kun je zowel korte als lange wandelingen maken, afhankelijk van je voorkeur. Of je nu een ontspannen middagwandeling wilt maken of een uitgebreide tocht door het Achterhoekse coulisselandschap, het kan allemaal. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je, via paaltjes, langs de prachtigste plekjes op het landgoed leiden. Voor dit artikel wandel ik de groene wandelroute van 5 kilometer. Deze wordt door middel van groene pijltjes op gele bordjes aangegeven.

De groene wandelroute

De groene route op Hackfort is een gevarieerde wandeling die je meeneemt langs eeuwenoude bezienswaardigheden zoals het kasteel en de watermolen. Het is een prachtige wandeling door het typische landschap van de Achterhoek. Op landgoed Hackfort kun je nog steeds genieten van oude akkers omgeven door houtwallen, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. 

wandelen hackfort

De moestuin en boerenland

Na vertrek vanaf de parkeerplaats wandel je al snel langs de moestuin en de eerste weilanden van Landgoed Hackfort. De moestuin is een kleurrijke bedoening met bloemen en heel veel groenten. De opbrengst van de moestuin blijft voor een groot deel op het landgoed. De Keuken van Hackfort is waar je terecht kunt voor een koffie of heerlijke lunch en zijn gebruiken de opbrengst van de moestuin. 

De eerste weilanden die ik onderweg tegenkom staan vol schapen en koeien. Nieuwsgierig kijken de dieren mij aan en sommige durven het zelfs om even gedag te komen zeggen bij het hek. De groene route gaat vanaf het boerenland een stukje door de bossen. 

Langs de weg

De route gaat een klein stukje langs de weg, maar al snel spot ik een smal paadje parallel aan de weg langs een weiland. Dit pad sla ik in en doordat er een sloot en een bomenrij tussen mij en de weg zitten, valt die weg al snel niet meer op. Daarnaast is de boerderij die ik passeer en de landerijen te leuk om te bekijken en heb ik helemaal geen oog voor iets anders. 

Door het bos

Weer een andere omgeving. Na landerijen en een moestuin, wandel ik nu door een stuk bos van Landgoed Hackfort. Hier is het heerlijk koel en na de regen van de afgelopen dagen ook wat vochtig. Er hangt een heerlijke boslucht. De stukken die ik deze dag door het bos wandel, zijn geen lange stukken. Er is elke keer een doorkijkje naar een boerderij, een weiland of iets anders moois.

wandelen hackfort

Langs bosranden en door het open veld

Het leuke aan deze wandelroute is de continue afwisseling. Wandel ik het ene moment langs weilanden rechts en een bosperceel link, stap ik het volgende moment door een klaphekje een groot open veld in. Het veld ligt vol in de zon en het is er dan ook best warm. Hier hebben de hazen echter geen boodschap aan. Met een glimlach staar ik naar de spelende en rennende dieren langs de randen van het veld. 

In het midden heeft de boer die dit stuk land pacht, overigens zijn het allemaal biologische boeren die hier pachten van Natuurmonumenten, delen van het gras niet gemaaid. Het ziet er super vrolijk uit met allerlei wilde bloemen tussen het hoge gras. Niet alleen de kleuren vallen op, maar ook het gefladder van de vlinders, gezoem van de tientallen bijen en hommels en het tsjirpen van sprinkhanen. Dit is het geluid en gevoel van de zomer!

Akkervelden en korenbloemen

Wat ook echt zomer is, zijn akkervelden vol met korenbloemen. Een geel veld met kleine dotjes blauw erdoorheen. Het koren staat hoog en ik spot tussen de schoven heel veel lieveheersbeestjes. Ik doe mijn best om er een aantal te fotograferen, maar door de wind is het nog best een uitdaging. Uiteindelijk lukt het en heb ik een heerlijke foto van een kleine rode dot op een gele korenschoof.

wandelen hackfort

Het parkbos, het kasteel en de watermolen

Na de landerijen komt de groene route terug bij het kasteel. Vanaf de achterkant is het kasteel goed te zien. Ik sta in het parkbos tussen schitterende eeuwenoude bomen en bekijk een van de torens van het kasteel. Even gaat mijn gedachten naar hoe het geweest moet zijn in al die eeuwen dat het kasteel hier al staat en hier al mensen wonen. De groene route gaat door het parkbos om het kasteel heen en komt aan de voorzijde uit. 

Onderweg is de watermolen nog te bekijken. In principe is de watermolen iedere zaterdag open. Als er voldoende water in de beek staat laat de vrijwillige molenaar de molen ook werken. De molen maalt dan graan tot veevoer voor boeren in de omgeving. Ik ben er helaas op een vrijdag en kan de molen niet bekijken.

Wandelen over Landgoed Hackfort

Vanuit Natuurmonumenten zijn er routes te wandelen in verschillende lengtes. De route die ik liep is 5 kilometer en gaat door en om de kern van het landgoed. Ik heb alle mooie dingen van het landgoed kunnen zien en heb genoten van de route. Het is een heerlijke afstand voor een ochtend- of middagwandeling. Voor mij eindigt de route met een heerlijke lunch op het terras bij De Keuken van Hackfort. Vanaf het terras heb ik uitzicht op de moestuin en geniet ik na van weer een heerlijk wandelavontuur. 

Meer routes in de Achterhoek

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen hackfort
wandelen hackfort
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!