...

Landgoed Den Treek Henschoten ligt op de Utrechtse Heuvelrug. Het is het grootste familielandgoed van Nederland met uitgestrekte heidevelden, schitterende bospaden, weilanden en akkers. Hier liggen kilometers aan wandel-, fiets- en MTB-paden voor natuurgenieters. Voor deze wandeling ga ik naar het landgoed vlakbij Woudenberg voor de Kort & Prachtig Den Treek van 8 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Den Treek
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Woudenberg
Parkeren: Parkeerplaats Pannenkoekenhuis Bergzicht
Markering: Routebeschrijving of GPX
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Landgoed Den Treek Henschoten

Deze wandeling gaat over Den Treek Henschoten, een familielandgoed vlakbij Leusden, Woudenberg en Maarn. Daar waar de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei elkaar raken. Het is een gebied van bijna 2.200 hectare aan bossen, heide en landbouwgebied. Het unieke aan dit landgoed is, dat het het grootste familielandgoed is van Nederland. De aandeelhouders van Den Treek-Henschoten zijn allen nazaten van de stichter van het landgoed, Willem Hendrik de Beaufort. In 1807 kocht hij de buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.

Over het landgoed lopen kilometers aan ruiterpaden, MTB-routes en wandelroutes. Voor wandelaars is er een gemarkeerde wandelroute te lopen. Met geel-blauwe markering op bomen en paaltjes loop je een route van bijna 5 kilometer vanaf parkeerplaats Waterlooweg. Ook gaan er maar liefst twee Trage Tochten over Den Treek. Ik loop de Kort & Prachtig Den Treek. 

kort & prachtig den treek

Kort & Prachtig serie

De serie Kort en Prachtig bestaat uit rondwandelingen in de provincie Utrecht met een lengte van rond de 8 kilometer. De wandelingen voeren merendeels over onverharde paden. Het zijn een soort korte Trage Tochten. Op dit moment zijn er al meer dan 140 Kort & Prachtig wandelroutes uitgezet door Marion en Fred den Hertog en gepubliceerd op Wandelzoekpagina. De routes zijn voorzien van routebeschrijving, topografische wandelkaart en GPS-track.

Ik liep al een aantal van de Kort & Prachtig serie en er staan er nog veel meer in de planning:

kort & prachtig den treek

Kort & Prachtig Den Treek

Deze Kort & Prachtig gaat over een deel van het landgoed Den Treek Henschoten. Het is een prachtige route voor wanneer de heide in bloei staat, aangezien de helft van de route over heidevelden gaat bij Woudenberg. Een (wat mij betreft) nadeel van de route is dat er op Den Treek Henschoten heel veel MTB’ers fietsen. De route kruist regelmatig een MTB-pad. Je moet dus opletten met oversteken. Maar ook zorgt het ervoor dat het erg druk en rumoerig kan zijn in het gebied. Ik maakte de wandeling op een doordeweekse dag met zonsopkomst en had de route (op drie fotografen na) voor mij alleen. 

Ik kom niet voor het eerst op landgoed Den Treek Henschoten. Vlakbij ligt de Pyramide van Austerlitz en tijdens een wandelroute rondom de pyramide, bezocht ik het heideveld ook. En met de Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten ontdekte ik een ander deel van het uitgestrekte gebied. 

Andere parkeerplaats

De avond voordat ik deze wandelroute ga lopen, zet ik de route in Komoot en kies een andere parkeerplaats. Ik parkeer de auto namelijk niet bij het pannenkoekenrestaurant, maar op de parkeerplaats aan de Treekerweg. Dat is een parkeerplaats direct aan het heideveld en hiermee hoef ik de drukke Doornseweg niet over te steken. Na het parkeren van de auto, trek ik het heideveld op, door de mist.

kort & prachtig den treek

Mistige heidevelden

Ik ben een ochtendmens. Het liefste sta ik met zonsopkomst in een mooi wandelgebied. Met deze wandelroute is het niet anders. Het is 6.20 uur wanneer ik de eerste stappen zet en de zon komt over 20 minuten pas op. De heide is bedekt met schemering en een laag mist. Rechts van mij ligt het oosten en daar kleurt de hemel oranje en geel. Wat een heerlijke ochtend.

Uitzichtpunt

Ik beweeg mij langzaam over de paden op weg naar het uitzichtpunt. Het staat officieel niet op de route van Kort & Prachtig Den Treek, maar ik wijk een paar meter af om er toch heen te lopen. Op de verhoging staan twee bankjes en er is een leuk uitzicht. Het enige geluid dat er te horen is, is het verkeer over de Doornseweg. Een drukke weg langs de heide. 

kort & prachtig den treek

Uren struinen over de hei

Ik heb de ochtend van mijn leven. Twee uur lang struin ik over de hei. Ik maak honderden foto’s van de mist, de hei en de zonsopkomst. Elke paar minuten heeft de hemel een andere kleur. Paarse heide in de mist heeft toch iets magisch. Na een tijdje besluit ik op een wandelbankje plaats te nemen voor mijn ontbijt. Naast mij zijn er nog twee dames aan het fotograferen en één van de twee vraagt of ze op het andere uiteinde van het bankje mag zitten. Het resulteert in een heerlijk gesprek van een half uur over ontbijten in de natuur, fotograferen, wandelen en de paarse heide. 

kort & prachtig den treek

Kronkelende bospaadjes

Na het ontbijt is het tijd voor de tweede helft van de Kort & Prachtig Den Treek. De helft door het bos. Ik ken de bossen in dit deel nog niet, maar word verrast door de vele bijzondere paden. De route gaat niet over de brede bos- of zandpaden, maar over de smalle en kronkelende paden. Regelmatig zit mijn gezicht vol spinnenwebben en mag ik mij een weg banen tussen de bomen en struiken door. Ik moet dan ook regelmatig even checken op Komoot waar ik heen moet. Laat ik zeggen dat de wandelpaden niet altijd even duidelijk te zien zijn 😉

Laatste stukje heide

Vanuit het bos volgt er nog een klein heideveld. Dwars over een heuvel heen tussen de paarse bloemen door. Ook hier moet ik even goed kijken waar het wandelpad ligt. Het zal niet breder zijn dan twee voeten naast elkaar en de heideplanten groeien er flink overheen. Met elke stap die ik tussen de hei door zet, vliegen er tientallen kleine mugjes en vliegjes tussen de planten uit. De zoemende bijen laten zich minder snel afleiden. Die zoeken rustig verder naar eten. 

kort & prachtig den treek

Aan de andere kant van de heuvel staat mijn auto, maar ik wil nog niet naar weg. Wanneer ik op het heuveltje twee boomstronken zie staan is de keuze snel gemaakt. Ik ga lekker even zitten en geniet nog een kwartiertje van de zon en de hei. Nog even een paar minuten genieten van het buiten zijn.

Kort & Prachtig Den Treek

Wat een prachtige route! Niet alleen de paarse heide, maar ook de smalste en meest kronkelige bospaadjes geven deze route dat beetje extra. De mist over het heideveld en de zonsopkomst maken het voor mij helemaal af. De route gaat volledig over onverharde paden en hier en daar is het even ploeteren door het zachte zand over de heide. Ik heb genoten.

Wel geef ik een tip mee die ik eerder ook al even aanstipte: de MTB’ers. Het landgoed is zeer populair bij mountainbikers en wanneer je er niet zo van houdt om het natuurgebied te delen met fietsers, dan raad ik aan deze route niet te lopen in het weekend (in de ochtend). Dan is het hier heel druk. Kies een rustiger moment en dan is het echt genieten. 

Meer routes op de Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

kort & prachtig den treek
kort & prachtig den treek
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!